Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλαγιοκόπημα των ασφαλιστικών ταμείων

Ερχονται αυξήσεις και διαφοροποίηση των νοσηλίων

Στην αύξηση των νοσηλίων προχωρά άμεσα η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την τρομακτική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

Το θέμα απασχόλησε χτεσινή σύσκεψη με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Υγείας και Εργασίας. Ομως ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας με συνέντευξή του στο "Εθνος" (21.12.1997) είχε φροντίσει να προαναγγείλει την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για αυξήσεις των νοσηλίων κατά 20%. Τα σενάρια που ακούστηκαν ήταν διάφορα, καθώς δεν έγινε καμιά ενημέρωση για το θέμα. Εκτός απ' την αύξηση, φαίνεται ότι βαίνει προς εφαρμογή το διαφοροποιημένο νοσήλιο που προβλέπει ο αντι - ΕΣΥ νόμος, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Οποια κι αν είναι η αύξηση, το σίγουρο είναι ότι θα επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία με δεκάδες δισ. δραχμές που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 δισ. δραχμές. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο υπουργός Κ. Γείτονας υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή δε θα έχει επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, όταν ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ προβλέπει μείωση των κονδυλίων για τα νοσήλια (από 160 δισ. σε 158 δισ. δραχμές). Τα επιχειρήματα που προβάλλονται για τις μη επιπτώσεις είναι ότι οι πόροι θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό της σπατάλης και την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων.

Μέχρι το 1992 οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ήταν πλεονασματικοί, αλλά με τις συνεχείς αυξήσεις των νοσηλίων - από 2.480 δραχμές το 1989 σε 15.500 δραχμές το 1992 στη Γ' Θέση - οι κλάδοι υγείας έγιναν ελλειμματικοί, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το συνολικό έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών και κυρίως του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ