Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
ΕνδοΠΑΣΟΚικές τριβές για το ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει "βέτο" στην τουρκική επέκταση στο Αιγαίο με την υπάρχουσα συμφωνία, δήλωσαν οι βουλευτές Γ. Χαραλαμπόπουλος, Γ. Καψής και Στ. Παπαθεμελής

Με ευθεία αντιπαράθεση απόψεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και Γιάννη Καψή, ξεκίνησε χτες η συζήτηση για τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ, στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ενώ ο Στέλιος Παπαθεμελής στην ομιλία του, έκανε λόγο για "πολλούς" βουλευτές που αντιδρούν στην κυβερνητική τακτική στο συγκεκριμένο θέμα. Κοινός τόπος για τους αντιδρώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την επέκταση της Τουρκίας στο Αιγαίο με τη χρήση "βέτο".

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Χαραλαμπόπουλος, σημείωσε ότι η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ, σηματοδοτεί την "εγκαθίδρυση της Pax Amerikana" και "έντονη παρουσία της Τουρκίας, με αμερικανική επικυριαρχία" τονίζοντας ότι το υποστρατηγείο που δημιουργείται στη Λάρισα, θα έχει "αρμοδιότητες που εκχωρούνται από τη Νάπολη (σ. σ. κεντρικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ) ". Επίσης υποστήριξε ότι ο διοικητής της Νάπολης, μπορεί να χαρακτηρίσει ΝΑΤΟική οποιαδήποτε κίνηση ή άσκηση αεροσκαφών, οπότε τουρκικά αεροσκάφη θα κινούνται στον ελληνικό εναέριο χώρο και θα αντιμετωπίζονται ως "φίλια" από την ελληνική αεροπορία. Κατέληξε λέγοντας, ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του "βέτο" μόνο σε έκτακτες ανάγκες οπότε πρώτα επιβαλλόταν να καθοριστούν τα όρια ευθύνης και μετά τα στρατηγεία.

"Βλαπτική" και "επικίνδυνη" χαρακτήρισε τη συμφωνία για τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής, τονίζοντας πως στο τουρκικό στρατηγείο της Σμύρνης, εκχωρούνται αρμοδιότητες "ελέγχου και διοίκησης" ενώ αναμένεται στο μέλλον να καθοριστούν όρια ευθύνης με βάση την επιχειρησιακή εμπειρία. Επίσης εκτίμησε ότι με βάση τα συμφωνηθέντα και την πορεία των διαπραγματεύσεων "υπάρχει η υποχρέωση του συντονισμού", όχι όμως και η δυνατότητα άσκησης "βέτο".

Την τελευταία άποψη υποστήριξε στην ομιλία του και ο Στ. Παπαθεμελής, λέγοντας πως η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κάνει "κατάχρηση του "βέτο"" δηλώνοντας ότι πριν από όλα πρέπει να οριστεί το Αιγαίο ως "ενιαίος αμυντικός χώρος". Προέβλεψε δε ότι η υπόθεση "θα κλείσει σε βάρος της Ελλάδας". Τέλος απαντώντας σε προκλήσεις από την πλευρά της ΝΔ για το πόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, είπε ότι"δεν είμαστε λίγοι, είμαστε πολλοί".

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, επέμεινε στη γνωστή κυβερνητική θέση, για το δικαίωμα της Ελλάδας να αποτρέψει οποιαδήποτε βλαπτική εξέλιξη για τα κυριαρχικά συμφέροντά της, εφόσον οι ασκήσεις και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, θα εγκρίνονται από τα πολιτικά όργανα της συμμαχίας, όπου απαιτείται ομοφωνία και η οποιαδήποτε διαφοροποίηση της ελληνικής πλευράς σημαίνει αυτομάτως και "βέτο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ