Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρησιμοποιήστε μας, είμαστε καλοί!

Με επικύρωση της πολιτικής μετατροπής της ΝΑ σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης, έληξαν οι εργασίες του 3ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ

Την υποταγή τους στο ρόλο που προδιαγράφουν για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα ρόλο εφαρμογής ειλημμένων κεντρικών αποφάσεων, επιβεβαίωσαν οι νομάρχες της χώρας, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3ου τακτικού ετήσιου συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Υποταγή, που μορφοποιήθηκε σε αίτημα (!), καθώς στο σχετικό ψήφισμα οι νομάρχες ζητούν τη συμφωνία κυβέρνησης, κομμάτων και αυτοδιοίκησης σε επιλογές που αφορούν το θεσμό και "διεκδικούν" συνεργασία με την κυβέρνηση για θέματα μετοχοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων οργανισμών τοπικού ενδιαφέροντος. Με άλλα λόγια, διεκδικούν τη συμβολή τους στην εφαρμογή αντιλαϊκών επιλογών, που πλήττουν και το θεσμό και το λαό, στο όνομα της συμμετοχής τους στην "οικοδόμηση της νέας Ευρώπης".

Για την εμπέδωση του παραπάνω ρόλου χρειάστηκε να απευθυνθεί στους συνέδρους ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,που μίλησε την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Κάτι που μάλλον... δεν ήταν αναγκαίο, καθώς οι νομάρχες - όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Β. Κουλουμπής - "ξέρουν τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ανάγκη αντιμετώπισης των ελλειμμάτων. Κανείς δε βγήκε να μας πει ότι οι προτάσεις μας είναι ανεδαφικές". Με το σκεπτικό αυτό η ΕΝΑΕ κρίνει ικανοποιητική τη μέχρι τώρα πορεία της. Ετσι, το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, η μη συμμετοχή στο σχεδιασμό και προγραμματισμό έργων και επενδύσεων, η έλλειψη αναπτυξιακού ρόλου, η μετατροπή των ΝΑ σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην πρόσθετη επιβάρυνση από τη μεταφορά σε αυτές υποχρεώσεων του κράτους, απλά προσπεράστηκαν. Μάλιστα, στο ψήφισμα καλούνται όλοι οι υποψήφιοι να δεσμευτούν ότι θα πορευτούν με αυτές τις προτάσεις - σύμφωνες με τον "αγώνα" της χώρας να προλάβει το πρόγραμμα σύγκλισης.

Οι προτάσεις αυτές είναι: Η οικονομική αυτοδυναμία του θεσμού, με προϋπόθεση την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ώστε να αποκτήσει η ΝΑ φορολογική εξουσία. Μέχρι να συμβεί αυτό η ΕΝΑΕ ζητά να θεσμοθετηθούν, με σχέδιο νόμου που ήδη προωθείται, Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για τη ΝΑ και να προσδιοριστούν οι επιχορηγήσεις για δαπάνες μισθοδοσίας, νοσηλευτικών και προνοιακών προγραμμάτων, που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις της ΕΝΑΕ με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, προκύπτει μια διαφωνία - διαφορά μόνο 50 δισ. δραχμών. Μάλιστα σε μια προσπάθεια φραστικής διεκδίκησης, η ΕΝΑΕ στο ψήφισμά της καλεί τα νομαρχιακά συμβούλια να μην ψηφίσουν προϋπολογισμούς το 1999, εάν δεν ψηφιστεί ο νόμος για τα οικονομικά, σύμφωνα με τις προτάσεις της. Να θυμίσουμε ωστόσο πως όταν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας,καλούσε από το βήμα του συνεδρίου, την ΕΝΑΕ σε υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία, κανείς δεν αντέδρασε.

Επίσης, η ΕΝΑΕ ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου του θεσμού της ΝΑ με ταυτόχρονη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενώ σχετίζει την καταξίωση του θεσμού με τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και στην Επιτροπή Περιφερειών που προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Για να εκπληρώσει αυτή την αποστολή της, η ΕΝΑΕ προτείνει την ανάπτυξη της έρευνας και μελέτης ζητημάτων της ΝΑ, την επιμόρφωση του προσωπικού, την τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξη του θεσμού και τη συνεργασία με τις αντίστοιχες αλλοδαπές ενώσεις και κυρίως αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, ζητά τη συμμετοχή της ΝΑ στην κατάρτιση του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, θεωρώντας πως αποτελεί το μοναδικό φορέα που μπορεί να εξασφαλίσει το συντονισμό της αναπτυξιακής προσπάθειας σε επίπεδο νομού, προσπερνώντας ταυτόχρονα την ανάγκη, κατ' αρχήν, ενός εθνικού σχεδιασμού ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ