Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Θα 'ναι πανηγυριώτης...

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αμαλιάδα οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, προς τιμήν των 80 χρόνων του Κόμματος και των 46 χρόνων από τη δολοφονία του Ηρωα Κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη

ΑΜΑΛΙΑΔΑ

(του απεσταλμένου μας Π. ΖΑΒΟΥΔΑΚΗ). -

Στην 80χρονη ιστορία του ΚΚΕ, ήρωες σαν τον Νίκο Μπελογιάννη είναι παράδειγμα έμπνευσης, έξαρσης, φρονηματισμού για τη νέα γενιά των εργατών και τη νεολαία.Αυτά τα λόγια του Δ. Αρβανιτάκη αποτυπώνουν τη συγκίνηση και την αγωνιστική διάθεση να συνεχίσουν στο δρόμο που οι ήρωες του ΚΚΕ χάραξαν όλων όσων συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕπρος τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των 46 χρόνων από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη.

Το Σάββατο, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο της Αμαλιάδας έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μπελογιάννη "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα" από τον Νίκο Κυρίτση,οικονομολόγο, από το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Ο ομιλητής ανέπτυξε την άλλη πλευρά του Μπελογιάννη, τη συγγραφική και μελετητική και παρουσίασε τις τιτάνιες προσπάθειες του δεσμώτη αγωνιστή ο οποίος σε πολύ δύσκολες συνθήκες κατάφερε να γράψει μια σημαντική μελέτη αποδεικνύοντας πως καμιά αλυσίδα δεν μπορεί να δέσει το πνεύμα των αγωνιστών. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε πώληση λαχνών από τη ΝΕ Ηλείας για την απόκτηση ενός πίνακα αξίας 1.000.000 δρχ. που χάρισε στη ΝΕ ο ζωγράφος Γιώργος Φωκάς.

Την Κυριακή στην πλατεία Νίκου Μπελογιάννη της Αμαλιάδας έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του εκτελεσμένου ήρωα. Τη θυσία του Νίκου Μπελογιάννη τίμησαν η ΚΕ του ΚΚΕ, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, η ΝΕ Ηλείας, η ΝΕ Αρκαδίας και η ΝΕ Μεσσηνίας του Κόμματος, το ΝΣ Ηλείας της ΚΝΕ, τα Παραρτήματα Αμαλιάδας, Λεχαινών, Πάτρας, Καλαμάτας και Πύργου της ΠΕΑΕΑ, η ΕΕΔΥΕ και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Ηλείας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της ΤΑ, σωματείων και συνδικαλιστικών φορέων.

Βαδίζουμε στα χνάρια του αγώνα του

Στη συνέχεια στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο έγινε η κεντρική πολιτική ομιλία. Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Γραμματέας της ΝΕ Ηλείας Αγγελος Μπούσης, αναφέρθηκε στη θυσία του Μπελογιάννη τονίζοντας πως "στα χνάρια του αγώνα του βαδίζουν οι κομμουνιστές της Ηλείας, της Ελλάδας, του κόσμου ολόκληρου". Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ το οποίο "σηματοδότησε για πρώτη φορά τότε τη δυνατότητα χειραφέτησης της εργατικής τάξης". Χρησιμοποίησε τα λόγια του ίδιου του Μπελογιάννη ο οποίος στο δικαστήριο είπε πως "το Κομμουνιστικό Κόμμα δε χτυπιέται με τέτοια μέσα. Οπως, απόδειξε η ιστορία του ως τώρα, έχει βαθιές ρίζες, ακατάλυτες, ποτισμένες με αίμα που έχυσε στους αγώνες για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό". Γι' αυτό το λόγο, πρόσθεσε ο Δ. Αρβανιτάκης, ο Μπελογιάννης έγινε σύμβολο. Στη συνέχεια, ο ομιλητής αντιπαρέβαλε τον πατριωτισμό και την αυτοθυσία των κομμουνιστών με την ξενοδουλία των κατηγόρων του, συγκρίνοντάς τη με τη σημερινή κατάσταση όπου η άρχουσα τάξη προβάλλει το "μονόδρομο" της υποταγής στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο Δ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στο ρόλο του Κέντρου στη δολοφονία του Μπελογιάννη, θυμίζοντας πως ο Γ. Παπανδρέου υπερασπιζόταν τις εκτελέσεις γράφοντας πως "μετά την καταδίκη εις θάνατον των κομμουνιστών κατασκόπων, δύο αποφάσεις της κυβέρνησης ήσαν δυναταί: Η μία εν ονόματι της εθνικής ασφαλείας η οποία επέβαλε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Η άλλη εν ονόματι της αφελείας του "ανθρωπισμού" ο οποίος απέτρεπε την ποινή του θανάτου".

Ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε πως και σήμερα πολλά κόμματα της λεγόμενης "κεντροαριστεράς" πρωτοστατούν στο να περάσει η νοοτροπία της υποταγής στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών λέγοντας:

"Στις μέρες μας, 46 χρόνια μετά τον Μπελογιάννη, οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη, την πιο επιθετική αντιλαϊκή κυβέρνηση που έχει βασικά της όπλα τη βία, την τρομοκρατία και τον αντικομμουνισμό. Αυτή η αντιλαϊκή ευρωατλαντική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να καταδικάζεται από το λαό, καθημερινά με τους αγώνες του και με την ψήφο του στις δημοτικές εκλογές και τις πολιτικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν". Πρόσθεσε πως "ήρθε η ώρα. Ωρίμασαν οι συνθήκες να αμφισβητήσουν τα λαϊκά στρώματα το σύνολο της πολιτικής που ακολουθείται. Ηρθε η ώρα η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, η νεολαία που υποφέρουν να περάσουν στη δράση. Η λύση είναι να αναπτυχθεί η πάλη με στόχο να ανατραπεί το σημερινό κυρίαρχο μπλοκ δυνάμεων. Είναι ανάγκη να πάρει σάρκα και οστά γρήγορα, αποφασιστικά η συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου που θα είναι η μεγάλη συμμαχία των εργατών, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των λαϊκών μεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Το μέτωπο θα διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία, μια εξουσία προς όφελος του λαού και του τόπου, θα ανοίξει το δρόμο στη σύγχρονη ιστορική αναγκαιότητα της κοινωνίας, το σοσιαλισμό.

Το μέτωπο θα αρχίσει να οικοδομείται στην καθημερινή πάλη για τα μεγάλα προβλήματα. Μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στα σωματεία, τους συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς υπέρ των πρωτοπόρων ταξικών δυνάμεων. Θα αναπτύσσεται μέσα από το συντονισμό της πάλης σε τοπικό, κλαδικό, πανελλαδικό επίπεδο. Μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, όπου οι δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας βάζουν εμπόδια.

Στις σημερινές συνθήκες δύο δρόμοι υπάρχουν για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Ο ένας δρόμος που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια υπηρετεί τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Ο δρόμος του μετώπου που προτείνει το ΚΚΕ υπηρετεί το λαό, συγκρούεται με τον ιμπεριαλισμό και έχει προοπτική το σοσιαλισμό. Ετσι καθορίζεται η σύγχρονη διαχωριστική γραμμή. Με βάση αυτή κρίνονται και τα άλλα κόμματα".Καταλήγοντας ο Δ. Αρβανιτάκης σημείωσε πως "οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού χαράζουν και σήμερα το δρόμο για το μέλλον δισεκατομμυρίων καταπιεσμένων σε όλο τον κόσμο. Ο 21ος αιώνας θα συνεχίσει να είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό σε όλο τον κόσμο. Ετσι διδάσκει η εξέλιξη της κοινωνίας, εκεί οδηγεί η κρίση του καπιταλισμού και η πάλη των τάξεων. Ετσι θα βρουν λύτρωση οι καταφρονεμένοι όλου του κόσμου.Εμπρός σύντροφοι στη μάχη. Με το ΚΚΕ πιο ισχυρό κοντά στον κόσμο να οικοδομήσουμε το μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό.

Οι οκτώ δεκαετίες με αγώνες και θυσίες του ΚΚΕ να γίνουν πολύτιμη σελίδα στην ιστορία των νέων λαϊκών αγώνων.

Ας γίνουν υπέροχο παράδειγμα έμπνευσης, έξαρσης, φρονηματισμού για τη νέα γενιά των εργατών και τη νεολαία.

Ζήτω τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Ο Μπελογιάννης ΖΕΙ και μας ΟΔΗΓΕΙ".

Ανήκει στους λαούς όλου του κόσμου

Με συγκίνηση και ενθουσιασμό οι παρευρισκόμενοι υποδέχτηκαν στο βήμα έναν Αλβανό μετανάστη ο οποίος ζήτησε να πει δυο λόγια για τον Ν. Μπελογιάννη. Με σπασμένα ελληνικά ο Κρίστο Χάσας, ζωγράφος από το Γκραμς της Αλβανίας και σήμερα εργάτης στην Αμαλιάδα, σημείωσε πως πολλοί Αλβανοί τιμούν τη θυσία του Μπελογιάννη και συμπαθούν τους Ελληνες εξαιτίας του φωτεινού του παραδείγματος. Σημείωσε πως στο Δυρράχιο ένα ξενοδοχείο και στα Τίρανα ένα σχολείο φέρουν το όνομά του. Ρίγη συγκίνησης προκλήθηκαν όταν ο Κρίστο πρόσθεσε πως "ήρωες σαν το Μπελογιάννη δεν ανήκουν μόνο στο λαό τους, μα στους λαούς όλου του κόσμου" και πως "ο Μπελογιάννης έχει γραφτεί στην Ιστορία όχι με μολύβι ή μελάνι, αλλά με το αίμα του. Γιατί θα ζει πάντα μέσα στις καρδιές μας".

Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του καθώς η αίθουσα και οι καρδιές όλων πλημμύριζαν από το μελωδικό μήνυμα πως

"στο τραπέζι της χαράς της πρώτης

στη ΝΙΚΗ, της ΕΙΡΗΝΗΣ τη γιορτή

Ο Μπελογιάννης θα 'ναι πανηγυριώτης

με κόκκινο γαρούφαλο στ' αφτί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ