Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέο καθεστώς στις αερομεταφορές

TOKIO.-

Αναστάτωση στις αερομεταφορές μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ φαίνεται πως προκαλεί η συμφωνία που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον, η οποία αλλάζει άρδην το καθεστώς της 46χρονης σύμβασης που καθόριζε τον τομέα των αερομεταφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία, τετραετούς διάρκειας, δίνει στις αμερικανικές αερομεταφορικές εταιρίες "Γιουνάιτετ Νορθγουέστ Αιρλάινς" και "Φέντεραλ Εξπρές" απεριόριστη πρόσβαση στην Ιαπωνία και το δικαίωμα πραγματοποίησης άμεσων πτήσεων προς τη χώρα του "Ανατέλλοντος Ηλίου" από κάθε αμερικανική πόλη. Στην ιαπωνική αεροπορική εταιρία "Ολ Νιπόν Αιργουέις" δίνονται απεριόριστα δικαιώματα πτήσεων σε έναν αριθμό - αδιευκρίνιστο για την ώρα - αμερικανικών πόλεων.

Ο μεγάλος "χαμένος" της συμφωνίας φαίνεται, προς στιγμήν, πως είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ιαπωνίας, η "Τζαπάν Αιρλάινς", που ανακοίνωσε πως η συνθήκη που υπογράφηκε χτες στην Ουάσιγκτον είναι βλαπτική για τα συμφέροντα όχι μόνον των ιαπωνικών αλλά και των ασιατικών αεροπορικών εταιριών, σε μία εποχή που η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχει συνέλθει ακόμη από την τρέχουσα νομισματική - οικονομική κρίση.

"Αυτή η συμφωνία είναι μία μεγάλη απογοήτευση" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ιαπωνικών αερογραμμών ("Τζαπάν Αιρλάινς") Ακίρα Κόντο, που πρόσθεσε πως "τα πλεονεκτήματα για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες υπερτερούν κατά πολύ τα όποια οφέλη για τους ιαπωνικούς αερομεταφορείς".

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας, Τακάο Γουτζίι, δεν πήρε μέρος στη διένεξη μεταξύ των εταιριών "Τζαπάν Αιρλάινς" και "Ολ Νιπόν Αιργουέις", χαρακτηρίζοντας τη νέα συμφωνία ως τρόπο για ξεπέρασμα των διαφορών στα εμπορικά ισοζύγια των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ