Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Απαντες παρόντες

Ηταν όλοι τους εκεί. Εξόριστοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού. Μαζί και οι νεολαίοι συνεχιστές σε ό,τι πιο όμορφο γέννησε η ταξική πάλη

Μακρόνησος, τόπος θυσίας και μαρτυρίου. Τόπος πάλης και αντίστασης ενός γίγαντα λαού. Τόπος ιερός, όπου δεκάδες αγωνιστές της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης και μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, βασανίστηκαν και ξεψύχησαν, αλλά δεν παραδόθηκαν, μένοντας πιστοί στα ιδανικά τους. Το άνυδρο αυτό νησί της Αττικής, το "Νταχάου" της Ελλάδας, ο "Νέος Παρθενώνας" - όπως το ονόμασαν οι "αναμορφωτές" - που το 1948 ο αριθμός των εξορίστων φαντάρων έφτασε τους 30.000, επισκέφτηκαν την Κυριακή οι αντιστασιακοί, που εξορίστηκαν και βασανίστηκαν απάνθρωπα, από την τότε ξενοκίνητη κυβέρνηση.

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι αντιστασιακοί. Ηταν και εκατοντάδες νεολαίοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, που με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Σοφιανό, πήγαν - σεμνοί προσκυνητές - να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες της Μακρονήσου και να διατρανώσουν την απόφασή τους, να συνεχίσουν επάξια τον αγώνα των προηγούμενων γενιών.

"Επρεπε να ξεμπερδέψουν με το ΚΚΕ"

"Θεωρούσαν, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η ντόπια ξενοκίνητη κυβέρνηση, ότι έπρεπε να ξεμπερδέψουν όσο πιο γρήγορα γινόταν με την Εθνική Αντίσταση. Από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΔΣΕ. Αλλά, κυρίως από το ΚΚΕ, το οποίο ήταν ο φυσικός καθοδηγητής της Αντίστασης", τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Παναγιώτης Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής και αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, δίνοντας το λόγο, για τον οποίο έπρεπε να φτιαχτεί το ελληνικό "Νταχάου".

Παρ' όλα αυτά ο τόπος αυτός, που αναγνωρίστηκε ως ιστορικός το 1989, σήμερα κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία, την ιχθυοκαλλιέργεια και τη μελισσουργία. Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που επικρατεί στο νησί ο Π. Μακρής τόνισε ότι είναι ανάγκη να μπει σε εφαρμογή το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να διαφυλαχτεί ο ιστορικός τόπος της Μακρονήσου και να διατηρηθούν τα κτίρια, τα οποία, άλλωστε, κινδυνεύουν άμεσα.

"Θέλουν να σκεπάσουν με σκουπίδια την ιστορική μνήμη της Μακρονήσου", επισήμανε ο Π. Μακρής. Και κατέληξε: "Η Μακρόνησος είναι και θα παραμείνει σύμβολο θυσίας για τη δημοκρατία και την ειρήνη. Φάρος φωτεινός για την απόκρουση των σημερινών επιθέσεων".

Ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε: "Φτωχαίνουν τα λόγια μπροστά στην αντρειοσύνη που έδειξαν πάνω από 100.000 άνθρωποι, οι οποίοι βασανίστηκαν απάνθρωπα, γιατί θέλησαν να παλέψουν για τα ιδανικά τους".

Διάχυτη η συγκίνηση

"Βοζίκης, παρών. Λεφούσης, παρών. Φωτιάδης, παρών... " Και πόσοι άλλοι που ακόμη και σήμερα, 51 χρόνια μετά, δε γνωρίζουμε τα ονόματά τους. Η συγκίνηση είναι "γραμμένη" στα πρόσωπα όλων των αντιστασιακών και των νέων. Οι παρευρισκόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Ολοι τους, αντιστασιακοί και νεολαίοι όρθιοι με τις κόκκινες σημαίες να κυματίζουν στον αέρα, αποτίουν ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές ήρωες της Αντίστασης.

Το τραγούδι "Επέσατε θύματα, αδέρφια εσείς... ", σπάει τη σιωπή, όχι όμως και τη συγκίνηση, η οποία εξακολουθεί να είναι διάχυτη. "ΑΘΑΝΑΤΟΙ", "ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ", "ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΑ", τα συνθήματα.

"Χώρος ελευθερίας και ανάτασης του λαού μας"

"Τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι διαχρονικά, τα οποία υπερασπιζόμαστε ακόμη και σήμερα", σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ Β. Χρηστακέας."Είναι ανάγκη, συνέχισε, η Μακρόνησος, να διατηρηθεί τόπος ιστορικής μνήμης, ενώ, όλα τα κτίρια πρέπει να διατηρηθούν, ώστε να είναι αδιάψευστος μάρτυρας των όσων συνέβησαν". "Στον τόπο αυτό αναμετρήθηκαν η βία και η βαρβαρότητα του φασισμού με τις ιδέες, τα ιδανικά και τις πανανθρώπινες αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας, οι οποίες και νίκησαν, μετατρέποντας το χώρο αυτό, σε χώρο ελευθερίας και ανάτασης", είπε, επίσης, στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ο γραμματέας της ΠΕΚΑΜ Θ. Τσουκνίδας.Χαιρετισμό απηύθυνε η Αλέκα Παϊζη ηθοποιός και επίτιμος πρόεδρος των γυναικών αγωνιστών Μακρονήσου, η οποία τόνισε: "Το Μακρονήσι αποτελεί ιστορικό μνημείο, όπου δοκιμάστηκε η έννοια άνθρωπος". Τέλος, την εκδήλωση χαιρέτισαν, από την πλευρά του ΣΥΝ η Αννα Φιλίνη και από το ΔΗΚΚΙ ο Π. Μαντάς.

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ