Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο στόχαστρο των σπουδαστών η αντιεκπαιδευτική πολιτική

Με συγκεντρώσεις και πορείες (την Τρίτη οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών και την Τετάρτη οι σπουδαστές των ΤΕΙ) συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας. Την ερχόμενη Τετάρτη οι σπουδαστές ΤΕΙ Αθήνας διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και ιδιαίτερα στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), ενώ μια μέρα νωρίτερα, τη δική τους κινητοποίηση προγραμματίζουν οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών.

Στις σχολές των ΤΕΙ την περίοδο αυτή γίνονται Γενικές Συνελεύσεις των σπουδαστικών συλλόγων. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι αντιδράσεις απέναντι στη δημιουργία των διαβόητων Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής και στην πολιτική των περικοπών των δικαιωμάτων των σπουδαστών.

Μετά τις κινητοποιήσεις στη ΣΤΕΦ Πειραιά και στη ΣΕΥΠ Αθήνας,και τη Γενική Συνέλευση της ΣΕΥΠ,που κατέληξε σε ένα πλαίσιο κινητοποιήσεων με κορύφωση την κινητοποίηση στις 18 Μάρτη, και οι σπουδαστές της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης προχωρούν σε τριήμερη προειδοποιητική κατάληψη την επόμενη βδομάδα. Αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης. Στη ΣΔΟ Πειραιά, οι παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην πλειοψηφήσει στη Γενική Συνέλευση της σχολής η πρόταση των ΠΚΣ. Στην κλαδική συνέλευση του τμήματος Υπολογιστικών Συστημάτων της ΣΤΕΦ Πειραιά, με συντριπτική πλειοψηφία οι φοιτητές αποφάσισαν ενάντια στην υλοποίηση των ΠΣΕ στο ΤΕΙ Πειραιά και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στις 18 Μάρτη.

Σε συμβολική κατάληψη του ΤΕΙ Κοζάνης προχωρούν τη Δευτέρα 16 Μάρτη οι σπουδαστές με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, που με συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση των ΠΚΣ ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και στην υλοποίηση των ΠΣΕ που έχει εξαγγελθεί για το ΤΕΙ Κοζάνης. Στη διάρκεια της τελευταίας και μαζικότερης Γενικής Συνέλευσής τους οι σπουδαστές της ΣΤΕΦ αποφάσισαν την κατάληψη, απαιτώντας κατάργηση του νόμου 2525, αναβάθμιση των σπουδών με υλικοτεχνική υποδομή, εκπαιδευτικό προσωπικό, εξειδίκευση και προπτυχιακά για όλους. Επίσης, αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων με προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, κατάργηση του νέου νόμου για την παιδεία και των ΠΣΕ. Μέσα από το πλαίσιο της απόφασής τους ξεκαθαρίζουν ότι δε θα επιτρέψουν τη λειτουργία των ΠΣΕ, τα οποία, όπως σημειώνουν, υποβαθμίζουν τις σπουδές και τα πτυχία τους. Αντίθετα, θα αγωνιστούν για το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι σπουδαστές ιδιωτικών σχολών

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι. Η κινητοποίηση θα γίνει με απόφαση του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών.

Κάλεσμα να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση απευθύνει ο Σύλλογος σ' όλους τους σπουδαστές, καλώντας τους συγχρόνως να γίνουν και αυτοί μέλη του Συλλόγου τους, αλλά και να συμμετάσχουν στις πρώτες εκλογές του Συλλόγου που θα γίνουν από τις 23 Μάρτη έως και τις 30 του μηνός.

Οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών απαιτούν και διεκδικούν διεύρυνση και κατοχύρωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, κατάργηση του θεσμού των ΙΕΚ και των ιδιωτικών σχολών και να μπει η ειδίκευση μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. "Πάγωμα" των διδάκτρων και κρατικό έλεγχο των σχολαρχών, ώστε να περιέχονται όλες οι υπηρεσίες στα δίδακτρα. Αναβολές στράτευσης μέχρι και τις εξετάσεις πιστοποίησης. Προγράμματα σπουδών σύγχρονα και αναβαθμισμένα με τεχνολογική υποδομή και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να φτιάχνουν ολοκληρωμένους ανθρώπους και όχι ημιειδικευμένους μιας χρήσης, με χαμηλές αντιστάσεις και απαιτήσεις. Εξετάσεις πιστοποίησης αδιάβλητες με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση των γραφείων "ευρέσεως εργασίας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ