Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερχεται η φαρμακερή πρωταπριλιά

Την αναστολή της απόφασης για την εφαρμογή της λίστας μέχρι τις 31.12.1998 ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Σε 13 μέρες από σήμερα - δηλαδή την 1η Απρίλη - θα εφαρμοστεί η διαβόητη λίστα των φαρμάκων, που θα σημάνει την περαιτέρω υποβάθμιση της φαρμακευτικής φροντίδας των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Παρότι η λίστα φαρμάκων συγκροτήθηκε με βασικότερο κριτήριο το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) - δηλαδή από ομοειδή φάρμακα επιλέγεται το φθηνότερο - εντούτοις και αυτή η λίστα θα είναι ακριβή καθώς ήδη οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμάκων με βάση τη νέα ισοτιμία της δραχμής.

Χτες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με ανακοίνωσή του ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής της λίστας φαρμάκων μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1998,καθώς εκκρεμούν ενστάσεις για τη σύνθεσή της. Το πιο πιθανό είναι να μη δοθεί η παράταση, καθώς η κυβέρνηση εκείνο που μελετά είναι η ευρυθμία για τις ενστάσεις.

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη αρμοδίως για το περιεχόμενο της λίστας - η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Απρίλη - ενώ επιζητείται η μετακύληση ευθυνών για την τήρησή της και η "αστυνόμευσή" της στους φαρμακοποιούς. Με την εφαρμογή της δημιουργείται νέο στοκ αδιάθετων φαρμάκων. Η οικονομική συγκυρία ευνοεί τις ελλείψεις των φαρμάκων και τις προστριβές με το κοινό. "Ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει με τα νέα φάρμακα και τα καινοτόμα και ποια θα στερηθούν οι ασφαλισμένοι (εκτός κι αν τα πληρώνουν από την τσέπη τους)", επισημαίνει ο ΠΦΣ, που δεν κρύβει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της λίστας τόσο σε βάρος των φαρμακοποιών, όσο και της περίθαλψης του λαού.

Επισημαίνει ότι με μόνο κριτήριο το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, η λίστα των φαρμάκων είναι ένα πρόχειρα καταρτισμένο και εν πολλοίς αυθαίρετο μέτρο οικονομίας στα φάρμακα. "Σημαίνει - συνεχίζει η ανακοίνωση - τη, με λογιστικό τρόπο, ουσιαστική περικοπή ποιοτικών φαρμάκων από τους ασφαλισμένους. Κανένα επιστημονικό κριτήριο δεν ελήφθη υπόψιν στην κατάρτισή της. Εν τω μεταξύ τα θεσμικά μέτρα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση παραμένουν γράμμα κενό. Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν την άριστη φαρμακευτική περίθαλψη και την επιβίωσή τους με κάθε νόμιμο μέσο".

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη σε διάλογο και απευθύνει μήνυμα επαγρύπνησης στους φορείς των εργαζομένων και των συνταξιούχων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη φαρμακευτική περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ