Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κρουαζιέρες

Κυριακή πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Τα πλοία σφυρίζουν και ετοιμάζονται να σαλπάρουν για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Πλήθος κόσμου πάνω στα άσπρα καράβια, πλήθος και στην αποβάθρα. Με τα σακίδια και τα σλίπινγκ μπαγκ στους ώμους και τη χαρά του ταξιδιού ζωγραφισμένη στα πρόσωπα.

Κυριακή πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Εικόνες όμοιες με εκείνες, όταν προ ετών ξεκινούσε το σκάφος "Ελλάς" για να πλεύσει στους κόλπους της "Ενωμένης". Ευάριθμοι... πράκτορες είχαν διαφημίσει το ταξίδι ως κρουαζιέρα αναψυχής. "Πράσινοι" και "μπλε" κεκράκτες είχαν γανώσει τ' αυτιά και το μυαλό των πολιτών, βοηθούμενοι στην προπαγάνδα τους από ποικίλους "κολαούζους". Και πολλοί πίστευαν τους "πράκτορες" και ξεκίνησαν χαρούμενοι για τον "παράδεισο", που τους είχαν υποσχεθεί. Μόλις άρχισε όμως το ταξίδι, κατάλαβαν οι αφελείς ότι τους είχαν φορτώσει σε... σκυλοπνίχτη και όχι σε κρουαζιερόπλοιο. Και ότι στα... παλούκια τους οδηγούσαν οι διοργανωτές του ταξιδιού, αντί των θελκτικών τόπων, που "έδειχναν" στα σχετικά διαφημιστικά φυλλάδιά τους.

Οι πρώτες διαμαρτυρίες άρχισαν, όπως είπα, μόλις το "Ελλάς" σήκωσε άγκυρες για Μάαστριχτ, Αμστερνταμ κλπ. Ενώ, τώρα, που η... κρουαζιέρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όλοι οι επιβάτες - πλην των Κροίσων πρώτης θέσης- φωνάζουν ότι καλύτερα θα ήταν να είχαν κόψει το χέρι τους, παρά που έκοψαν, σαν χαζοί, εισιτήριο γι' αυτό το ταξίδι!

Ακούγοντας, λοιπόν, τις οιμωγές αυτών των ανθρώπων θλίβομαι βαθιά. Αλλά ταυτόχρονα αισθάνομαι και μια κρυφή ικανοποίηση που αντέδρασα σθεναρά, όταν η γυναίκα μου, τότε, μου έλεγε να πάρουμε και εμείς μέρος σ' αυτό το "τουρ".

- Θανάση, γιατί δεν ανεβαίνουμε κι εμείς στο πλοίο;

- Γιατί, ρε γυναίκα, δε μου αρέσει καθόλου η κωπηλασία.

- Μη χειρότερα! Και ποιος σου είπε ότι θα μας βάλουν να τραβάμε κουπί;

- Αχ, καλή μου. Τι νομίζεις ότι θα σου πουν την αλήθεια αυτοί που σε προσκαλούν στην Ευρώπη; Για να σε ξεγελάσουν τώρα σου υπόσχονται ζωή χαρισάμενη, αλλά μόλις αρχίσει το ταξίδι θα σε κατεβάσουν κάτω στους πάγκους και βίρα κουπί!

- Μα, με κρουαζιερόπλοιο θα γίνει το ταξίδι, Θανάση, και όχι με γαλέρα...

- Ετσι νομίζεις, φουκαριάρα μου. Και θα καταλάβεις ότι πρόκειται για γαλέρα, όταν δεις, μόλις ξεκινήσει το πλοίο, να διαχωρίζουν τους επιβάτες σε αφεντάδες και σε σκλάβους. Τους πρώτους θα τους οδηγήσουν στο σαλόνι, να τρώνε και να πίνουν, και όλους τους άλλους θα τους ρίξουν στ' αμπάρια, όπου θα τους δέσουν με το λουρί της λιτότητας και συνεχώς θα τους... Μααστριχώνουν. Αμέ!

Κυριακή πρωί, ώρα 10 στο λιμάνι του Πειραιά. Τα πλοία έφυγαν όλα και μείναμε στην αποβάθρα εγώ και κάποιοι άλλοι αταξίδευτοι. Οπως και τότε που, όταν σαλπάριζε το "Ελλάς", μείναμε αρκετοί στη στεριά. Οχι πως γλιτώσαμε, βέβαια, τα δεινά αυτής της περιπέτειας, αλλά τουλάχιστον δεν πέσαμε και οικειοθελώς στα δόντια των "καρχαριών". Των "καρχαριών" που ακολουθούν το σκάφος στην πορεία του και αρπάζουν συνεχώς εταιρίες, τράπεζες και ό,τι άλλο πετούν ως... "σαβούρα" οι κυβερνήτες του "Ελλάς". Και να ήταν μόνο αυτό; Τα κήτη ορμούν και στους άτυχους επιβάτες και τους "τρώνε" τα μικρομάγαζά τους, το ωράριό τους, την ασφάλισή τους, όλα τα κεκτημένα τους. Και το εφιαλτικό ταξίδι συνεχίζεται. Το αμπάρι του σκάφους όμως, όπου έχουν στοιβάξει τους σκλάβους, βράζει πλέον σαν καζάνι. Ας το 'χουν αυτό υπόψη τους οι κυβερνήτες του "Ελλάς". Και οι "σκύλοι" που ακολουθούν το σκάφος...

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ