Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Καζάνι που βράζει!

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 27 Απρίλη - μια μέρα πριν την άφιξη του Μπερνς στο νησί - ετοιμάζουν φορείς και κάτοικοι του νησιού

"Θερμή" υποδοχή, με μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 27 Απρίλη και αποκλεισμό του λιμανιού ή του αεροδρομίου κατά την ημέρα της άφιξής του, ετοιμάζει ο λαός της Ζακύνθου στον Αμερικανό Πρέσβη Νίκολας Μπερνς, με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί, για να συμμετάσχει σε περιβαλλοντικό Συνέδριο που θα γίνει στις 29 και 30 Απρίλη!

Την απόφαση αυτή πήρε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ), μετά την οριστικοποίηση της συμμετοχής του Ν. Μπερνς στο συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που συνδιοργανώνει η Αμερικανική Πρεσβεία και ο "Σύνδεσμος Καθαριότητας νομού Ζακύνθου" και τις δηλώσεις του εμπορικού ακόλουθου των ΗΠΑ σχετικά με τις αμερικάνικες "μπίζνες" στα ελληνικά νησιά. "Το εργατικό κίνημα και ο λαός της Ζακύνθου, διαβάζοντας τις δηλώσεις των Αμερικανών εκπροσώπων της Πρεσβείας θέλουν να τους δηλώσουν ότι η Ζάκυνθος, ο λαός της και η παράδοσή της δεν προσφέρονται για μπίζνες",επισήμανε με δήλωσή του στο "Ρ" ο πρόεδρος του ΕΚΖ Δ. Σιγούρος."Αντίθετα, συνέχισε, δηλώνουμε ότι έχουμε διδαχθεί να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Εχουμε κάνει κατανοητό και απευθυνθήκαμε προς όλους ότι ο Μπερνς είναι ανεπιθύμητος και το εννοούμε. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, συνέχισε, να κατανοήσει ότι ο Μπερνς δεν μπορεί, με τη δική της ευθύνη, να περιδιαβαίνει τη χώρα μας και θρασύτατα να απαιτεί την υποταγή του ελληνικού λαού στις αμερικανικές πολυεθνικές. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες και απαιτούμε να παίξει το ρόλο της. Να μαζέψει τον ανεπιθύμητο Μπερνς", κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΚΖ.

Αντιδρούν οι αντιστασιακοί

Στο μεταξύ, εντείνονται οι αντιδράσεις στη Ζάκυνθο, όσο πλησιάζει η μέρα που ο Αμερικανός Πρέσβης Νίκολας Μπερνς θα επισκεφθεί το νησί.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ζακύνθου της ΠΕΑΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την πρωτοβουλία της Αμερικανικής Πρεσβείας. "Οι αντιστασιακοί - μέλη του Παραρτήματός μας, ομόφωνα και κατηγορηματικά αποφαίνονται ότι αν οι επικεφαλής του "Συνδέσμου Καθαριότητας" νομίζουν πως ο Αμερικανός Πρέσβης Νίκολας Μπερνς, θα μας φωτίσει σε περιβαλλοντικά ζητήματα, κάνουν μεγάλο λάθος. Πιστεύουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι ίσως να μην προέβαιναν στην πρόσκληση αυτή, αν "έβαζαν αυτί" και άκουγαν τι λένε οι Ζακυνθινοί και μάλιστα οι παλαιότεροι. Οπως εξάλλου και όλοι οι Ελληνες, που έχουν μνήμη και γνωρίζουν τον τραγικό ρόλο, που έπαιξαν και παίζουν, ως τα σήμερα οι αμερικάνικες επεμβάσεις στην ταλαίπωρη χώρα μας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή (Αιγαίο, Κύπρο, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία κλπ).

Στην ανακοίνωση οι αντιστασιακοί εκφράζουν την έκπληξη για τη σιωπή των ντόπιων οικολόγων. "Γιατί, αυτοί πρώτοι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν για τον ερχομό του κ. Μπερνς στη Ζάκυνθο, αφού είναι κοινό μυστικό, ότι οι πρωτεργάτες στις πρωτόφαντες περιβαλλοντικές συμφορές και καταστροφές, που τόσο συχνά μαστίζουν τελευταία τον πλανήτη μας, είναι οι αμερικανικές μεγαλοβιομηχανίες. Οσο για τις ελληνικές κυβερνήσεις, καταλήγει η ανακοίνωση, μαζί και τη σημερινή ουδέν το παράδοξον. Ολες ήταν και είναι θεματοφύλακες των αμερικανικών συμφερόντων!".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ