Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλιμάκωση της έντασης

Συγκέντρωση δυνάμεων και εκτόξευση απειλών επιβαρύνουν το σκηνικό στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Η Τουρκία επιδιώκοντας κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο προβαίνει σε συνεχείς προκλήσεις, όπως είναι η συνεχής μεταφορά στα κατεχόμενα νέων αρμάτων μάχης και νέων στρατιωτικών μονάδων, η πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο και ο κατάπλους τουρκικών πολεμικών πλοίων στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερήνειας.

Συγκεκριμένα 6 τουρκικά μαχητικά F - 16 παραβίασαν χτες τον εναέριο χώρο της Κύπρου σε αντίποινα, όπως δήλωσε Τούρκος επίσημος, για την προσγείωση ελληνικών μαχητικών αεροπλάνων στην αεροπορική βάση της Πάφου. Και τα 6 τουρκικά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας γύρω στις 12 το μεσημέρι χτες και ακολούθως προσγειώθηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ εκτόξευσε χτες νέες απειλές ενάντια στην Κύπρο με την προειδοποίηση ότι θα υποφέρουν οι Ελληνοκύπριοι αν η ένταση στο νησί περιέλθει εκτός ελέγχου. Ο Μ. Γιλμάζ ισχυρίστηκε ότι επιθυμία του είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στο νησί η οποία θα μπορούσε, όπως είπε, να οδηγήσει σε διαμάχη. Απείλησε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ασφάλεια των "εδαφών" της, όπως αποκάλεσε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, και πρόσθεσε ότι η διεθνής Κοινότητα έχει ήδη ενημερωθεί για τις προθέσεις της χώρας του καθώς και για όλα τα ενδεχόμενα.

Η απόφαση για την αποστολή τουρκικών μαχητικών πάρθηκε σε προχτεσινή έκτακτη σύσκεψη Τούρκων στρατηγών και μελών της τουρκικής κυβέρνησης υπό την προεδρία του Γιλμάζ. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της έλευσης στην Κύπρο των ελληνικών μαχητικών και η λήψη μέτρων σαν αντίποινα.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε χτες ότι έχει διαπιστωθεί η ενίσχυση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων σημειώνοντας παράλληλα ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών στρατιωτικής φύσης γίνεται μόνο αν κριθεί απόλυτα αναγκαίο. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε προχτές, και ο υπουργός Αμυνας Γ. Ομήρου ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων. Ωστόσο σαν θέμα αρχής πρόσθεσε, η δημοσιοποίηση και η αξιολόγηση πληροφοριών στρατιωτικής φύσης γίνεται μόνο όταν κριθεί αναγκαίο προς εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής παρατηρείται τόσο σε επίπεδο στρατευμάτων και αρμάτων και αξιολογείται από την Εθνική Φρουρά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ