Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην ιδιωτικοποίηση

Περιοδεία στο χώρο του εργοταξίου στην περιοχή Σφαγείων έκανε κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Την απόφασή τους να αντισταθούν με κάθε τρόπο στη μετοχοποίηση, ή όπως λένε, τη με άλλα λόγια ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ), εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού κατά τη διάρκεια περιοδείας, που πραγματοποίησε στο χώρο του εργοταξίου στην περιοχή των Σφαγείων, κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής των Γιάννη Κατσαρό και τον Κώστα Αβραμόπουλο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε σε αποθήκη του εργοταξίου, οι εργαζόμενοι περιέγραψαν τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται και τόνισαν ότι καλούνται να καλύψουν μεγαλύτερες ανάγκες με λιγότερο προσωπικό. Μέσα στα τρία τελευταία χρόνια αποχώρησαν (συνταξιοδοτήθηκαν) 110 συνάδελφοί τους από τους 450 συνολικά, χωρίς αντίστοιχα να καλυφθούν οι κενές θέσεις που άφησαν.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης, αλλά και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η κυβέρνηση. Επισημάνθηκε πως η μετοχοποίηση του ΟΥΘ θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και κυρίως στο καταναλωτικό κοινό της πόλης, αφού θεωρείται δεδομένο πως οι ιδιώτες, που θα επενδύσουν στον Οργανισμό, με στόχο το κέρδος, θα πάρουν το φιλέτο της επιχείρησης, δηλαδή τη διανομή και τη διαχείριση και θα επιβάλουν αυξήσεις πλέον του κόστους στα τιμολόγια νερού. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις ο Γιάννης Κατσαρός ξεκαθάρισε πως όχι απλά δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αντίθετα θα πλήξει σημαντικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, δίνοντας τη δυνατότητα για περισσότερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: "Ο "εκσυγχρονισμός" των εργασιακών σχέσεων σημαίνει κατάργηση του 8ωρου, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Είναι η ρεβάνς που πάει να πάρει το μεγάλο κεφάλαιο απέναντι στην Εργατική Τάξη, με στόχο την παραπέρα αύξηση των ήδη τεράστιων κερδών του". Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα και να αντιδράσουν συντονισμένα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, γιατί, όπως είπε, μόνο τότε μπορεί να αποτρέψουν την εφαρμογή των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους, να βαδίσουν στη μακρύτερη προοπτική, δηλαδή να ανατρέψουν τις δυνάμεις που υπηρετούν τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ