Από τον πρόεδρο και γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ραδιοτηλεγραφητών ΟΤΕ,λάβαμε επιστολή - "απάντηση" στο δημοσίευμα του "Ρ" της 1ης Ιούλη για την εσπευσμένη κατάργηση από τον ΟΤΕ της υπηρεσίας μορσικής τηλεγραφίας. Δυστυχώς ο περιορισμένος χώρος της εφημερίδας μας, δεν επιτρέπει τη δημοσίευση ολόκληρης της επιστολής, που συνιστά και την καλύτερη απόδειξη για τη λογική της συνδιαχείρισης και συνδιοίκησης - το λιγότερο - που διέπει ένα τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ, αλλά και τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές. Αλλωστε το γεγονός ότι στις καταγγελίες δεν απαντά η διοίκηση του ΟΤΕ, την οποία κατά κύριο λόγο αφορά το δημοσίευμα, επιβεβαιώνει και στην πράξη, ότι για κάποιους συνδικαλιστές, είναι πιο βολικό ν' απαντούν για λογαριασμό της διοίκησης του Οργανισμού και να "βάζουν πλάτη" στις αποφάσεις της, παρά να υπερασπίζονται τα εργατικά δικαιώματα.
Επί της ουσίας, οι συντάκτες της επιστολής υποστηρίζουν πως στο δημοσίευμα, "μέσα από σύνδεση ανόμοιων πραγμάτων, βγαίνουν αυθαίρετα συμπεράσματα του τύπου "οι εργαζόμενοι στον Παράκτιο Σταθμό δε βρίσκουν ανταπόκριση από το σωματείο τους". Γιατί, άλλο είναι η συναισθηματική φόρτιση των συναδέλφων (σ. σ. που αντιδρούν στην κατάργηση της μορσικής τηλεγραφίας), άλλο το νέο σύστημα κινδύνου και ασφάλειας GMDSS, άλλο η ανεργία των συναδέλφων ναυτιλλομένων ραδιοτηλεγραφητών, άλλο τα ντόπια και ξένα μονοπώλια, άλλο οι επιδιώξεις των εφοπλιστών και άλλο τέλος πράγμα είναι η κατάργηση της μορσικής τηλεγραφίας, η εμπορική εκμετάλλευση της οποίας κρίνεται ασύμφορη".
Βέβαια οι επιστολογράφοι, στη μακροσκελή απάντησή τους, αποφεύγουν να μιλήσουν για την... ταμπακέρα. Και αυτή είναι η απόφαση του ΟΤΕ να καταργήσει την εμπορική εκμετάλλευση της μορσικής τηλεγραφίας, ενώ ακόμα ένας αριθμός ελληνικών πλοίων επιθυμεί να επικοινωνεί με αυτόν τον τρόπο. Το γεγονός μάλιστα ότι άλλοι παράκτιοι σταθμοί, ξένων χωρών απευθύνονται στα ελληνικά πλοία και τους ζητούν να συνεχίσουν, μέσω της δικής τους υποδομής, να στέλνουν μορσικά τα μηνύματά τους, σημαίνει άραγε ότι οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις αυτών των χωρών, π.χ. Αγγλία, απορρίπτουν τις νέες τεχνολογίες; Οτι αυτοί δε νοιάζονται για το εμπορικό τους συμφέρον; Γιατί αυτοί επιμένουν και διατηρούν τη μορσική τηλεγραφία;
Η αντίδραση των ραδιοτηλεγραφητών, αποδίδεται από τους συνδικαλιστές στη"συναισθηματική φόρτιση". Ας μας εξηγήσουν όμως οι "ρεαλιστές": Οι εργαζόμενοι που "απελευθερώνονται", πού θα πάνε; Θα δουλέψουν σε παραγωγικούς τομείς ή θα στοιβαχτούν άεργοι σε κάποια γραφεία, όπως γίνεται συνήθως, ή θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα; Τα τελευταία χρόνια οι θέσεις εργασίας στον ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 10.000. Είναι εύκολο να τα φορτώνει κάποιος στην τεχνολογία και να λύνει τα προβλήματα. Ομως ας μας πουν για τις θέσεις αυτές που χάθηκαν, τι κάνει η συνδικαλιστική ηγεσία; Τι λένε στις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Αραγε και αυτό, είναι άσχετο με τα μονοπώλια, τους εφοπλιστές και τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και ο ΟΤΕ;
Υ.Γ. Γράφαμε στο ρεπορτάζ, ότι η κατάργηση της μορσικής, είναι η αρχή του ξηλώματος του Παράκτιου της Λούτσας, κάτι που θα επηρεάσει και τους περιφερειακούς σταθμούς. Οι συντάκτες της επιστολής, ως άλλη διοίκηση, διέψευσαν το τελευταίο. Δυστυχώς γι' αυτούς, οι εξελίξεις τους διαψεύδουν. Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του συλλόγου στο τοπικό παράρτημα της Χίου, καταγγέλλει ότι σχετική εισήγηση προς το ΔΣ του ΟΤΕ - συζητιέται σήμερα- "προτείνει την άμεση κατάργηση του Παράκτιου Σταθμού της Χίου από αύριο κιόλας, και μάλιστα παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, πριν ενάμιση χρόνο, των αρμόδιων φορέων".