Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΓΕ
Διεκδικούμε επιθετικά ό,τι μας χρωστούν

- Ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις από το 7ο Συνέδριο της ΟΓΕ;

- Ιστορικό αυτό το συνέδριο της ΟΓΕ. Εγινε στο τέλος του αιώνα που έφερε τις μεγάλες επαναστάσεις και τις εργατικές κατακτήσεις. Ο επόμενος αιώνας βρίσκει νέους αφέντες στον πλανήτη που διαφεντεύουν τις τύχες μας, σπέρνουν την τρομοκρατία, καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα, επελαύνουν απροκάλυπτα στις ελευθερίες και στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών, διαιρούν και βασιλεύουν για τα οικονομικά και μόνο συμφέροντα.

Μέσα σ' αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, οι γυναίκες συνθλίβονται ανάμεσα στις "μυλόπετρες" των επιβαλλόμενων πολιτικών που τους στερούν δουλιά και κοινωνική πολιτική και από την άλλη βιώνουν την αύξηση των φυλετικών διακρίσεων σε βάρος τους.

Το συνέδριο αυτό σημαδεύτηκε από τη θέληση, την επιμονή και την αγωνιστικότητα των 500 εκπροσώπων γυναικών της ΟΓΕ που κόντρα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες στις 26/3 διέσχισαν με κάθε μέσο μια ανοχύρωτη χώρα και έφτασαν στο κορυφαίο γεγονός της Οργάνωσής τους. Εργαζόμενες, άνεργες, αγρότισσες, νοικοκυρές, γυναίκες της Εθνικής μας Αντίστασης, του Πολυτεχνείου, γυναίκες του σήμερα. Εφτασαν στο συνέδριο, μαχητικές, ασυμβίβαστες, αποφασισμένες να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, να κάνουν το βήμα του συνεδρίου, βήμα προβληματισμού, καταγγελίας, βήμα προγραμματισμού για τη συσπείρωση των γυναικών της χώρας μας στον οργανωμένο αγώνα.

- Ποια θέματα συζητήθηκαν στο συνέδριο;

- Ειρήνη. Εργασιακά - Ασφαλιστικά. Νέες τεχνολογίες. Παιδεία. Μετανάστριες - μειονότητες - ξενοφοβία - ρατσισμός. Εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περιβάλλον - Αστικοποίηση. Υγεία - μητρότητα - οικογενειακός προγραμματισμός - ΕΪΤΖ - γενετική.

Παρουσιάστηκαν τρεις έρευνες: 1) Ανεργία στο Πέραμα. 2) Η εικόνα της άνεργης γυναίκας στα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας. 3) Η τρίτη ηλικία στη Σάμο.

Στις εισηγήσεις και ομιλίες - παρεμβάσεις συνέδρων κυριάρχησε η καταγραφή του οικονομικού και πολιτικού τοπίου μέσα στο οποίο γίνεται η επέλαση στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα των γυναικών. Ολα δεμένα σφικτά μεταξύ τους. Τα επιστημονικά και τα στατιστικά δεδομένα με τις αιτίες και τους υπαίτιους και προπαντός με τη χάραξη του δρόμου για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Αποκωδικοποιήθηκαν οι όροι, τα απατηλά και τα ψευδεπίγραφα που σκόπιμα χρησιμοποιούνται για να μας αποπροσανατολίσουν.

Αποκαλύψαμε ότι σ' αυτά τα μοντέλα ανάπτυξης οι γυναίκες δε χωρούν πουθενά. Εκφράσαμε τις ιδιαίτερες ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, που κυοφορούν ανάφλεξη στην περιοχή και την αγανάκτησή μας για την εμπλοκή της χώρας μας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

- Ποιες οι προοπτικές που χάραξε το συνέδριο;

- Δε θα επιστρέψουν οι γυναίκες πίσω στο μεσαίωνα χωρίς αντιδράσεις, χωρίς εκρήξεις.

Ενας είναι ο δρόμος όχι μόνο για να αντιταχθούμε στην κοινωνική μας περιθωριοποίηση αλλά επιθετικά να διεκδικήσουμε ό,τι μας χρωστούν, η οργανωμένη δράση. Εδώ βρίσκεται το ιστορικό χρέος και η ευθύνη του γυναικείου κινήματος.

Οι γυναίκες πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή κοινωνική δύναμη. Το ζητούμενο παλλαϊκό ποτάμι που χρειάζεται η χώρα για να απαλλαγεί από το σφιχταγκάλιασμα των γερακιών του πολέμου και της εκμετάλλευσης.

Κ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ