Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
KK ΚΑΝΑΔΑ
Καταδίκη των αμερικανικών βομβαρδισμών

Με αφορμή τους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν και το Σουδάν και τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν, δημοσιεύουμε μια ακόμα απόφαση διαμαρτυρίας, αυτή της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά (25 Αυγούστου 1998).

"Ο βομβαρδισμός της 20ής Αυγούστου των λεγόμενων "τρομοκρατικών" στόχων στο Αφγανιστάν και το Σουδάν από το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια εγκληματική πράξη επίθεσης, η οποία θα πρέπει να καταδικαστεί από το δημοκρατικό και φιλειρηνικό λαό του Καναδά και όλου του κόσμου.

Ο επικίνδυνος, νταηλίδικος ισχυρισμός του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και της άρχουσας τάξης, ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν "το μακρύ χέρι της δικαιοσύνης (αδικίας)" οπουδήποτε στον κόσμο για να τιμωρήσουν τους "τρομοκράτες" είναι απόλυτα αδικαιολόγητος με βάση τους διεθνείς νόμους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιμένει πως κατείχε "αναμφισβήτητες αποδείξεις" ότι τα εκπαιδευτικά κέντρα στο νότιο Αφγανιστάν και στο φαρμακευτικό εργοστάσιο "Ελ Σίφα" στο Χαρτούμ είχαν διασυνδέσεις με τον Σαουδάραβα εκατομμυριούχο Οσάμα μπιν Λάντεν, που τα "τρομοκρατικά" δίκτυά του ευθύνονται για τους βομβαρδισμούς των πρεσβειών των ΗΠΑ σε Ναϊρόμπι και Νταρ ες Σαλάαμ, καθώς και για άλλες αντιαμερικανικές ενέργειες.

Ωστόσο, αν αυτές οι "αποδείξεις" είναι τόσο καταδικαστέες, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρουσίασαν πρώτα τα "γεγονότα", ώστε η παγκόσμια κοινή γνώμη να τα κρίνει; Γιατί δε ζήτησαν δικαστική και διπλωματική συναίνεση από τη διεθνή κοινότητα πριν προχωρήσουν στη δολοφονική επίθεση;Η πρόσφατη αυτή επίθεση είναι η "απόδειξη" για την επικίνδυνη στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς τη βάναυση κανονιοφόρα διπλωματία (αντικαθιστώντας κανόνια με πυραύλους "Κρουζ"). Επεκτείνοντας τη λειτουργία του ως παγκόσμιου χωροφύλακα, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ αποδίδει γρήγορα στον εαυτό του το ρόλο του "δικαστή, των ενόρκων και του εκτελεστή".

Οι βομβιστικές επιδρομές στο Αφγανιστάν και το Σουδάν δεν είχαν στόχο μόνο αυτές τις περιοχές. Αυτές οι ενέργειες συνιστούν μια κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των ανεξάρτητων κρατών.

Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι αυτές οι κατάφωρες παραβιάσεις ήταν δικαιολογημένες επειδή αυτά τα κράτη "κρύβουν τρομοκράτες" είναι καθαρή υποκρισία. Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ έχει μια, χωρίς προηγούμενο, ιστορία να κρύβει, να εκπαιδεύει και να χρηματοδοτεί τρομοκράτες για αντεπαναστατική βία, βασανιστήρια και δολοφονίες σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας (αλλά μακριά από το τέλος) με τη μακράς διαρκείας τρομοκρατία ενάντια στην κυβέρνηση και το λαό της Κούβας. Στην πραγματικότητα, οι ομάδες που σχετίζονται με τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ουσία βρίσκονταν στο μισθολόγιο της CΙΑ κατά τη διάρκεια του αντικομμουνιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ανακηρύττοντας παγκόσμια "τον πόλεμο στην τρομοκρατία", ο Κλίντον και οι κύκλοι εξουσίας των ΗΠΑ (χωρίς εξαίρεση, το ακόμα ισχυρό στρατιωτικο- βιομηχανικό συγκρότημα) υπερασπίζονται το "δικαίωμα" του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να ποδοπατά την κυριαρχία των κρατών και των λαών οπουδήποτε, με σκοπό το κυνήγι των δικών τους στενών στρατηγικών και συντεχνιακών συμφερόντων. Στον Κλίντον θα πρέπει να ειπωθεί, σε αντίθεση με τις σοβινιστικές και ηγεμονικές ιδέες και φιλοδοξίες, ότι ο κόσμος δεν είναι η παιδική χαρά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.

Στην πιο κοντινή ευκαιρία, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να κληθεί να συζητήσει ανοιχτά για το ποια θέση θα πάρει ο Καναδάς σχετικά με την επικίνδυνη αυτή εξέλιξη και να απαιτήσει από την κυβέρνηση Κρετιέν να αλλάξει τη δουλοπρεπή υποστήριξη του κράτους αυτού στην τρομοκρατία. Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να σχεδιάσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, που θα βασίζεται στις αρχές της ειρήνης, του σεβασμού, της ισότητας και της εθνικής κυριαρχίας όλων των εθνών και λαών, και στον απόλυτο σεβασμό στους κανόνες των διεθνών νόμων".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ