Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκλημα η επιστημονική γνώμη!

Δικαστής της Θεσσαλονίκης, με σκεπτικό που επικαλείται και ερμηνεύει τα "εθνικά συμφέροντα", αποφάσισε να επιβάλει λογοκρισία στο λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη

Επικίνδυνους δρόμους ανοίγει η χτεσινή απόφαση δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης, που εκδίκασε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του λεξικού του καθηγητή της γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτη.Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο (πρόεδρος Ν. Τσάκος), εκδικάζοντας την αίτηση που είχε καταθέσει ο δικηγόρος Θ. Ασπασίδης,αποφάσισε και διέταξε την απάλειψη του ερμηνεύματος "Βούλγαρος: (καταχρηστικώς - υβριστικώς) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ)". Διατάσσει επίσης την απάλειψη από κάθε μελλοντική ανατύπωση ή έκδοση του λεξικού, αλλά και από όσα αντίτυπα δεν έχουν διατεθεί ακόμη στο αναγνωστικό κοινό. Επίσης προειδοποιεί τον Γ. Μπαμπινιώτη πως θα τιμωρηθεί με κράτηση 30 ημερών και πρόστιμο 2 εκατ. δραχμών για την περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση της απόφασης.

Οπως έγινε γνωστό από τους δικηγόρους του Γ. Μπαμπινιώτη, Ιω. Καρακατσέλη και Γ. Καρανικόλα,στο αιτιολογικό της η απόφαση δέχεται ότι υπάρχει προσβολή της προσωπικότητας και της εθνικής ταυτότητας του Θ. Ασπασίδη από το επίμαχο ερμήνευμα, δέχεται ότι πρέπει να ληφθεί ασφαλιστικό μέτρο λόγω του κατεπείγοντος και του άμεσου κινδύνου για τα εθνικά μας συμφέροντα και θεωρεί ότι ένα "καλό λεξικό" δεν καταγράφει μόνο τη γλωσσική πραγματικότητα, αλλά έχει αποστολή και να διδάσκει. Δέχεται επίσης ότι η απάλειψη του ερμηνεύματος "ουδόλως θα αναιρούσε την επιστημονικότητα του λεξικού" και ότι επιπλέον "δημιουργεί σύγχυση για την κοινωνική καταγωγή των παικτών και των οπαδών της ομάδας του ΠΑΟΚ και γενικότερα των Μακεδόνων" (!).

Με δήλωσή τους οι δύο δικηγόροι επισημαίνουν ότι "η ουσία της απόφασης αυτής συνίσταται σε ζητήματα συνταγματικής τάξης" και γι' αυτό αφορά άμεσα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και αυτό γιατί - όπως σημειώνουν οι ίδιοι - η απόφαση:

1) Υπεισέρχεται, παρά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της επιστημονικής γνώμης, σε αμιγώς επιστημονικά - γλωσσολογικά θέματα, κρίνοντας τι πρέπει να μην περιέχει ένα "καλό λεξικό".Με το σκεπτικό της η απόφαση καθιερώνει ουσιαστικά το έγκλημα, το "έγκλημα της επιστημονικής γνώμης", με κριτήριο μάλιστα κάποια αποδεκτή από αυτήν επίσημη κρατική αλήθεια περί του τι είναι εθνικό και τι αντεθνικό.

2) Επικαλούμενη τον κίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα και ιδίως ότι τούτο "δημιουργεί σύγχυση για την εθνική καταγωγή γενικότερα των Μακεδόνων", νεκρανασταίνει κατ' ουσίαν τον αναγκαστικό νόμο 509, ο οποίος με κριτήριο το εθνικό μας συμφέρον καταπατούσε τα ατομικά δικαιώματα στην πατρίδα μας.

3) Σε ευθεία αντίθεση με την απαγόρευση προληπτικής και κατασταλτικής λογοκρισίας, επικαλούμενη ουσιαστικά εθνικούς κινδύνους, υποδεικνύει στον επιστήμονα τι δεν πρέπει να γράψει (προληπτική λογοκρισία) και επιπλέον διατάσσει την απάλειψη του συγκεκριμένου ερμηνεύματος (κατασταλτική λογοκρισία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ