Πέμπτη 22 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Διαφωνία στα λόγια, συμφωνία στην ουσία

Δικομματικό σκηνικό χτες στη Βουλή με συμφωνία για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ

Με τον Γ. Παπαντωνίου εκτός πραγματικότητας να επιμένει ότι η κυβέρνηση είναι "σκληρή απέναντι στο κεφάλαιο", τον Κ. Καραμανλή να ζητάει ακόμα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα και τον Κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση που έδωσε και αυτήν την "αύξηση" του 2,5%, συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Φυσικά στήθηκε το γνωστό δικομματικό σκηνικό των επιμέρους αντιπαραθέσεων, αλλά της συμφωνίας επί της ουσίας και στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι εκ μέρους της ΝΔ το βάρος της απάντησης στον Γ. Παπαντωνίου το ανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης, αφού ο Κ. Καραμανλής μετά την ομιλία του αποχώρησε από την αίθουσα.

Ενδεικτικό της επί της ουσίας συμφωνίας των εκπροσώπων του δικομματισμού είναι και η συμφωνία τους για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση. Ο μεν Κ. Καραμανλής είπε, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ότι αυτοί υπερασπίζονται προνόμια που αλόγιστα και αφειδώς έδωσε η κυβέρνηση σε βάρος του πολίτη, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα ότι πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

Ο Γ. Παπαντωνίου στην ομιλία του επιχείρησε για μία ακόμα φορά να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση φορολογεί μόνο το κεφάλαιο, λέγοντας ότι κανένας φόρος δεν αφορά τα λαϊκά στρώματα. Ωστόσο, στη συνέχεια τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 1998 είναι ο αυστηρότερος των τελευταίων ετών, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι πέφτει "άγριο ψαλίδι στις επιχορηγήσεις". Μάλιστα όλο περηφάνια και απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ ότι δεν προχωράει σε αποκρατικοποιήσεις, είπε πως το 1997 το κράτος εισέπραξε 250 δισ. από τις "μετοχοποιήσεις".

Με εκφράσεις του στιλ "κυβέρνηση των φόρων", ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική, αλλά σε αρκετά σημεία της ομιλίας του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φορολογεί υπέρμετρα τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των επενδύσεων. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την "Ολυμπιακή Αεροπορία", τις συγκοινωνίες και τις κρατικές τράπεζες.

Περισσότερο αποκαλυπτικός ο Κ. Μητσοτάκης προέβλεψε κατάρρευση της οικονομίας, είπε ότι αυτός εάν ήταν πρωθυπουργός δε θα έδινε ούτε καν τα ψίχουλα του 2,5% και είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι ψεύτικος.

Ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ χαρακτήρισε την κυβέρνηση "αναξιόπιστη, ανάλγητη και ανίκανη", καλώντας του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αντιδράσουν "για να αποδείξουν ότι είναι ειλικρινείς οι φωνές αντίδρασης που ακούγονται".

"Ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση" ζήτησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η "Ευρωπαϊκή Ενωση δεν την εμποδίζει, αντιθέτως μάλιστα την υποδεικνύει, γιατί έχει εξαντλήσει το περιθώριο των παρατηρήσεων και των αναμονών κάτω από τη δημοσιονομική ασυναρτησία που υπάρχει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ