Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ελιγμό τακτικής επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό

"Οι εξελίξεις στο Λουξεμβούργο, κυρίως συνιστούν από την πλευρά της ΕΕ έναν ελιγμό τακτικής απέναντι στην Τουρκία και κατά τη γνώμη μας δε θριάμβευσαν οι αρχές του δικαίου, αλλά οι αρχές των συμφερόντων του σκληρού πυρήνα της ΕΕ".Αυτό υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα έκφρασε τις ανησυχίες του ΚΚΕ για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό: ότι δηλ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία ένταξης για την επιβολή διπλής κυριαρχίας... Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο των δηλώσεων της Αλ. Παπαρήγα.

"Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. Εμείς, και μετά την ενημέρωση, θέλουμε να επαναλάβουμε τις θέσεις μας:

Οι εξελίξεις στο Λουξεμβούργο, κυρίως συνιστούν, από την πλευρά της ΕΕ, έναν ελιγμό τακτικής απέναντι στην Τουρκία και, κατά τη γνώμη μας, δε θριάμβευσαν οι αρχές του δικαίου, αλλά οι αρχές των συμφερόντων του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, που θέλουν να διαπραγματευτούν καλύτερα με την Τουρκία τα διάφορα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντά τους, όταν μάλιστα έχουν μπροστά τους και την προοπτική της διεύρυνσης. Είναι άλλο πράγμα να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι ορισμένα αιτήματά της χρησιμοποιήθηκαν από την ΕΕ και άλλο πράγμα να εφησυχάζει ο ελληνικός λαός και η ίδια η κυβέρνηση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θρίαμβο.

Στην πραγματικότητα, αυτή η διαδικασία έχει και την άλλη της πλευρά: Δίνει την ευκαιρία και στην Τουρκία αλλά και στις ΗΠΑ να οξύνουν τις απαιτήσεις τους για μια συνολική διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η ΕΕ δε μιλάει καθαρά και απερίφραστα για το ζήτημα της ενιαίας κυριαρχίας της Κύπρου στα πλαίσια της διαδικασίας της ένταξης. Εμείς πολύ φοβόμαστε ότι θα χρησιμοποιηθεί η διαδικασία ένταξης της Κύπρου για να κατοχυρωθεί μια κατάσταση διπλής κυριαρχίας. Είναι άλλο πράγμα να συμμετάσχουν οι Τουρκοκύπριοι στα πλαίσια της ενιαίας κυπριακής αντιπροσωπείας και άλλο πράγμα να τυποποιηθεί η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σαν μια ξεχωριστή οντότητα. Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός, ορατότατος.

Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω το εξής: Υπάρχει και μια άλλη πλευρά του Λουξεμβούργου, η οποία δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής του ελληνικού λαού. Στο Λουξεμβούργο, για άλλη μια φορά, ανακοινώθηκε επίσημα και τυπικά, ότι υπάρχει διαχωρισμός των χωρών εντός και εκτός ΟΝΕ. Για μας δεν αποτελεί καμιά έκπληξη αυτό, άλλωστε εμείς είχαμε προβλέψει ότι η ανισότητα και η ανισόμετρη ανάπτυξη θα εντείνεται. Το θέμα όμως, που πρέπει ο ελληνικός λαός να προβληματιστεί, είναι το εξής: Δέχτηκε ως ένα βαθμό τα προηγούμενα χρόνια να κάνει κάποιες θυσίες στο όνομα της πρώτης ταχύτητας. Ως πότε θα τις δέχεται αυτές τις θυσίες οι οποίες δεν έχουν ούτε αντίκρισμα κοινωνικό, αλλά ούτε και τυπικό νομισματικό;".

Απαντώντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ερώτηση για την περίπτωση δημιουργίας θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο είπε:

"Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, αν δεν υπάρχει ειδικός σχεδιασμός από την πλευρά των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, οπωσδήποτε θα υπάρχει ο σχεδιασμός να αρπάξουν την ευκαιρία για να επιλύσουν πολύ συγκεκριμένα το πρόβλημα της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και της κατάργησης των εθνικών ορίων. Αυτό το θεωρώ σίγουρο. Τώρα, αν θα περάσει αυτό μέσα από φραστικούς ή πραγματικούς διαξιφισμούς, δεν το ξέρω. Ετσι κι αλλιώς όμως, θα πρόκειται για μια τεχνητή όξυνση, για να αμερικανοποιηθεί το Αιγαίο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ