Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ "ΓΙΑΚ 42"
Οι επιβάτες ήταν 73!

Χτες αναγνωρίστηκαν τα πτώματα 33 Ελλήνων και 7 Ουκρανών ενώ, διαπιστώθηκε ότι στο μοιραίο αεροπλάνο επέβαιναν άλλα δύο παιδιά, που δεν ήταν καταγραμμένα στην αρχική λίστα

Με αργούς και βασανιστικούς ρυθμούς συνεχίζεται και σήμερα η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων του μοιραίου "Γιάκοβλεφ", στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" των δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης, όπου χτες μεταφέρθηκαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και οι σωροί των τελευταίων τριών επιβατών που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι κάτω από την άτρακτο του αεροσκάφους.

Μέχρι χτες είχαν αναγνωριστεί τα πτώματα 33 Ελλήνων και 7 Ουκρανών και ένα νέο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι οι επιβάτες ήταν 73 και όχι 71! Στη λίστα που δόθηκε από την ουκρανική εταιρία περιλαμβάνονταν πέντε παιδιά, δύο της οικογένειας Λόμπας,το 14μηνο βρέφος Μαρία - Ηλέκτρα Καλστίδου και δύο της οικογένειας Μαυριγκοπούλου.Από αυτά, τα τρία πρώτα αναγνωρίστηκαν. Αναγνωρίστηκαν επίσης δύο παιδιά της οικογένειας Μάσλοβα,που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική λίστα των 71 επιβατών.

Οπως είπαν οι ιατροδικαστές, άλλα 4 πτώματα είχαν στοιχεία αναγνωρισιμότητας και ανάμεσά τους βρίσκονταν ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης. Τα πτώματά των τελευταίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για μία σειρά ειδικών ιστολογικών και άλλων εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η φυσική τους κατάσταση την ώρα του ατυχήματος.

Ανάμεσα στις σωρούς υπάρχουν και 7 απανθρακωμένα πτώματα, τα οποία μαρτυρούν την έκρηξη που ακολούθησε με την πτώση του μοιραίου αεροπλάνου. Η αναγνώρισή τους ήταν σχεδόν αδύνατη. Επίσης υπάρχουν πέντε παιδιά, ανάμεσά τους και το 14μηνο βρέφος Καλτσίδη, που βρέθηκε στην αγκαλιά της μητέρας του.

Την πρώτη ουσιαστικά μέρα της οδυνηρής αυτής διαδικασίας, την Κυριακή, οι ιατροδικαστές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Ψαρούλη, δούλευαν ως τις 3.30 τα ξημερώματα. Χτες η ομάδα ενισχύθηκε και με πέντε Ουκρανούς ιατροδικαστές που έφτασαν λίγο πριν το μεσημέρι, μαζί με τον υφυπουργό Υγείας της Ουκρανίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα δύσκολο κρίνεται το έργο των ιατροδικαστών οι οποίοι καλούνται να βρουν την ταυτότητα των θυμάτων από τα δακτυλικά αποτυπώματα, με εξετάσεις οδοντοστοιχιών, προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν επάνω τους και από κάποια εμφανή ιδιαίτερα σημάδια των νεκρών, με αιματολογικές και ιστολογικές εξετάσεις.

Για τη στήριξη των συγγενών έχει προβλεφτεί και υπάρχουν στο νοσοκομείο ψυχολόγοι, παθολόγοι και καρδιολόγοι, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε απρόοπτο ενδεχόμενο. Δεκάδες είναι εξάλλου ακόμα οι συγγενείς που περιμένουν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Μέσα στη διάρκεια αυτής της χρονοβόρας και οδυνηρής διαδικασίας η αναμονή χωρίς αποτέλεσμα δημιουργούσε ένταση. Πολλές φορές οι συγγενείς των θυμάτων αγανάκτησαν με τους αργούς, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, ρυθμούς που γίνεται η αναγνώριση και κατήγγειλαν πως το κράτος αδιαφορεί.

Μέχρι χτες το απόγευμα 22 οικογένειες είχαν παραλάβει τις σωρούς των δικών τους και τις οδήγησαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, όπου εκεί θα εξελιχθεί ο τραγικός επίλογος.

Τα ονόματα όσων αναγνωρίστηκαν είναι: Μπίλσκα Ιβάνοβα - Καλστίδου με το 14μηνο βρέφος Μαρία - Ηλέκτρα,Αρθουρ Λόμπας,Ανια Λόμπας,δύο παιδιά της οικογένειας Μάσλοβα,Ανέτα και Λολίτα,Σταύρος Ματζιρτζής,Αθανάσιος Μπίκας,Λάμπρος Νικολός,Σωτήρης Κόντης,Ιορδάνης Χαραλαμπίδης,Αλέξανδρος Νασιόπουλος,Τριάδα Καραφυλλούδη,Δημήτρης Ζαρκάδας,Ηλίας Ζαρκάδας,Νίκος Χαρέλας,Νίκος Στάμου,Μανώλης Βασιλειάδης,Δημήτρης Βαρσάμης,Απόστολος Γκαϊτατζής,Γιώργος Καμπούρης,Δημήτρης Πετρόπουλος,Μιχάλης Κόης,Γιώργος Αδαμίδης,Γιώργος Κοντός,Ιωάννης Κύρου, Μιχάλης Ζαμπακιάν,Γαλάνης Νίκος,Κωνσταντίνος Λαγός,Παρτσινέβελος Κώστας,Ανατόλι Λάλακ,Πασχάλης Μαυριγκόπουλος,Πασχάλης Καραθανάσης,Ρεγγίνα Λεμπέσκο,Ελισαίος Ουσιπιάδης,Κώστας Πελέκης,Γιώργος Σιδηρόπουλος,Στεφανίδου Βιολέτα,Σεργκέι Τσιστένγκο και Γεωργία Τσακμάκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ