Κάλεσμα προς τη Νομαρχία Πειραιά να διεκδικήσει τα κονδύλια που είναι απαραίτητα για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων της Νομαρχίας, απευθύνει η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά με επιστολή στον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας (ΝΕΠ) και ζητά να γίνει ουσιαστικός ο ρόλος της στην Επιτροπή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στη συνεδρίαση της 25ης Μάη, κατά την οποία ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας καταψήφισε το κονδύλι που προοριζόταν για το Β' τρίμηνο του 1998 για τα λειτουργικά των σχολείων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πάγωμα αυτών των κονδυλίων που είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις ανάγκες των σχολείων, και παρ' όλα αυτά η εισήγηση παρουσιάστηκε ως ομόφωνη.
Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά με αφορμή τα παραπάνω καταθέτει παρατηρήσεις για τη λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και την κατανομή των κονδυλίων. Ανάμεσα σε άλλα, χαρακτηρίζει απαράδεκτη "την τακτική να παρακρατούνται κονδύλια ύψους 10% από τα λειτουργικά κονδύλια των σχολείων και να δίνονται στις σχολικές επιτροπές των σχολείων με τη μορφή "έκτακτης" οικονομικής επιχορήγησης, με τα "γνωστά κριτήρια" των γνωριμιών και των εξυπηρετήσεων". Επίσης, θεωρεί "απαράδεκτο να γίνονται περικοπές από τα κονδύλια που προορίζονται μόνο για τα λειτουργικά των σχολείων και να δίνονται σε άλλους κωδικούς, όπως για τα έξοδα λειτουργίας των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης".
Απευθυνόμενη στον υπουργό Παιδείας, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά εκφράζει για μια ακόμα φορά την αντίθεσή της στο νόμο 2525 και ζητά οι σοβαρές αλλαγές στο χώρο της παιδείας να έχουν μια μεταβατική περίοδο προσαρμογής για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, καλεί να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους απορριπτόμενους μαθητές της Α' Λυκείου και να γίνει μια ειδική ρύθμιση, ούτως ώστε να επανεξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που υστέρησαν, τον Σεπτέμβρη του 1998.
Η Ομοσπονδία επικαλείται έρευνα που έκανε (καθώς, όπως καταγγέλλει, επίσημα στοιχεία από τα γραφεία δευτεροβάθμιας δεν υπάρχουν) από την οποία διαπιστώνεται πως σημαντικός αριθμός μαθητών έχει απορριφθεί στη Β' Λυκείου λόγω χαμηλής βαθμολογίας. "Αυτοί οι ίδιοι μαθητές θα φοιτήσουν πάλι στη Β' Λυκείου τη νέα σχολική χρονιά και θα αξιολογηθούν με το νέο τρόπο που ορίζεται από το ν. 2525 χωρίς να έχουν προετοιμαστεί στοιχειωδώς", τονίζει η Ομοσπονδία. Επίσης τονίζει ότι οι μαθητές της Β' Λυκείου από ΤΕΛ και ΕΠΛ που δεν προάγονται φέτος, χάνουν οριστικά το δικαίωμα να πάρουν στα χέρια τους επαγγελματικό πτυχίο (μιας και τα ΤΕΕ δε θα δίνουν επαγγελματικά πτυχία).
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο και για άλλες αδικίες που δημιουργεί ο νόμος 2525, όπως τις ανισότητες στα ΤΕΛ και ΕΠΛ τα οποία, μετά την έναρξη των εγγραφών, μετατρέπονται σε ενιαία λύκεια και τη μείωση των ωρών διδασκαλίας σε κύρια μαθήματα από 1/12/97 μόνο στην Α' Λυκείου των ΤΕΛ για να ξεκινήσουν να διδάσκονται τα Αρχαία. Οσο για την πολυδιαφημισμένη "ενισχυτική διδασκαλία", την οποία η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει ως "παραμύθι", τονίζει ότι "εφαρμόστηκε σε πολύ μικρό ποσοστό στα σχολεία της Νομαρχίας Πειραιά και ξεκίνησε μόλις... πριν το Πάσχα".