Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οταν οι "νονοί"... επιδοτούν!

Η θέση ότι το έγκλημα στην Κρήτη δεν έχει πάρει τη μορφή του οργανωμένου ανήκει σε έναν άνθρωπο που έγινε πανελλήνια γνωστός λόγω της βομβιστικής επίθεσης που δέχτηκε, τον νομάρχη Ρεθύμνου Μανώλη Λίτινα.

Ο νομάρχης μίλησε για διαχρονική ευθύνη της πολιτείας ότι "η θεραπεία δεν είναι μόνο η καταστολή και οι ειδικές δυνάμεις", ενώ έκανε λόγο και για"πολλές διασυνδέσεις" αυτών που ο ίδιος ονόμασε "κυκλώματα". Προσθέτει, πως "ένα πρόβλημα που δεν έχει χτυπηθεί στην Κρήτη ποτέ είναι η διακίνηση των όπλων και των πυρομαχικών". "Τεράστια ποσά μένουν σε κάποιους. Πιστόλι πουλιέται 500.000 δραχμές, ενώ η αξία του είναι μικρότερη". Τρία - τέσσερα κατοστάρικα στοιχίζει η μια σφαίρα στη μαύρη αγορά και μόνο σε κάθε γιορτή ρίχνονται στον αέρα εκατοντάδες!

Η καλλιέργεια χασίς "εκσυγχρονίζεται". Ο νομάρχης λέει ότι "ο νονός ασφαλίζει τον παραγωγό περισσότερο από την ασφάλεια που προσφέρει η επιδότηση".Αν καταστραφεί η καλλιέργεια, αποζημιώνει το κόστος και με ένα μικρό κέρδος...

"Οταν συλλάβουν έναν κακοποιό έρχεται στο δικαστήριο η "παρέα" του, όχι για να του συμπαρασταθεί, αλλά για να του δείξουν ότι είναι εκεί. "Θα σε βοηθήσουμε με δικηγόρους, αλλά μη μας βγάλεις και στη φόρα". Είναι απειλή για τον υπόδικο. Είναι κύκλοι ομόκεντροι και τεμνόμενοι. Χασισοφυτείες, όπλα, νονοί, δεν υπάρχει τίποτα μεμονωμένο.Οποιος μπαίνει σε αυτό το κύκλωμα δεν μπαίνει χωρίς πιστόλι".

"Οι πάντες ξέρουν τους κακοποιούς στα χωριά. "Κάποιοι" τους αγκαλιάζουν.Είναι πολιτική δύναμη, εκλογική πελατεία. Είναι τα άτομα που θα χρειαστώ να επιβάλλω και να περάσω την ψεύτικη πολιτική μου, το ρουσφέτι". Ο νομάρχης εστιάζει το πρόβλημα στην αλλαγή της νοοτροπίας. "Οταν βγάλανε το πιστόλι στον οδηγό μου, εκεί βρίσκονταν μάρτυρες που όμως "δεν είδαν τίποτα". Εχουμε να κάνουμε με νέους που είναι πολύ σκληροί σε σχέση με τους γονείς τους που είχαν και κάποια λεβεντιά. Φοβάται να κάνει τη δουλιά του ο αστυνομικός"...

"Να πάρει μέτρα η πολιτεία"

"Θα πρέπει η πολιτεία να παίρνει μέτρα που να προλαμβάνουν τις παράνομες δραστηριότητες. Το να καταστέλλεις μόνο δε λύνει το πρόβλημα".Η διαπίστωση ανήκει στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και νομαρχιακό σύμβουλο της πλειοψηφίας Χ. Σφακιανάκη.

"Η ανεργία στο Ρέθυμνο και γενικά στην Κρήτη αρχίζει να εντείνεται. Δε συνδυάζεται αυτό με την έξαρση της εγκληματικότητας. Πιθανόν, όμως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να υπάρξει και τέτοιο πρόβλημα".

Το Εργατικό Κέντρο κατέθεσε στο παρελθόν προτάσεις και για την πρόληψη και για την καταστολή. "Στις περιοχές όπου υπάρχουν εξάρσεις υπάρχουν γενικότερα προβλήματα. Στα χωριά, ειδικά τα ορεινά, πέρα από το ότι υπάρχουν σκληρές συνθήκες ζωής, νιώθουν εγκαταλειμμένοι από την πολιτεία. Οταν ο δρόμος που συνδέει το χωριό είναι επί χρόνια σε τραγική κατάσταση, όταν η παρουσία των αρχών είναι όταν γίνονται εκλογές, όλα αυτά συνθέτουν έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης. Ποιος συγχωριανός θα βοηθήσει την αστυνομία; Η αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών μέσω ανώνυμων καταγγελιών. Αυτό καταλαβαίνετε τι κινδύνους επισύρει.Τις προτάσεις μας τις στείλαμε σε κάθε αρμόδιο, αλλά ως συνήθως απαντήσεις δεν πήραμε". Τονίζει, επίσης, ότι "οι νόμοι δεν εφαρμόζονται σε κάθε κατεύθυνση, γιατί παρεμβαίνουν πολιτικοί, τοπικοί παράγοντες".

Ο συνομιλητής μας άνοιξε και το ζήτημα ενός ιδιότυπου ρατσισμού, με αφορμή τις έρευνες της Αστυνομίας ειδικά προς τους κατοίκους των Ζωνιανών. "Εγιναν έλεγχοι σε ανθρώπους που δεν έχουν δώσει ποτέ τους αφορμή στην αστυνομία. Οτι υπάρχουν στον Μυλοπόταμο λίγοι, που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, είναι γεγονός. Είναι όμως άδικο να παίρνει η μπάλα όλους. Εχουμε χρέος να αποτρέψουμε αυτόν το ρατσισμό γιατί δημιουργούνται και άλλες παρενέργειες".

Μας διηγείται ότι σε ένα σχολείο του Ρεθύμνου, μια καθηγήτρια είπε στην τάξη, ότι στα Ζωνιανά δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις, επειδή από 10 χρονών τα παιδιά κρατούν πιστόλια. Σε ένα "Ζωνιανάκι", που διαμαρτυρήθηκε, η καθηγήτρια του είπε "μήπως κρατάς κι εσύ πιστόλι εδώ μέσα;"!

"Ποιες είναι οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις σ' αυτές τις περιοχές; Η τουριστική ανάπτυξη του Ρεθύμνου έγινε με ανορθόδοξο τρόπο. Τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπεται η γεωργία και τρέχουν όλοι να γίνουν ξενοδοχοϋπάλληλοι. Θα γίνουμε όλοι υπηρέτες των ξένων;", καταλήγει.

"Μεμονωμένες περιπτώσεις"

Ο υποδιευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου Ιωσήφ Λεπιδάκης προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός για την κατάσταση στην περιοχή. Είπε ότι"δεν έχουμε οργανωμένο έγκλημα", αλλά "μεμονωμένες περιπτώσεις", υπεραμύνθηκε των ΕΚΑΜ και θεωρεί ότι η αστυνομία κάνει απερίσπαστα τη δουλιά της, χωρίς"διαμεσολαβήσεις".

Η μη σήμανση των ζώων αποτελεί ένα πρόσθετο πρόβλημα. "Αυτό μάς δυσκολεύει στο να ελέγχουμε τους τρόπους διακίνησης". Η αστυνομία επικεντρώνει τις έρευνες για κλεμμένα ζώα στις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα κρεοπωλεία. "Κάθε βδομάδα γνωρίζουμε σε ποια κέντρα της περιοχής θα γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις. Δύο μέρες πριν δεχόμαστε ειδοποίηση από τους καταστηματάρχες, που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν από την αστυνομική διάταξη και ελέγχουμε τα κρέατα πριν τη διάθεσή τους. Δυστυχώς σφαγεία δε λειτουργούν. Αν λειτουργούσαν, ο έλεγχος θα ήταν πιο ευχερής. Από τα περιφερειακά στέγαστρα, ούτε σφαγεία δεν μπορούμε να τα πούμε, που δεν πληρούν τους όρους υγιεινής, ή όταν συσσωρεύονται στα σφαγεία του Περάματος περισσότερα από όσα μπορούν να εξυπηρετήσουν είναι δυσκολότερος ο έλεγχος".Προσθέτει ότι "τα αστυνομικά τμήματα στην ύπαιθρο δεν είναι επανδρωμένα στον βαθμό που εμείς θέλουμε".

Εμφανίζεται κατηγορηματικός για το ότι "δεν υπάρχουν περιπτώσεις έμμεσων απελευθερώσεων από εξωγενείς παράγοντες". "Ακούγεται πολλές φορές ότι ο δράστης που συλλαμβάνεται φτάνει πιο γρήγορα στο σπίτι του από τον αστυνομικό. Γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά πώς;". Εξηγεί ότι μέχρι τη δίκη οι παθόντες δέχονται πιέσεις και καταθέτουν διαφορετικά. "Τα ίδια τα θύματα γίνονται δυο φορές θύματα και μετατρέπονται χωρίς να το πιστεύουν σε μάρτυρες υπεράσπισης. Το γνωρίζουν οι πάντες, αλλά σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να επιβάλει ποινή. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης του αδικήματος. Θα πρέπει ο ζωοκλέφτης να οδηγείται στο Αυτόφωρο οποτεδήποτε συλληφθεί".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταδιακή αποχώρηση αστυνομικών δυνάμεων(2008-01-25 00:00:00.0)
Υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες(2007-11-16 00:00:00.0)
Δεν είναι μόνο τα Ζωνιανά το πρόβλημα(2007-11-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-11-07 00:00:00.0)
Παραμένει στην Εντατική ο αστυνομικός(2007-11-07 00:00:00.0)
Σε κρίσιμη κατάσταση αστυνομικός από επίθεση αγνώστων(2007-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ