Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΦΩΚΙΔΑΣ
Τους βγάζουν το ... λάδι κυβέρνηση και ΕΕ

Συρρίκνωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και τάσεις εγκατάλειψης και μαρασμού θα προκαλέσει στο Νομό Φωκίδας - όπου η ελιά είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια - η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και η άρνηση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για το ελληνικό ελαιόλαδο

Τρομακτικά προβλήματα θα δημιουργήσει στη Φωκίδα η εμμονή της κυβέρνησης στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η άρνησή της να λάβει ουσιαστικά μέτρα για το ελληνικό ελαιόλαδο. Κι αυτό γιατί στη Φωκίδα - ιδιαίτερα στην περιοχή της Αμφισσας - η ελιά (λαδερή και βρώσιμη) αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Στην περιοχή καλλιεργούνται 1.200.000 δέντρα, από τα οποία τα 800.000 είναι δέντρα βρώσιμης ελιάς - κυρίως στον κάμπο της Αμφισσας - και 400.000 δέντρα παραγωγής λαδιού, κυρίως στην παραλιακή Δωρίδα. Υπολογίζεται πως η παραγωγή βρώσιμης ελιάς ανέρχεται σε 14.000-25.000 τόνους - ανάλογα τη χρονιά - και του λαδιού σε 3.000 τόνους.

"Η εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή μας, θα αυξήσει την ανεργία και θα δημιουργήσει κλίμα μετανάστευσης και εγκατάλειψης στο νομό των 44.000 κατοίκων", προειδοποιούν οι αγρότες της περιοχής.

Μάλιστα στη συγκέντρωση, που έγινε πρόσφατα - μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ), της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων Αμφισσας, Ιτέας - Κίρρας,Χρισσού,Ελαιώνα και Σερνικακίου - επισημάνθηκε πως η καλλιέργεια της ελιάς, που δίνει το μοναδικό αγροτικό εισόδημα στην περιοχή τους, έχει πληγεί βαρύτατα από την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σπορελαίων και από την κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και πολυεθνικών. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι τιμές του ελαιολάδου να είναι μειωμένες κατά 60% σε σχέση με πέρσι και οι τιμές της βρώσιμης ελιάς κατά 30%...

Η διέξοδος στον αγώνα

Στη συγκέντρωση οι παραγωγοί αποφάσισαν να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους, συντονίζοντας την πάλη τους με εργαζόμενους και επαγγελματοβιοτέχνες, ενώ έθεσαν μια σειρά αιτημάτων που θα τους ανακουφίσουν και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της παραγωγής.

"Ο αγώνας και ο συντονισμός της πάλης μας με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, πιστεύουμε ότι είναι ο μοναδικός δρόμος αντιμετώπισης της δεινής θέσης που μας έχει φέρει η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης", υπογράμμισε ο Γ. Κόζαρης,πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χρισσού και αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Φωκίδας. Ο Γ. Κόζαρης επισήμανε ακόμα πως σχεδόν η πλειοψηφία των κατοίκων του νομού είναι αναγκασμένοι - λόγω του μικρού κλήρου και της έλλειψης παραγωγικών επενδύσεων που δε δημιουργούν καινούριες θέσεις εργασίας, αντίθετα όσες υπάρχουν συνεχώς μειώνονται - να απασχολούνται και στην παραγωγή, ώστε να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

"Φέτος που η παραγωγή δεν πήγε καλά θα πούμε το "ψωμί - ψωμάκι". Οι έμποροι, οι μοναδικοί ευνούμενοι από την πτώση της τιμής, έχουν πέσει σαν τα "κοράκια", προσφέροντας ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές και για το λάδι και για τη βρώσιμη ελιά. Τιμές, που όχι μόνο δεν καλύπτουν το κόστος, αλλά μας χρεώνουν κιόλας", λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Κόζαρης.

Να σημειωθεί πως οι τιμές στο λάδι ξεκινάνε από 420 δραχμές το Νο 5 (οξύτητα 5) μέχρι 500-550 δραχμές το αγνό ελαιόλαδο (οξύτητα 0-1 οξέα). Η τιμή καταναλωτή, αντίθετα, αγγίζει τις 1.500 δραχμές για το ελαιόλαδο με 0-1 οξέα.

Οσον αφορά τη βρώσιμη ελιά, τις γνωστές "ελιές Αμφίσσης", τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο παραγωγός αναγκάζεται να πουλήσει στους εμπορομεσάζοντες τα 120 κομμάτια (υπολογίζεται ένα κιλό) χοντρής ελιάς προς 440-450 δραχμές και τις ψιλότερες προς 250 δραχμές το κιλό. Στον καταναλωτή όμως οι ίδιες ελιές φτάνουν με 800-1.000 δραχμές το κιλό.

Μετά απ' όλα αυτά, τα αποθέματα λαδιού αυτή τη στιγμή στους συνεταιρισμούς είναι μεγάλα, ενώ η "Ελαιουργική" που θα μπορούσε να παίξει παρεμβατικό ρόλο οδηγείται στη συρρίκνωση και τη διάλυση, λόγω της αντισυνεταιριστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τι ζητούν

Μπροστά σ' αυτή την εγκληματική πολιτική ξεκληρίσματος, οι αγρότες - παραγωγοί ελαιολάδου δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν από το να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν στήριξη της εγχώριας παραγωγής λαδιού και της βρώσιμης ελιάς.

Στο ομόφωνο ψήφισμα των φορέων των αγροτών ελαιοπαραγωγών της Φωκίδας, διατυπώνονται με σαφήνεια και αναλυτικά τα αιτήματα για τα οποία θα αγωνιστούν. Συγκεκριμένα:

1) Για το λάδι:

  • Να δοθεί άμεσα κρατική ενίσχυση 300 δραχμές ανά κιλό παραγόμενου ελαιόλαδου περσινής περιόδου.
  • Τιμή ασφαλείας 1.000 δραχμές για το λάδι οξύτητας ένα (1).
  • Η περίοδος παρέμβασης ν' αρχίσει από την ελαιοκομική περίοδο (Νοέμβρης - Μάης).
  • Να σταματήσει η αθρόα εισαγωγή σπορελαίων, να ελέγχεται η ποιότητα για προστασία του καταναλωτή για ύποπτης προέλευσης και επικίνδυνα για την υγεία λάδια.
  • Να συνεχιστεί η επιδότηση ανά κιλό παραγωγής και όχι ανά δέντρο, να σταματήσει ο διαχωρισμός των παραγωγών σε μικρούς και μεγάλους, να καταργηθούν οι ελαιοκομικές ζώνες, τα πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας για το λάδι και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, στα οποία είναι ελλειμματική η ΕΕ.
  • Να καταργηθεί η υπαγωγή του ελαιόλαδου της περιοχής στην κατηγορία του βιομηχανικού, που αποβαίνει σε όφελος των εμπόρων.

2) Για τη βρώσιμη ελιά:

  • Κατοχύρωση της επωνυμίας προϊόντος για τη βρώσιμη ελιά της Αμφισσας.
  • Αντισταθμιστικά οφέλη στους ελαιοπαραγωγούς για τις δεσμεύσεις του Δελφικού Τοπίου.
  • Αρδευση του ελαιώνα. Μελέτη για τη χορήγηση νερού από το κανάλι του Μόρνου και άμεση χρηματοδότηση για εγγειοβελτιωτικά έργα.
  • Επανεξέταση του τρόπου δακοκτονίας για την προστασία της παραγωγής.

Επίσης, οι αγρότες της Φωκίδας ζητούν:

- Διπλασιασμό των συντάξεων, πλήρη σύνταξη στα 35 χρόνια δουλιάς, προστασία της αγροτικής παραγωγής και κάλυψη από τον ΕΛΓΑ του συνόλου των ζημιών.

- Να μην εφαρμοστεί η "Ατζέντα 2000" που προωθεί η Κομισιόν και έχει ως στόχο το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την καταστροφή της υπαίθρου.

Τέλος, χαιρετίζουν τον ηρωικό αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας και της χώρας και καταδικάζουν τις μεθόδους των αγροτοδικείων, την τρομοκρατία και τη συκοφάντηση των αγροτικών αγώνων.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ