Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Προκαλούν οι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ
  • Επιχείρησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα σχετικά με την κοινοτική έκταση που άρπαξε η χούντα
  • Εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, γιατί κάποιος τον μήνυσε για... συκοφαντική δυσφήμιση

Την άμεση και δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβιών Τρικάλων προκάλεσε η ενέργεια των ιδιοκτητών της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος (ΕΛΒΙΚ), που προχώρησαν στο όργωμα της γεωργικής έκτασης, η οποία περιβάλλει τη βιομηχανία, αλλά ανήκει στην Κοινότητα Μεγάλων Καλυβιών. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο εισαγγελέας Τρικάλων, Γ. Μανίκας,ο οποίος διέταξε τη σύλληψη και την προσαγωγή στο αυτόφωρο μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, μετά από μήνυση εναντίον του, για "συκοφαντική δυσφήμιση", πρώην μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής.Ξαφνικά, λοιπόν, προχτές η ιδιοκτησία της ΕΛΒΙΚ ανέθεσε σε 6 οδηγούς τρακτέρ να οργώσουν την έκταση που ανήκει στην Κοινότητα. Οι ίδιοι οι οδηγοί είπαν στη Συντονιστική Επιτροπή και στους κατοίκους που αντέδρασαν, ότι πήραν την εντολή από τον Σωτ. Κατσούλα,πρόεδρο του Συνεταιρισμού του χωριού και πρώην πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής, ο οποίος είχε συνεννοηθεί σχετικά με τον Γ. Κωστακόπουλο,που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της ΕΛΒΙΚ (Να σημειωθεί εδώ ότι η ΕΛΒΙΚ είχε πωληθεί στους Τρικαλινούς επιχειρηματίες Στ. Μπατάλα και Σ. Καρατζούνη,κι ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγοραστές δεν είχαν δικαίωμα να πουλήσουν την επιχείρηση πριν παρέλθουν πέντε χρόνια, σήμερα εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της ΕΛΒΙΚ και ο Γ. Κωστακόπουλος, ο οποίος είναι γαμπρός του ιδιοκτήτη της ΦΑΓΕ κ. Φιλίππου).

Αμέσως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συγκάλεσε λαϊκή συνέλευση, στην οποία οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κατήγγειλαν τις ενέργειες των ιδιοκτητών της ΕΛΒΙΚ και του Σ. Κατσούλα.

Τις καταγγελίες αυτές επανέλαβε δημοσίως ο Δ. Κάβουρας,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, τον οποίο ο Σ. Κατσούλας μήνυσε για "συκοφαντική δυσφήμιση". Ο εισαγγελέας ανέλαβε πάραυτα δράση και χτες συνελήφθη ο Δ. Κάβουρας για να οδηγηθεί στο αυτόφωρο. Τελικά ορίστηκε τακτική δικάσιμος και θα δικαστεί στις 26 Μάη.

"Αντί πινακίου φακής"

Να υπενθυμίσουμε ότι χρόνια τώρα οι Μεγαλοκαλυβιώτες αγωνίζονται για να επιστραφεί στην κοινότητά τους η έκταση που άρπαξε με το ζόρι η χούντα το 1968 για να χτίσει την ΕΛΒΙΚ. Το 1994 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πούλησε "αντί πινακίου φακής" τη βιομηχανία στους ιδιώτες, χρηματοδοτώντας τους αργότερα και με πολλά εκατομμύρια δραχμές για να "επενδύσουν" δήθεν.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πριν λίγους μήνες οι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ δέχτηκαν - σε συνάντηση που είχαν με την Επιτροπή Αγώνα και με την παρουσία του νομάρχη Τρικάλων, Στ. Πατραμάνη,βουλευτών του νομού κι άλλων παραγόντων στο υπουργείο Γεωργίας - ν' αποδώσουν 200 από τα 800 στρέμματα στους Μεγαλοκαλυβιώτες. Με την προχτεσινή ενέργειά της, όμως, παρέβη κι αυτή τη συμφωνία.

Η ενέργεια των ιδιοκτητών της ΕΛΒΙΚ και η εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε χτες κι άλλες αντιδράσεις των Μεγαλοκαλυβιωτών. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Θ. Σπυρόπουλος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, "ο αγώνας θα συνεχιστεί με κάθε μέσο που διαθέτουν μέχρι την τελική δικαίωσή τους".

Ο Αχ. Κανταρτζής

Σε δήλωσή του ο Αχ. Κανταρτζής,βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ, που συμπαραστάθηκε στον αγώνα των Μεγαλοκαλυβιωτών και στον Δ. Κάβουρα που διώκεται, αναφέρει: "Η σύλληψη του Τάκη Κάβουρα για να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση δεν είναι τυχαία. Αποσκοπεί στην καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, για να δημιουργηθούν τετελεσμένα γύρω από την αμαρτωλή υπόθεση της ΕΛΒΙΚ και να φιμωθεί κάθε φωνή αντίστασης. Δε φτάνει που η ΕΛΒΙΚ πουλήθηκε αντί πινακίου φακής μαζί με τα 800 στρέμματα και πλέον, αλλά και ότι τα νέα αφεντικά της επιδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, τη στιγμή μάλιστα που ορισμένοι από αυτούς κατηγορούνται για φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων δραχμών.

Βαρύτατες ευθύνες φέρουν όσοι συνέπραξαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σ' αυτό το έγκλημα. Ενέργειες όπως το σημερινό κρούσμα τρομοκρατίας, που πολλαπλασιάζονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, για την αντιμετώπιση κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης του λαού μας, δείχνουν πόσο επικίνδυνο και ολισθηρό κατήφορο ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας του κεφαλαίου, που θέλει να επιβάλει τη "σιωπή των αμνών" χρησιμοποιώντας το "νόμο" της "σιδερένιας φτέρνας" για να προωθήσει τα άνομα συμφέροντά του".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ