Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστική αντεπίθεση
  • Χαρακτήρα συνολικής αντίδρασης στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική αίρνει η σημερινή, τρίωρη στάση εργασίας στις ΔΕΚΟ, 5 - 8 το απόγευμα,
  • Συγκέντρωση στις 5μ.μ. στο ΥΠΕΘΟ
  • Εντατική προετοιμασία για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη

Την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ - που έχει αρχίσει με την "Ολυμπιακή Αεροπορία" - και στο μεθοδευόμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, εκφράζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλες τις ΔΕΚΟ με τη συμμετοχή τους στην τρίωρη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ και στη συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα, έξω από το ΥΠΕΘΟ.

Στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση - η οποία γίνεται παρά τις αποπροσανατολιστικές κινήσεις της κυβέρνησης για ολιγοήμερη... μετάθεση της ψήφισης του φασιστικής έμπνευσης νομοσχεδίου - συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή" και στις θυγατρικές της, στον ΟΣΕ, στον ΗΛΠΑΠ (από τις 4 το απόγευμα), στον ΟΛΠ και στα ΚΑΕ, ενώ η ΓΣΕΕ επέκτεινε την κινητοποίηση σε όλες τις ΔΕΚΟ.

ΕΚΑ: Είναι προειδοποίηση

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι "αυτή η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και είναι μια πρώτη απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια για συρρίκνωση - εκποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με την παράλληλη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων".

Το ΕΚΑ ζητά την άμεση ανάκληση του ν.2414/96,τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και των δημοσίων επιχειρήσεων, την εξυγίανση και ανάπτυξη των ΔΕΚΟ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση και τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι απαιτεί άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την ΟΑ και διάλογο για τη λειτουργία της, χωρίς να ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα. Θεωρεί μάλιστα το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση "πιλότο" και για τις άλλες ΔΕΚΟ. Η ΟΜΕ - ΟΤΕ επίσης, σημειώνει ότι δεν πρέπει να περάσει η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει "ενωμένοι να δώσουν την απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης". Η ΟΜΕ - ΟΤΕ κήρυξε τρίωρη στάση σήμερα και απεργία στις 9 Απρίλη, ενώ αποφάσισε συντονισμό με ΓΣΕΕ και άλλες Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ.

Ολοταχώς στην απεργία

Η σημερινή κινητοποίηση είναι συνέχεια της τρίωρης στάσης εργασίας της Τρίτης και προπομπός της πανελλαδικής, πανεργατικής 24ωρης απεργίας που θα πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ στις 9 Απρίλη με επίκεντρο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις δραματικές εξελίξεις στις ΔΕΚΟ. Η πανελλαδική απεργία και οι άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε άλλους χώρους, είναι αναγκαίο να πάρουν χαρακτήρα συνολικής αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική, στην επιχειρούμενη κατάργηση του 8ωρου, στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις διαλυτικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Σήμερα το μεσημέρι, η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί σύσκεψη Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων του Λεκανοπεδίου, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης απεργίας και το συντονισμό δράσης απέναντι στη συνολική επίθεση της κυβέρνησης.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων συμμετέχει με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη. Στην πανελλαδική απεργία θα συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,ύστερα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ