Δε διακρίνεται καμιά δυνατότητα ουσιαστικής εξόδου από την πολύ βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον "ήρθε, είδε και απήλθε" ή αλλιώς "έκανε ένα πέρασμα..." μέσα στη βδομάδα, όπου φάνηκε ότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να επιβεβαιώσει την καταστρεπτική διαδικασία των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για την πολιτική του ΔΝΤ και των άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, που στην ουσία ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στη μεγάλη αυτή χώρα. Και οι άλλοι ηγέτες της Δύσης, με παραλλαγές, σύμφωνα με τα ειδικά συμφέροντα και ρόλους, σε κάθε τους δήλωση επιθυμούν ακριβώς να βεβαιώσουν αυτή την καταστρεπτική πορεία που θα τους δώσει την ευκαιρία καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ανάμεσά τους οι Γερμανοί κυβερνώντες δείχνουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον που πηγάζει ακριβώς στα ειδικά συμφέροντα που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο ταυτόχρονος ανταγωνισμός - συμφωνία των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το άρμεγμα του πλούτου της χώρας και την ταυτόχρονη εξασφάλιση πολιτικής επιρροής, εκφράζεται στις διάφορες δυνάμεις που ασκούν τα τελευταία χρόνια την εξουσία στη χώρα. Αυτές οι δυνάμεις κατά περίπτωση συγκρούονται ή συμμαχούν πολλές φορές σαν απευθείας προέκταση των διαφορετικών συμφερόντων και σχεδίων που εκφράζουν. Ετσι οι "φαινομενικά" αψυχολόγητες αλλαγές προσώπων στις κυβερνητικές θέσεις αντανακλούν αλλαγές ή παραλλαγές των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και άλλων συμφερόντων του κεφαλαίου. Αλλες φορές πάλι πρόκειται για απλούς ελιγμούς ώστε να διατηρηθεί η εξουσία στις δυνάμεις που υπηρετούν τον γενικό στόχο προώθησης της πολιτικής της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο λαός που πληρώνει τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης.
Ο Β. Τσερνομίρντιν, εκλεκτός, κατόπιν πρόσφατου συμβιβασμού, του Μπ. Γιέλτσιν για την πρωθυπουργία, στην προχτεσινή ομιλία του στην Ανω Βουλή υποσχέθηκε μια "οικονομική δικτατορία".
Προχτές η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ανέβαλε την ψηφοφορία για την έγκριση του πρωθυπουργού για αύριο Δευτέρα. Τη δικαιολογία την παρουσίασε ο πρόεδρος της Δούμας, Γ. Σελέζνιοφ, που είπε στο Σώμα πως ο Πρόεδρος Γιέλτσιν ζήτησε αυτή την αναβολή προκειμένου να οργανωθούν τριμερείς συζητήσεις "στρογγυλής τράπεζας" τη Δευτέρα το πρωί. Πάντως, η αναβολή έγινε δεκτή και τώρα πια αύριο αναμένονται οι εξελίξεις. Πριν από αυτή τη διαδικασία στη Δούμα, ο Γ. Ζιουγκάνοφ, ηγέτης του ΚΚΡΟ, είχε κάνει μια δήλωση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και ίσως και ερωτηματικά. Είχε δηλώσει πως "αν δεν ψηφίσουμε πρωθυπουργό μέσα σε δυο - τρεις μέρες θα είναι πολύ αργά ως τις 20 Σεπτεμβρίου. Θα τεθούν άλλοι κανόνες σε εφαρμογή". Πάντως, αμέσως μετά την απόφαση αναβολής της ψηφοφορίας στη Δούμα, επανέλαβε για άλλη μια φορά: "Επιβεβαιώνουμε ακόμη μια φορά την αταλάντευτη θέση μας. Δε θα ψηφίσουμε τον Β. Σ. Τσερνομίρντιν". Επίσης, επειδή υπάρχει πολύ "φιλολογία" για τον τρόπο της ψηφοφορίας, ο Γ. Ζιουγκάνοφ βεβαίωσε ότι θα επιμείνουν στη φανερή ψηφοφορία. Οσον αφορά τις αυριανές διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις της λεγόμενης "στρογγυλής τράπεζας", ο Γ. Ζιουγκάνοφ επίσης δήλωσε πως "δε θα αναθεωρήσουμε καμιά συμφωνία τη Δευτέρα, ούτε θα υπογράψουμε τίποτα... είναι απολύτως άσκοπο".
Οι προεδρικοί κύκλοι στη Ρωσία αφήνουν να διαρρέουν πληροφορίες ότι ο Γιέλτσιν θα επιμείνει στο ίδιο πρόσωπο του προτεινόμενου πρωθυπουργού, ακόμα και αν απορριφτεί στη δεύτερη ψηφοφορία της Δούμας και πάνε για την τρίτη. Εκτιμούν ότι έτσι στην τρίτη, που σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι και η τελευταία πριν τη διάλυση της Βουλής, το δίλημμα στους βουλευτές θα είναι μεγαλύτερο.