Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Οργανωτικά σχήματα" παραγωγικότητας οι περικοπές!
  • Καταπληκτική απάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου
  • Σήμερα οι τετράωρες στάσεις στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά

Σε μία περίοδο κατά την οποία το σύνολο των εργαζομένων και των γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αθήνας και του Πειραιά βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, γιατί είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας εμφανίστηκε χτες στη Βουλή και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δε συμβαίνει τίποτα, καθώς η κυβέρνηση σταθερά προχωράει στην αναβάθμιση των νοσοκομείων.

Το θέμα των προβλημάτων και των κινητοποιήσεων έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,υπογραμμίζοντας ότι με τις πρόσφατες ρυθμίσεις θεσπίζονται περιορισμοί στην απασχόληση, φέρνοντας ως παράδειγμα την κάλυψη των εφημεριών με ποσοστό γιατρών και τον περιορισμό της εργασίας τις αργίες και τις νύχτες.

Ο Κ. Γείτονας στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ενισχύει την υγεία, έχει αναβαθμίσει μισθολογικά τους γιατρούς και το άλλο προσωπικό και φροντίζει για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των νοσοκομείων. Είπε ότι την τελευταία διετία έχουν γίνει 10.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία (σ. σ. πρόκειται για τις προσλήψεις από το 1994) και τις επόμενες μέρες θα προκηρυχτούν άλλες 2.000, ενώ τις περικοπές στις αργίες και τις νύχτες τις χαρακτήρισε "οργανωτικά σχήματα" για αύξηση της παραγωγικότητας.Ομως έσπευσε να πει ότι όλα υπάγονται στους περιορισμούς που θεσπίζει ο προϋπολογισμός.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του υπουργού ο Μ. Κωστόπουλος είπε ότι ενώ στα νοσοκομεία υπάρχει αναταραχή, ο υπουργός έρχεται στη Βουλή και λέει ότι "απλώς ψιχαλίζει". Κοινωνικό κράτος και δημόσια νοσοκομεία είναι έννοιες ταυτόσημες, είπε, και συνέχισε: Στα δημόσια νοσοκομεία πάνε οι εργαζόμενοι και όχι οι έχοντες και κατέχοντες και η κυβέρνηση αντί να τα ενισχύει τα μετατρέπει σε Ανώνυμες Εταιρίες. "Περικόψτε από τους πετρελαιάδες και τους διαπλεκόμενους και όχι από τα νοσοκομεία" είπε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι η δημόσια υγεία δεν είναι ψιλικατζίδικο.

Οι κινητοποιήσεις

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν σήμερα, επί τέσσερις ώρες, τα Νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, το ΕΚΑΒ και τα Ιδρύματα Προνοίας, εξαιτίας της στάσης εργασίας (10 π.μ.-2 μ.μ.) που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Απ' το πρωί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό" και το Κρατικό της Αθήνας.Χτες οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό" είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου Φ. Μήτση,όπου αντί απάντησης στα αιτήματά τους άκουσαν ότι ενεργούν... παράνομα.

Με αίτημα να μην εφαρμοστεί ο νόμος για το νέο ιατρικό μισθολόγιο, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε για την ερχόμενη Πέμπτη νέα εξάωρη στάση εργασίας (8 πμ-2 μμ). Την ίδια μέρα, στις 11 πμ, η ΕΙΝΑΠ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ έχουν πάρει απόφαση να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 27 του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ