• Μεγαλειώδης αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση χθες βράδυ στο νησί
  • - Το βροντερό ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, που φώναξε ο λαός της Ζακύνθου όλο αυτό το διάστημα γίνεται σάλπισμα αντίστασης ενάντια στην πολιτική της αμερικανοδουλείας και της υποταγής. Δεν ήταν μόνο το χτεσινό... - 1998-04-28 00:00:00.0"/>
  • Μεγαλειώδης αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση χθες βράδυ στο νησί
  • - Το βροντερό ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, που φώναξε ο λαός της Ζακύνθου όλο αυτό το διάστημα γίνεται σάλπισμα αντίστασης ενάντια στην πολιτική της αμερικανοδουλείας και της υποταγής. Δεν ήταν μόνο το χτεσινό... - 1998-04-28 00:00:00.0" /> Δεν πατιέται το νησί από τον "ανθύπατο" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 28 Απρίλη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΖΑΚΥΝΘΟΣ
    Δεν πατιέται το νησί από τον "ανθύπατο"
    • Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή οι διοργανωτές του "συνεδρίου διαχείρισης απορριμμάτων" ανακοίνωσαν πως δε θα παραστεί τελικά ο Αμερικανός πρεσβευτής Ν. Μπερνς
    • Μεγαλειώδης αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση χθες βράδυ στο νησί

    Το βροντερό "ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ", που φώναξε ο λαός της Ζακύνθου όλο αυτό το διάστημα γίνεται σάλπισμα αντίστασης ενάντια στην πολιτική της αμερικανοδουλείας και της υποταγής. Δεν ήταν μόνο το χτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο που διοργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων, το Σωματείο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Ταχυδρομικών Υπαλλήλων και η ΠΕΑΕΑ Ζακύνθου. Αυτό ήταν η κορυφή του παγόβουνου, που αποτύπωνε απλά το πάνδημο αίσθημα το Ζακυνθινού και όλου του ελληνικού λαού, που θέλει να διαφεντεύει μόνος τις τύχες του χωρίς ξένες παρεμβάσεις και "βοήθειες".

    Ετσι, το ήδη καταδικασμένο στις συνειδήσεις του ζακυνθινού λαού "Συνέδριο Διαχείρισης Απορριμμάτων σε Νησιά και Μικρές Γεωγραφικές Ενότητες", που οργάνωσαν η ΠΑΣΟΚοΣΥΝασπισμένη πλειοψηφία του Συνδέσμου Καθαριότητας Δήμου και Κοινοτήτων Νομού Ζακύνθου μαζί με το "Εμπορικό Τμήμα" της αμερικανικής πρεσβείας και χορηγούς το ΥΠΕΧΩΔΕ, την κατασκευαστική εταιρία ΑΘΗΝΑ, την ΕΣΔΚΝΑ και την αμερικανική πολυεθνική LOCKHEED MARTIN, φαίνεται να ξεφουσκώνει σαν σαπουνόφουσκα.

    "Ανέκρουσεν πρύμνα" ο Ν. Μπερνς

    Μπροστά στη διαφαινόμενη οργή και την απαίτηση του ζακυνθινού λαού, οι οργανωτές ανακοίνωσαν πως δε θα παραστεί τελικά ο "σπουδαίος" προσκεκλημένος τους, το αφεντικό τους Ν. Μπερνς, εκτιμώντας προφανώς πως θα ήταν μεγάλο πλήγμα στο "προφίλ" του σύγχρονου Πιουριφόι οι εκδηλώσεις αντίστασης των Ζακυνθινών. Σύμφωνα με πληροφορίες ούτε ο ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης θα παραστεί τελικά εκτιμώντας προφανώς το πολιτικό κόστος της δημόσιας αποδοκιμασίας. Ομως, το φιάσκο των διοργανωτών δε σταματά εκεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ζακύνθου, όταν έμαθε πως θα συμμετάσχει στο συνέδριο ο Αμερικανός πρέσβης, αρνήθηκε να παραχωρήσει την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου και δέχτηκε τελικά να την παραχωρήσει, όταν ανακοινώθηκε επίσημα πως ο Ν. Μπερνς δε θα παραστεί στο συνέδριο. Ταυτόχρονα, η λίστα με τις παρουσίες τόσων και τόσων συνέδρων (οι οποίοι μάλιστα κλήθηκαν να καταβάλουν το "ευτελές" ποσό των 10.000 δραχμών προκειμένου να ανακηρυχτούν "σύνεδροι") συνεχώς συρρικνώνεται, καθώς πολλοί δηλώνουν πως δε θα συμμετάσχουν. Κατηγορηματικά ο δήμαρχος Αργοστολίου Γεράσιμος Φόρτες,ο οποίος σε δελτίο Τύπου των διοργανωτών φερόταν πως θα παρευρεθεί, δήλωσε πως δε θα το κάνει. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, το αμερικανόπνευστο συνέδριο που διοργάνωσε η πλειοψηφία του Συνδέσμου αποδεικνύεται μπούμερανγκ για τους εμπνευστές του.

    Οπως είναι φυσικό, η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Ετσι, πολλοί από τους διοργανωτές προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και κατηγορούν συγκαλυμμένα τον πρόεδρο του Συνδέσμου και στέλεχος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Γιώργο Αρμένη,που ήταν ο εμπνευστής του συνεδρίου, πως "καπέλωσε" το ΔΣ αναγγέλλοντας το συνέδριο με την παρουσία του Ν. Μπερνς, χωρίς καν να ενημερώσει το ΔΣ. Προσθέτουν δε πως εισήγαγε νέα "εκσυγχρονιστικά" "ήθη" της "κεντροαριστεράς", δίνοντας εξετάσεις στα υπερατλαντικά αφεντικά του.

    Το μήνυμα που στέλνει ο λαός της Ζακύνθου στους ανυπόταχτους πολίτες είναι πως οι αγώνες όταν είναι δίκαιοι και μαζικοί μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Δίνεται έτσι και μια αποστομωτική απάντηση στους κήρυκες της υποταγής και των "μονόδρομων" εκείνων που μιλούν εξ ονόματος του λαού χωρίς ποτέ να μπαίνουν στον κόπο να αφουγκράζονται τις ανησυχίες του. Η αποτροπή της επίσκεψης Μπερνς στο νησί δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι αποτέλεσμα της πάλης του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος που κάθε άλλο παρά"παροπλισμένο" και "εξασθενημένο" είναι. Δίνει φτερά στους τελευταίους από όσους ταλαντεύονται να εκφράσουν τα φιλειρηνικά τους αισθήματα και να πλαισιώσουν τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική στρατιά των φιλειρηνικών πολιτών, των ανυπόταχτων πατριωτών.

    Μαζική, μαχητική συγκέντρωση

    Μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση ήταν η απάντηση των Ζακυνθινών στις αμερικανικές προκλήσεις. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι και πολλοί πολίτες που θέλησαν να διατρανώσουν πως η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ, όπως την ονειρεύονται η κυβέρνηση και τα "αριστερά" της δεκανίκια. Ιδιαίτερα έντονη και μαχητική ήταν η παρουσία των νέων που διαδήλωναν το σύνθημα "Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί".

    Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου Διονύσης Σιγούρος κατήγγειλε την αμερικανόδουλη συμπεριφορά της ηγεσίας του Συνδέσμου καθαριότητας, η οποία μεταμορφώθηκε σε πλασιέ των αμερικανικών συμφερόντων, πραγματοποιώντας συνέδριο με την αμερικάνικη πρεσβεία. Τόνισε πως ο ψευδεπίγραφος τίτλος "Συνέδριο για την ανακύκλωση" δεν μπορεί να κρύψει τους βασικούς στόχους που είναι η παραπλάνηση του λαού και η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων πως τάχα η αμερικάνικη πολιτική είναι "καλή και φιλική". Ο πρόεδρος του ΕΚΖ σημείωσε πως "βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένο σχέδιο που θέλει να περιορίσει τα αντιαμερικανικά αισθήματα του ελληνικού λαού", όπως φαίνεται από τις ποικίλες δραστηριότητες της αμερικάνικης πρεσβείας και τη στάση του πρέσβη των ΗΠΑ, ο οποίος αμφισβητεί ανοιχτά την εθνική μας ανεξαρτησία και ζητά την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

    Καταφέρθηκε ενάντια σε εκείνους που ξεδιάντροπα προωθούν την αμερικάνικη πολιτική, χωρίς να μπορούν να κρύψουν τη βαρβαρότητα που ακολούθησαν και ακολουθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Στόχο έχουν - πρόσθεσε - να προετοιμάσουν το λαό να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τη λύση που προωθούν για διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου. Ο Δ. Σιγούρος τόνισε πως στη Ζάκυνθο ο λαός κατέκτησε μια νίκη, καθώς η δήλωση για μη παρουσία του Ν. Μπερνς στο νησί είναι αποτέλεσμα της πατριωτικής στάσης των φορέων και των προσωπικοτήτων του νησιού και της λαϊκής συσπείρωσης που αποδεικνύεται πως όταν επιτυγχάνεται έχει αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του ΕΚΖ σημείωσε ακόμη πως "Το συνέδριο που συνδιοργανώνει η αμερικανική πρεσβεία, μετά την επιμονή της ηγεσίας του συνδέσμου και παρά την άρνηση συμμετοχής πολλών συνέδρων, φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί. Ομως, το λαϊκό κίνημα της Ζακύνθου με την αποψινή του στάση του δηλώνει στους Αμερικάνους εκπροσώπους πως η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο. Αυτό θα το αποδείξουμε και στη διάρκεια του συνεδρίου με συγκεντρώσεις που θα γίνουν και αύριο (σ.σ. σήμερα) το βράδυ στο ξενοδοχείο όπου θα διαμείνουν οι σύνεδροι, όσο και στη διάρκεια του συνεδρίου την Τετάρτη". Ανάλογο ήταν το ύφος και των άλλων ομιλητών του Νομαρχιακού Συμβούλου Δ. Βαρβαρίγου και του Δημοτικού Συμβούλου Κ. Κανάρη.

    Σε διαρκή κινητοποίηση σήμερα και αύριο

    Στη συνέχεια εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα της συγκέντρωσης, στο οποίο τονίζεται η αντίθεση του λαού της Ζακύνθου στην "κάθοδο της αμερικάνικης πρεσβείας στο νησί", η οποία στόχο έχει "να αμβλύνει τα αντιαμερικανικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού". Οι Αμερικάνοι κρίνονται ανεπιθύμητοι επειδή "αμφισβητούν την εθνική μας ανεξαρτησία και παρεμβαίνουν στα εσωτερικά μας θέματα". Στο ψήφισμα σημειώνεται επίσης πως ο λαός δεν ξεχνά το ρόλο των ΗΠΑ "στην 7χρονη χούντα, στο Κυπριακό ούτε τις προσπάθειες διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου, ούτε τις επεμβάσεις τους στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο".

    Τονίζεται πως "αποτελεί νίκη του λαϊκού κινήματος του νησιού η δήλωση για τη μη συμμετοχή του Ν. Μπερνς", στο συνέδριο και προστίθεται πως "η λαϊκή αγωνιστική συσπείρωση έφραξε το δρόμο στον ανθύπατο, όμως οι οργανωτές επιμένουν να πραγματοποιήσουν τη γνωστή φιέστα μαζί με την αμερικάνικη πρεσβεία και με ελιγμούς προσπαθούν να εκτονώσουν τη λαϊκή κατακραυγή". Οι παρευρισκόμενοι δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν την παρουσία των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστών στο νησί και καλούν "την ελληνική κυβέρνηση να τους μαζέψει", καλούν τους εκπροσώπους της ΤΑ "να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτή τη φιέστα και να μη δώσουν άλλοθι με τη συμμετοχή τους στις πραγματικές επιδιώξεις της "νέας τάξης" των Αμερικανών επικυρίαρχων".

    Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίοι δονήθηκαν από τα συνθήματα "Μαζέψτε τα και φύγετε από το νησί φονιάδες των λαών Αμερικανοί" και "Μαζέψτε τον πρέσβη τον Αμερικανό, δεν είμαστε τσιφλίκι των ιμπεριαλιστών". Τέλος, οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στις 7 μ.μ. έξω από το ξενοδοχείο "ΚΑΡΑΒΕΛ", όπου θα δοθεί δείπνο στους συνέδρους και για αύριο στις 9 π.μ. έξω από το Πνευματικό Κέντρο, όπου θα αρχίσουν οι εργασίες του συνεδρίου.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ