Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Αγώνας για το δικαίωμα στην εργασία

Τα γραφεία του ΙΣΑ αποφάσισαν να καταλαμβάνουν σε καθημερινή βάση, απαιτώντας να αλλάξει η παράνομη και καταχρηστική απόφαση του συλλόγου, να διακόψει για ένα μήνα τις εγγραφές νέων μελών, αφαιρώντας τους το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος

Σε κατάληψη των γραφείων του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) και αποχή από τα μαθήματά τους, προχώρησαν χτες οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, μετά από την παράνομη και καταχρηστική απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ να διακόψει "συμβολικά" για το μήνα Μάη, την εγγραφή νέων μελών στα μητρώα του συλλόγου.

Οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένοι να καταλαμβάνουν καθημερινά τα γραφεία του ΙΣΑ, μέχρις ότου το ΔΣ του συλλόγου, αναστείλει την απόφασή του. Από την πλευρά του, το ΔΣ του ΙΣΑ σε χτεσινή ανακοίνωσή του ισχυρίζεται, ότι πήρε την απόφαση να διακοπούν "συμβολικά" και όχι πραγματικά οι εγγραφές νέων μελών, με στόχο την άσκηση πίεσης στους αρμόδιους φορείς και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ώστε να επιληφθούν του προβλήματος της υπερπληθώρας γιατρών και να αντιμετωπιστεί παράλληλα και το πρόβλημα της ανεργίας.

Στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια του ΔΣ του ΙΣΑ να αποπροσανατολίσει τους φοιτητές από τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα της υπερπληθώρας γιατρών, γεγονός που εκφράζεται από τη διαφορετική εκτίμηση του θέματος από τις φοιτητικές παρατάξεις. Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ εστιάζουν το πρόβλημα στην είσοδο πτυχιούχων από το εξωτερικό που, όπως λένε, καταλαμβάνουν τις κενές θέσεις, ενώ οι ΕΑΑΚ αρκούνται μέσω της κατάληψης, στο άνοιγμα των μητρώων.

Η Λ. Παναγουλοπούλου,φοιτήτρια στο 5ο έτος της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος των ΠΚΣ, τόνισε ότι η υπερπληθώρα γιατρών που επικαλείται ο ΙΣΑ, δεν είναι τεκμηριωμένη, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει καταγραφή των αναγκών από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιφέρεια. "Αυτό το μέτρο του ΙΣΑ, είπε η Λ. Παναγουλοπούλου, είναι ένα πείραμα, το οποίο αν πετύχει τώρα, θα έχει και συνέχεια. Εκφράζει το νόμο 2525 για την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος και έρχεται σαν αποτέλεσμα της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης, που κρίνει ως "αντιπαραγωγικό" το χώρο της υγείας, υποβαθμίζοντας τα δημόσια νοσοκομεία. Μέσα από αγωνιστικούς και συσπειρωμένους συλλόγους, τόνισε η Λ. Παναγουλοπούλου, διεκδικούμε: Να γίνει καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού σε όλη την Ελλάδα (λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιών), δίκαιο καταμερισμό του υγειονομικού προσωπικού με κατάλληλη επάνδρωση των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων με ειδικευμένους γιατρούς, αναβάθμιση των ειδικοτήτων (γιατρός εργασίας, κοινοτικός, οικογενειακός) και των προπτυχιακών σπουδών, γενναία χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τους ιδιώτες. Μόνο μέσα από συσπειρωμένους και αγωνιστικούς συλλόγους θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που βάζει φραγμούς στη μόρφωση και οδηγεί χιλιάδες πτυχιούχους νέους στην ανεργία", τόνισε.

Ο Η. Κονδύλης,φοιτητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος και παραβρέθηκε στην κατάληψη των γραφείων του ΙΣΑ, μάς είπε, ότι στη σχολή του δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη η απόφαση του ΙΣΑ, παρά το γεγονός ότι ήδη εφαρμόζεται.

Η Μ. Χαλβατζή,μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, εκπρόσωπος της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών",παραβρέθηκε στην κατάληψη, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα των φοιτητών, "για την ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του ΙΣΑ, μια απόφαση η οποία είναι παράνομη, καταχρηστική και συντεχνιακή, αλλά και με στόχο τη δέσμευση του υπουργείου, ότι ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον, θα χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο μέτρο, δηλαδή οτιδήποτε βάζει φραγμό στην άσκηση επαγγέλματος".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ