- Η λογική της Ευρω - σύγκλισης μετατρέπεται σε οικονομικό βρόχο για τα νοσοκομεία, που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή των ασθενών, καθώς η κυβέρνηση τα αφήνει ακάλυπτα στις εφημερίες από... - 1998-05-09 00:00:00.0"/> - Η λογική της Ευρω - σύγκλισης μετατρέπεται σε οικονομικό βρόχο για τα νοσοκομεία, που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή των ασθενών, καθώς η κυβέρνηση τα αφήνει ακάλυπτα στις εφημερίες από... - 1998-05-09 00:00:00.0" /> Οικονομικός βρόχος στα νοσοκομεία | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οικονομικός βρόχος στα νοσοκομεία
  • Ποσοστιαία κάλυψη των εφημεριών με γιατρούς και μείωση μέχρι και 50% του υπόλοιπου προσωπικού τις αργίες και τη νύχτα για να εξοικονομηθούν κονδύλια
  • Στάσεις εργασίας την Τρίτη και την Τετάρτη των γιατρών στον "Ευαγγελισμό". Στάση εργασίας προκήρυξε για την Πέμπτη η ΕΙΝΑΠ

Η λογική της Ευρω - σύγκλισης μετατρέπεται σε οικονομικό βρόχο για τα νοσοκομεία, που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή των ασθενών, καθώς η κυβέρνηση τα αφήνει ακάλυπτα στις εφημερίες από γιατρούς καθώς και από νοσηλευτές τις αργίες και τις νύχτες. Η άσχημη αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου για το νέο ιατρικό μισθολόγιο, που προβλέπει την ποσοστιαία κάλυψη των εφημεριών για τους γιατρούς, καθώς και την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για την εργασία του υπόλοιπου προσωπικού τις αργίες και τη νύχτα, με την οποία οι ώρες περικόπτονται κοντά στο 50% σε σχέση με το 1997.

Η ΕΙΝΑΠ

Ηδη η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με εξώδικό της (21.1.1998) προς τους υπουργούς Υγείας Κ. Γείτονα και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, τους γνωστοποίησε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου δεν "πρόκειται να δεχτούν λογικές ποσοστών στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών". Επίσης, η ΕΙΝΑΠ κήρυξε εξάωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου για την Πέμπτη 14 Μάη 1998. Ειδικότερα, οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" αποφάσισαν ομόφωνα στη Γενική τους Συνέλευση να κάνουν δύο εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) στις 12 και 13 Μάη 1998.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ τονίζει: "Οι πραγματικές ανάγκες σε εφημερεύοντες γιατρούς των Νοσοκομείων θα πρέπει να προσδιοριστούν από τα Επιστημονικά Τμήματα, τις Επιστημονικές Επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων στη βάση κάλυψης των πραγματικών υγειονομικών αναγκών και έξω από επικίνδυνες λογιστικές επιταγές. Είμαστε μάρτυρες προσπάθειας εφαρμογής από τις διοικήσεις των νοσοκομείων αυθαίρετων και σε πολλές περιπτώσεις περιοριστικών και επικίνδυνων προγραμμάτων εφημεριών, κάτω από τις λογιστικές επιταγές του πρόσφατα ψηφισμένου ιατρικού μισθολογίου. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επανέλθουν πλασματικές εφημερίες, όπως επίσης δε θα επιτρέψουμε να υπάρχει απλήρωτη υπερωριακή εργασία και οπωσδήποτε δε θα επιτρέψουμε να μείνει ακάλυπτο από ειδικευμένους και ειδικευομένους γιατρούς κανένα τμήμα νοσοκομείου της Αθήνας και του Πειραιά και των Κέντρων Υγείας".

"Εμπόλεμη κατάσταση"στο "Αλεξάνδρα"

Με την κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα και του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, για την "καθιέρωση νυχτερινής εργασίας ως και παρόμοιας κατά το νόμο εξαιρέσιμες ημέρες" υπάρχει μια μείωση του προσωπικού κατά τις αργίες και τις νύχτες που ποικίλει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Αρχίζει από 20% και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%.

Μια εικόνα αυτής της κατάστασης δίνουν τα συγκριτικά στοιχεία του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" (Βλέπε και σχετικό πίνακα). Συνολικά το προσωπικό τις αργίες μειώθηκε κατά 38,5% - και ειδικότερα το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε 43,5%. Τις νύχτες οι μειώσεις είναι 40% για όλο το προσωπικό - και ειδικότερα στο νοσηλευτικό 46,5%.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο (ΣΕΝΑ) επισημαίνει ότι οι μειώσεις του προσωπικού προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου και ότι πρόκειται "για λογιστική αντίληψη προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια και μάλιστα σε βάρος της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων". Ετσι καλούνται ένας βοηθός μάγειρα το πρωί και ένας μάγειρας το απόγευμα να ετοιμάσουν 700 μερίδες στη βάρδια.

"Αυτό το καθεστώς ούτε σε εμπόλεμες καταστάσεις δε συμβαίνει" τονίζει ο ΣΕΝΑ και καθιστά υπεύθυνους τους αρμόδιους για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ