Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
"Φιλανθρωπιών" συνέχεια...

"Κοινωνική πολιτική", με ξένα κόλλυβα, επιμένει να ασκεί ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Θ. Γεωργάκης.Ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ δήμαρχος, προέβη το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά ανακοινώσεων "φιλανθρωπικών" πρωτοβουλιών, με σαφή στόχο την αξιοποίησή τους για ίδιον όφελος, ενόψει δημοτικών εκλογών και έμμεσο την προβολή και καθιέρωση της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρωγό στην επιταγή για μείωση των κοινωνικών δαπανών, που πρέπει να πληρώνονται από το κρατικό ταμείο.

Ηταν πριν μια βδομάδα, όταν ο Θ. Γεωργάκης ανακοίνωσε πως ο δήμος θα χορηγεί σύνταξη - ύψους 30.000 δραχμών - σε όλους τους άπορους δημότες, που φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά δε στοιχειοθετούν αυτό το δικαίωμα από κάποιον ασφαλιστικό φορέα. Χτες προέβη σε νέα ανακοίνωση, δηλώνοντας πως από το νέο έτος, οι άπορες οικογένειες του δήμου δε θα πληρώνουν δημοτικά τέλη. Από το "ενδιαφέρον" του δημάρχου δεν έλειψαν οι ανήμποροι ηλικιωμένοι, τους οποίους θα στεγάσει σε "όμορφο χώρο", παραμονές των εκλογών, τον Ιούνη του 1998. Το κοινό σημείο των τριών αυτών πρωτοβουλιών είναι η πηγή άντλησης εσόδων για την πραγμάτωσή τους, η τσέπη δηλαδή των δημοτών, για την αφαίμαξη της οποίας ο δήμαρχος έχει ήδη φροντίσει με την αύξηση τόσο των "παραδοσιακών φόρων", αλλά και την υιοθέτηση νέων. Κοινός είναι επίσης ο στόχος που εξυπηρετούν, ο "εθισμός" των δημοτών στη λογική του πως για ό,τι τούς παρέχεται θα πρέπει να πληρώνουν. Στην αποδοχή, τέλος, της κυβερνητικής επιδίωξης, να ξεφορτωθεί το κράτος αρμοδιότητες - και το ανάλογο κόστος - που οφείλει να παρέχει στους πολίτες και να τις περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξαναγκάζοντάς τη να "χαρατσώσει" τους πολίτες για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές.

Χαρακτηριστικό του πώς εννοεί ο δήμαρχος Ηλιούπολης την "κοινωνική πολιτική" είναι η περίπτωση του "όμορφου χώρου", δηλαδή του Γηροκομείου. Σύμφωνα με μια πρώτη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό θα λειτουργήσει ως δημοτική επιχείρηση, με την επιβολή τροφείων. "Σκέψη τους είναι κατ' αρχάς να δημιουργήσουν ηλικιωμένους δύο ταχυτήτων. Οι περισσότεροι, δηλαδή, θα πληρώνουν τροφεία και κάποιοι θα στεγαστούν εκεί δωρεάν. Στην ουσία μιλάμε για κερδοσκοπία σε βάρος των γερόντων", μας είπε ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας", Κ. Κανελλόπουλος.Ο ίδιος δήλωσε στο "Ρ" για τα σχέδια του δημάρχου πως εντάσσονται σε μια πελατειακή τακτική, ενόψει δημοτικών εκλογών, που δε λύνει προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ