Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανώτατο στάδιο της βίας και της τρομοκρατίας ο αντικομμουνισμός
  • Η κυβέρνηση διαλέγει ένα δρόμο που θα τη φέρει σε ουσιαστική αντιπαράθεση με την πλειοψηφία του λαού
  • Θα σεβόμαστε κάθε φορά την αγωνιζόμενη λαϊκή πλειοψηφία

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στα τοπικά και αθηναϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην Πάτρα, αναφερόμενη στα κρούσματα βίας, που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε βάρος του λαού και στις κυβερνητικές αιτιάσεις γι' αυτά, τόνισε χαρακτηριστικά:

"Ο πρωθυπουργός είπε ότι στη χώρα μας ισχύει ο νόμος που αποφασίζει η πλειοψηφία της Βουλής και η συμμόρφωση στο νόμο αυτό σημαίνει σεβασμό στην τάξη, στη νομιμότητα και στη δημοκρατία. Επίσης, είπε ότι όποιος αντιδρά σ' αυτούς τους νόμους της πλειοψηφίας της Βουλής στην ουσία είναι φασίστας. Αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε. Δεν είναι δικιά μας ερμηνεία. Πρέπει να θυμίσω στον πρωθυπουργό ότι οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της Βουλής δεν είναι και αποφάσεις της πλειοψηφίας του λαού, και μόνο αν σκεφτούμε ότι ο εκλογικός νόμος έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να σχηματιστεί ως κυβέρνηση έχοντας μόνο το 41% των ψήφων του λαού.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο εκεί το πρόβλημα. Είναι και εκεί. Ακόμα και αν έχουμε στην πορεία μια κυβέρνηση της πλειοψηφίας του 50%+1, πάλι η λογική που λέει ότι ο λαός ψηφίζει κάθε 4 χρόνια μια φορά, και το επόμενο διάστημα μπαίνει στο γύψο, είναι μια νοοτροπία βαθύτατα αντιδημοκρατική, αυταρχική και για να δανειστώ ορολογίες παλαιότερων εποχών, ολοκληρωτική. Θυμίζουμε στον πρωθυπουργό ότι ο εθνικοσοσιαλισμός ανέβηκε κοινοβουλευτικά. Και αλίμονο, αν η νομιμότητα στηρίζεται μόνο στις αποφάσεις ενός κοινοβουλίου. Θυμίζουμε ότι το 1990 η ΝΔ έκανε κυβέρνηση και είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό δεν εμπόδιζε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ζητάει εκλογές ύστερα από λίγους μήνες και να καλεί τα μέλη και τα στελέχη του να παλέψουν για την ανατροπή της κυβέρνησης. Φασιστικό ήταν τότε το ΠΑΣΟΚ; Αν δανείζομαι αυτά τα επιχειρήματα είναι για να ζητήσω από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να μας εξηγήσει ποιο είναι το περιεχόμενο της δημοκρατίας.

Και να μας εξηγήσει, αν κοντά στα καλέσματα για πλήρη υποταγή στις ορέξεις του πολυεθνικού κεφαλαίου, αν στα καλέσματα για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τώρα θα μας κάνει και καλέσματα να εγκαταλείψουμε στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές, αν θέλετε ανεπαρκείς ως τώρα, βάσει των οποίων λειτουργούσε από τη μεταπολίτευση το κοινοβούλιο, το συνδικαλιστικό κίνημα, ο λαός. Να μας πει καθαρά, αν σκοπεύει να μας βάλει στο γύψο, με τη δικτατορία των νόμων και τη δικτατορία του κοινοβουλίου.

Θεωρούμε ότι ο αντικομμουνισμός είναι, θα έλεγα, το ανώτατο στάδιο της βίας και της τρομοκρατίας.

Οι κομμουνιστές - και νομίζω ότι στην προκειμένη περίπτωση εκφράζουμε διαθέσεις και αντιλήψεις ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων - είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε σ' αυτή τη δικτατορία του νόμου και του κοινοβουλίου και είμαστε αποφασισμένοι να σεβαστούμε ένα πράγμα: Τη λαϊκή πλειοψηφία, την πλειοψηφία σ' έναν εργασιακό χώρο, σε έναν κλαδικό χώρο, σ' ένα τοπικό επίπεδο. Την πλειοψηφία, η οποία αγωνίζεται - και είναι πλειοψηφία αυτή που αγωνίζεται - με την έννοια ότι παρά τη χειραγώγηση και την τρομοκρατία μαζικοποιείται ο αγώνας. Εμείς, λοιπόν, την πλειοψηφία αυτή, μια αγωνιζόμενη λαϊκή πλειοψηφία, θα τη σεβόμαστε κάθε φορά. Θα λέμε τις θέσεις μας, θα λέμε τις απόψεις μας, τη διαφωνία μας, αλλά το τι βήματα θα κάνει ο λαός, θα το καθορίζει ο λαός με τους αγώνες του εναντίον μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, από οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν εφαρμόζεται.

Και τους νόμους εκείνους, που ακυρώνουν το δικαίωμα στην απεργία, ακυρώνουν το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, θα καλέσουμε το λαό να τους ακυρώσει με μαζικούς, πολιτικούς και περιφρουρημένους αγώνες.

Η κυβέρνηση, πάντως, διαλέγει ένα δρόμο που θα τη φέρει σε ουσιαστική αντιπαράθεση με την πλειοψηφία του λαού. Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι αντίθετο με αυτές τις αποφάσεις και επιλογές δεν είναι μόνο το 59% που δεν ψήφισε την κυβέρνηση. Αντίθετη είναι η μεγάλη πλειοψηφία, το 90%. Τα μέλη, οι φίλοι, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Και αν θέλει να κάνει το ...παλικάρι ο πρωθυπουργός, να το κάνει το παλικάρι στον κ. Κλίντον. Να το κάνει στην ΕΕ, στον κ. Σολάνα. Να κάνει το παλικάρι σ' όλους αυτούς που όχι μόνο ανέχονται, αλλά δίνουν το "πράσινο φως" στην αμφισβήτηση συνόρων - και ελληνικών - προς χάρη των συμφερόντων των πολυεθνικών.

Και αν κάνει το παλικάρι σ' αυτούς να ξέρει ότι θα έχει τη στήριξη όλων. Αλλά δεν είναι διατεθειμένος. Το κράτος - στρατηγείο, που οργανώνει είναι το κράτος της βίας, της τρομοκρατίας, του αντικομμουνισμού, της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ