Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δίχως στέγη, δίχως νόμο"...

Με τρία εκατομμύρια αστέγους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με 40 εκατομμύρια νεογέννητα παγκοσμίως το χρόνο να μην καταγράφονται πουθενά (!) "προοδεύει" ο πλανήτης το 1998, σύμφωνα με στοιχεία της "Γιούνισεφ"

Σαράντα εκατομμύρια από τα παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο στον πλανήτη ή αλλιώς το ένα στα τρία νεογέννητα δεν καταγράφονται πουθενά,με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον τους.

Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση της "Γιούνισεφ" για την Πρόοδο των Εθνών το 1998. Σύμφωνα με την έκθεση, 22 χώρες δεν έχουν στατιστικά στοιχεία για τις γεννήσεις. Η εκτελεστική διευθύντρια της "Γιούνισεφ" Κάρολ Μπέλαμι αναφέρει ότι "η έλλειψη γνήσιου πιστοποιητικού γέννησης απειλεί θεμελιώδη δικαιώματα στη ζωή του παιδιού. Το πιστοποιητικό γέννησης είναι απαραίτητο για την ιατρική φροντίδα και τον εμβολιασμό, την εγγραφή στο σχολείο, για να αποδειχθεί ότι είναι πολύ μικρό για να στρατολογηθεί ένα παιδί ή για να εργαστεί σε επικίνδυνες βιομηχανίες".

Η νομοθεσία 20 χωρών απαγορεύει τον εμβολιασμό σε παιδιά χωρίς πιστοποιητικό γέννησης, ενώ περισσότερα από 30 κράτη ζητούν το πιστοποιητικό για να εισαχθεί ένα παιδί σε κέντρο ιατρικής φροντίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά καταγραφής των γεννήσεων μειώνονται αντί να αυξάνουν σε χώρες όπως η Κιργιζία και το Τατζικιστάν "λόγω της κατάρρευσης του διοικητικού συστήματος στην πρώην Σοβιετική Ενωση"...

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο για τις προτεραιότητες του καπιταλισμού που αναφέρεται στην έκθεση είναι και το ότι εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δεν εμβολιάζονται, παρά το γεγονός ότι ο πλήρης εμβολιασμός όλων των παιδιών των φτωχότερων κρατών θα ανερχόταν σε 700 εκατομμύρια δολάρια ή μόλις 12 σεντς το χρόνο ανά άτομο παγκόσμια!Το στέλεχος της "Γιούνισεφ" σχολιάζει ότι "δεδομένης μιας παγκόσμιας οικονομίας 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο κόσμος μας σίγουρα μπορεί να αντέξει οικονομικά 1 σεντ ανά άτομο το μήνα, ώστε να προστατευτούν οι ζωές των φτωχότερων και πιο ευάλωτων πολιτών".Την ίδια στιγμή, το 1996 δαπανήθηκαν για στρατιωτικούς εξοπλισμούς 139 δολάρια ανά άτομο παγκοσμίως!

Οσον αφορά στους αστέγους των βιομηχανικών κρατών, η έκθεση αναφέρει ότι στις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 3 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν μόνιμη στέγη, ενώ κάθε βράδυ στις ΗΠΑ, 750 χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο. Το 1996 5,5 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ ζούσαν στη φτώχεια "και φυσικά ένας μεγάλος αριθμός αυτών διέτρεχε άμεσο κίνδυνο να παραμείνουν άστεγα"...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ