Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης

Μέρα Γιορτής; Μέρα μνήμης και περισυλλογής; Μέρα οργής και λύτρωσης. Μέρα ανάτασης. Μέρα της Εθνικής Αντίστασης! Οι Μάηδες του κόσμου που δεν έλαμψαν. Οι Μάηδες του κόσμου που δεν ψήλωσαν. Οι ασπρομάλληδες παραμένουν στα χαρακώματα ορκισμένοι να μην ξεχάσουν.

53 χρόνια από τότε που τα κανόνια σώπασαν. 53 χρόνια από τότε που τα κανόνια έσπειραν το θάνατο. Οι πεδιάδες της Ουκρανίας που χρύσωνε το ηλιοτρόπι έγιναν νεκροταφεία. Οι αμμουδιές της Νορμανδίας γιόμισαν με κουφάρια παλικαριών. Το Στάλινγκραντ που ξάνθιζε το στάρι έγινε οδόφραγμα, έγινε βρόχος και ικρίωμα θανάτου. Χώρες που καταστράφηκαν. Πόλεις που ερήμωσαν. Καλάβρυτα που έσβησαν από το χάρτη. Ερείπια και χαλάσματα στη ματωμένη γη.

Η μπότα του κατακτητή που κουρελιάστηκε στους πάγους. Στο στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κρεματόρια, η μπόχα της πτωμαϊνης, η μπόχα της καμένης σάρκας, η φρίκη με τα τεράστια κίτρινα μάτια, με το χλομό φαγωμένο πρόσωπο, με τα σκελετωμένα γυμνά ποδάρια. Ο τρόμος, η απόγνωση, η πείνα, το κρύο, η βρωμιά, η αθλιότητα, ο θάνατος. Αουσβιτς - Μπούχεβαλντ - Νταχάου. Στρατόπεδα του κόσμου να μην ξαναγίνουν. Κάστρα μόνο Ειρήνης και περιφρούρησης.

9 του Μάη 1945 και η καταχνιά διαλύθηκε. 9 του Μάη 1945 και η ελπίδα ρόδισε. Δε ρόδισε έγινε κόκκινο βαθύ από αίμα το λάβαρο με το σφυροδρέπανο πάνω στη στέγη του Ράιχσταγκ, αναγγέλλοντας ειρήνη! Χρώμα ελπίδας στην καινούρια λευτεριά του κόσμου. Πανηγύρι στους λαούς που ανασάνανε, που υπέφεραν τα πάνδεινα από το τέρας του φασισμού και του πολέμου.

53 χρόνια μετά, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, διανοούμενοι, γρηγορείτε. Με τα κοντάρια, με τα δόρατα, με τα νύχια με τα δόντια σαν άλλοι Αϊ Γιώργηδες στις επάλξεις. Λαοί της Γης αντισταθείτε. Μέσα στις φιδοφωλιές της Νέας Τάξης το φίδι επωάζει τ' αυγά του. Η ανισότητα μεγαλώνει, η ανεργία μεγαλώνει, η φτώχεια απλώνεται, η εκμετάλλευση θεριεύει, οι κατακτήσεις χάνονται. Ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και σε λιγότερα χέρια. Ο κίνδυνος στις πόρτες μας.

Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, διανοούμενοι αντισταθείτε. Μέσα από τις βρώμικες φιδοφωλιές τα μικρά φαρμακερά φίδια σκάνε μύτη. Με κοντάρια, με δόρατα, με τα νύχια και με δόντια φράξτε τους το δρόμο να μην ξανασηκώσουν κεφάλι. Ποτέ φασισμός. Ποτέ πόλεμος πια.

Στις γενιές που έδωσαν το αίμα τους, στις γενιές που τράφηκαν από τα πάθη της δόξας και του ηρωισμού τους, στις γενιές που έρχονται. Ποτέ φασισμός. Ποτέ πόλεμος πια. Οι ασπρομάλληδες και οι νέοι που θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα της Αθηνάς στο Πεδίον του Αρεως να σφίξουν τα χέρια τους για τη μεγάλη ανατροπή, για τη μεγάλη αντίσταση, τη μεγάλη θύμηση. Οι πρωτεργάτες της Μεγάλης Νίκης ν' ανοίξουν τις ψυχές και τα λαρύγγια, να φωτίσουν τις καρδιές και το νου των νέων ανθρώπων να παραδώσουν την ακοίμητη φρουρά τους και να ευχηθούν πάλι. Ποτέ φασισμός. Ποτέ πόλεμος πια.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ