Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ποινική ασυδοσία, κρατική εγκατάλειψη

Οι σχέσεις της πολιτικής με το έγκλημα στο νησί, σχέσεις που εκφράζονται με διάφορους τρόπους, είναι κάτι που καταγγέλθηκε επώνυμα και ανώνυμα στο ρεπορτάζ. Η πολιτεία από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για... να μη μείνει άνθρωπος στην επαρχία!

(Του απεσταλμένου μας ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑ).-

Ζωνιανά,Γαράζο και μετά νότια του Ψηλορείτη.Απόστολοι,Βρύσες,Σχολή Ασωμάτων,Αμάρι,η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Εκεί που 11 σχολειά έκλεισαν, αφού δεν είχαν μαθητές. Εκεί που, παρά το γεγονός ότι το έδαφος είναι πιο εύφορο, η αγροτική παραγωγή φθίνει, που πάνω από 300 εκατομμύρια δραχμές του ελληνικού λαού πήγαν στον "πάτο" της αρδευτικής λιμνοδεξαμενής Βυζαρίου, η οποία είναι... χωρίς νερό! Εκεί που η νεολαία εγκαταλείπει τα χωριά και πάει στα παραθαλάσσια αστικά κέντρα να βρει καλύτερη τύχη, ενώ η αγροτική σχολή που εγκαινιάστηκε το '35 υπολειτουργεί σήμερα. Εκεί που τα μονοπάτια της ζωοκλοπής είναι ανοιχτά, αλλά το Αγροτικό Κτηνιατρείο Ασωμάτων της Νομαρχίας έχει χορταριάσει και στην πόρτα υπάρχει μόνο ένα σκουριασμένο λουκέτο. Εκεί, που ενώ ο κόσμος προσπαθεί στο τέλος του αιώνα να επιβιώσει με μεσαιωνικές μεθόδους, το "εκσυγχρονιστικό" κράτος "παρεμβαίνει" χαρατσώνοντας την οικογενειακή παραγωγή του τσίπουρου, φορολογώντας τη!

Σε κάθε γωνιά αυτής της γης και μια ιστορία. Επώνυμα ή "ανώνυμα" τα στόματα γίνονται ρυάκια και οι θύμησες ξεχύνονται με ρυθμούς που αδυνατείς να παρακολουθήσεις. Είναι αδύνατον να γραφτούν στον περιορισμένο χώρο της εφημερίδας όλες οι κοινωνικές παράμετροι που επηρεάζονται αρνητικά από το οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή. Ούτε όλος ο κόσμος που μιλήσαμε. Αναγκαστικά θα αναφέρουμε μόνο τις πιο ενδεικτικές και χαρακτηριστικές κουβέντες για το θέμα, έχοντας πάντα σαν αόρατο φόντο το "άρωμα" της φιλοξενίας των ανθρώπων και την ομορφιά της γης τους, που θα μπορούσε - κι αν οι ίδιοι αγωνιστούν θα γίνει - δική τους επί της ουσίας. Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του ρεπορτάζ θα δούμε και τις απόψεις των τοπικών παραγόντων για το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ