Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να περάσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ στο β' γύρο

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Ρ/Σ ΠΛΑΝΕΤ, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

"Απευθυνόμαστε και σε κείνους που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας και τους καλούμε να δοκιμάσουν την άλλη λύση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να φέρουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο".Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε στις λαϊκές δυνάμεις, χτες το μεσημέρι, με συνέντευξή της στο Ρ/Σ ΠΛΑΝΕΤ, στον δημοσιογράφο Λ. Κομίνη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,διευκρινίζοντας πως "η άλλη λύση είναι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες να έχουν λόγο και θέση, να διεκδικούν και να αντιπαρατίθενται στην κυβέρνηση, όταν γκρεμίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν ιδιωτικοποιείται ο τομέας των κοινωνικών υπηρεσιών και όχι να οργανώνουν συσσίτια και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, προκειμένου να διασκεδάσουν την κυβερνητική πολιτική στα μάτια των εργαζομένων".

Περίληψη βασικών αποσπασμάτων από τη συνέντευξη αυτή της Αλέκας Παπαρήγα δημοσιεύει παρακάτω ο "Ρ".

- Είπατε στην ομιλία σας στη Ν. Ιωνία, κ. Παπαρήγα, ότι οι δήμαρχοι πρέπει να ασχοληθούν με τα προβλήματα που γεννά η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, την ανεργία, τη μείωση του κράτους πρόνοιας, με τους μισθούς, τις συντάξεις κλπ. Οι δήμαρχοι πώς μπορούν να δώσουν λύση σε τέτοια προβλήματα;

- Οταν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα λένε ότι τα πάντα πρέπει να τα βλέπουμε με παγκόσμια ματιά, δεν μπορεί ο δήμαρχος να είναι ένας διαχειριστής. Σε μια σειρά ζητήματα ο δήμαρχος έχει άμεση και έμμεση ευθύνη στα θέματα των κοινωνικών υπηρεσιών, στις εργασιακές σχέσεις. Πρέπει να στηρίζει και να συμβάλλει στην οργάνωση των αγώνων, να είναι στην πρώτη γραμμή όταν κλείνει ένα εργοστάσιο. Να αγωνιστεί εναντίον της κατεύθυνσης της κυβέρνησης να παρέχουν οι δήμοι και οι νομαρχίες κοινωνικές υπηρεσίες μέσω επιχειρηματιών και να θέτουν φορολογία στους δημότες και κατοίκους για να αγοράζουν τις υπηρεσίες. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες πρέπει να έχουν λόγο και θέση, να διεκδικούν, να αντιπαρατίθενται στην κυβέρνηση, όταν γκρεμίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν ιδιωτικοποιείται ο τομέας των κοινωνικών υπηρεσιών. Και όχι να οργανώνουν συσσίτια και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, προκειμένου να διασκεδάσουν την κυβερνητική πολιτική στα μάτια των εργαζομένων.

- Υπάρχουν υποψήφιοι που προέρχονται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Δε θεωρείται αυτό ότι πρόκειται για εξαργύρωση της δράσης τους;

- Εμείς το λέμε ανοιχτά. Η πολιτική μας, η πολιτική των συνεργασιών ξεκινάει από τις διεργασίες που γίνονται μέσα στους κοινωνικούς αγώνες. Τι πιο φυσικό αυτοί που έδωσαν μάχες στον εργατικό και αγροτικό χώρο να μπαίνουν στα ψηφοδέλτια; Ποιοι θα είναι υποψήφιοι; Αυτοί που ζουν στα σαλόνια; Η επιλογή παίρνει υπόψη τον αγωνιστικό προσανατολισμό, την ικανότητα συσπείρωσης και να μπορεί επίσης να διοικήσει. Ενας αγωνιστής αγρότης μπορεί να ανταποκριθεί θαυμάσια, πρέπει βεβαίως να στηρίζεται και στη γνώμη των πολλών. Οι υποψήφιοί μας είναι φτιαγμένοι για σκληρές διαπραγματεύσεις και αγώνες.

- Tο KKE έχει ανιχνεύσει την πλειοψηφία, μήπως δε θέλει να σκέφτεται κομματικά όταν ψηφίζει νομάρχη ή δήμαρχο;

- Οποιος δε θέλει υποψηφίους που στηρίζονται από κόμματα και προτιμά "αδέσμευτους" πλανάται.

Αν ένας υποψήφιος είναι δεσμευμένος σε ένα κόμμα που έχει σωστή πολιτική αυτό είναι καλό. Το πρόβλημα είναι αν είναι δεσμευμένος με την αντιλαϊκή πολιτική. Αλλωστε εμείς δεν παρεμποδίσαμε το λαό τοπικά να πάρει πρωτοβουλία και να συγκροτήσει και άλλα ψηφοδέλτια. Μακάρι ο λαός να παίρνει τοπικές πρωτοβουλίες, εμείς δεν τις φοβόμαστε, γιατί έτσι και αλλιώς με τη λαϊκή πρωτοβουλία θα συναντηθούμε στην πρώτη γωνία. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συναντηθούμε εμείς οι κομμουνιστές με τους αγωνιστές, δραστήριους, πρωτόβουλους ανθρώπους.

Υπάρχει διέξοδος, λύση

- Θα υπάρξει ευρύτερη συνεργασία του ΚΚΕ, σε ορισμένες περιοχές, στο δεύτερο γύρο;

- Εμείς έχουμε ορισμένα κριτήρια για την αξιολόγηση των υποψηφίων, τα οποία προτάσσουμε. "Νυν υπέρ πάντων" τα κριτήρια. Δεν εννοούμε ως κριτήριο τη συμφωνία με το Πρόγραμμα του Κόμματος, αλλά έχουμε δώσει, ανοιχτά, συγκεκριμένα πολιτικά κριτήρια για τις εκλογές. Θα ισχύσουν και στο δεύτερο γύρο.

Να μη φανεί παράξενο αυτό που θα πω. Τα προηγούμενα χρόνια κάπως είχαμε τη λογική του φτωχού συγγενή. Η ζωή μάς έδειξε ότι πρέπει να θέσουμε πρώτο θέμα το ζήτημα υπάρχει διέξοδος και λύση. Απευθυνόμαστε και σε εκείνους που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας και τους λέμε να δοκιμάσουν την άλλη λύση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να φέρει τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο. Να μην είναι αλυσοδεμένος ανάμεσα στον Αννα και τον Καϊάφα. Αν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ δεν είναι στο δεύτερο γύρο, οι εργαζόμενοι θα έχουν δίλημμα, όχι το ΚΚΕ.

Θα ισχύσουν παντού τα ενιαία κριτήρια και στις περιοχές με ιδιομορφίες. Προβάλλουμε τα ενιαία κριτήρια και έτσι θα τοποθετηθούμε στη μάχη του δεύτερου γύρου πολιτικά. Εμείς θα συνδέσουμε και τη μάχη του δεύτερου γύρου με την προοπτική της συσπείρωσης και του μετώπου. Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας πώς ακριβώς θα γίνει η διατύπωση της πολιτικής θέσης του ΚΚΕ σε κάθε δήμο. Οι διατυπώσεις θα έχουν σχέση και με τις τοπικές ιδιομορφίες. Υπάρχουν οι τοπικές οργανώσεις που ξέρουν πώς εμφανίζονται τοπικά οι διάφοροι σχηματισμοί. Μην ξεχνάτε υπάρχουν νέοι δήμοι, ακόμα και συνδυασμοί ανεξάρτητοι, όπου, σε κάποιες περιπτώσεις, μετέχουν και δυνάμεις του Κόμματος.

- Ποια η θέση του ΚΚΕ ανάμεσα στον κ. Αβραμόπουλο και την κ. Δαμανάκη; - Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε πολιτική ευθύνη και να υποδείξουμε τον κ. Αβραμόπουλο ή την κ. Δαμανάκη. Η γνωστή λογική του "μικρότερου ή μεγαλύτερου κακού" έχει ξεπεραστεί. Εμείς δουλεύουμε για τον άλλο δρόμο, το διαφορετικό.

- Τι θα θεωρήσει επιτυχία το ΚΚΕ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

- Είναι, ήδη, δεδομένη η επιτυχία μας, ότι, σε σύγκριση με το 1994, έχουμε πολύ ευρύτερα ψηφοδέλτια συσπείρωσης.Αυτό μας ενδιαφέρει να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί την άλλη μέρα. Θα υπάρξει και αριθμητική αύξηση εκλεγμένων κομμουνιστών και συνεργαζομένων, επίσης αύξηση ποσοστού, αλλά δεν μπορεί κανείς να μιλήσει συγκεκριμένα πανελλαδικά. Εχουμε συνδυασμένα κριτήρια, έχουν σημασία τα αριθμητικά κριτήρια, αλλά κυρίως τα ποιοτικά. Εμείς υποτάσσουμε τη μάχη στο γενικότερο σκοπό της συσπείρωσης, του μετώπου για την άλλη λύση, τον άλλο δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ