Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Οψιμο δικομματικό ενδιαφέρον
  • Συζητήθηκε χτες επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για την υπογραφή των προγραμματικών συμφωνιών, με κατηγορίες για σκάνδαλα
  • Στρ. Κόρακας: Πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για να είναι θετικές για τη χώρα και το λαό

Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το επίκαιρο θέμα των προγραμματικών συμφωνιών που υπέγραψαν οι ΔΕΚΟ με εγχώριες βιομηχανίες για κάθε είδους προμήθειες, συζητήθηκε χτες στη Βουλή, μία μόλις μέρα μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το θέμα.

"Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη ΝΔ είναι όψιμο γιατί και οι δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις προσκυνούν στην πολιτική που υπαγορεύεται απ' τις Βρυξέλλες, την πολιτική του Μάαστριχτ", υπογράμμισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική αυτή συνεπάγεται την ουσιαστική εξόντωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας.

Απαντώντας στον ισχυρισμό βουλευτών της ΝΔ, ότι η συμμετοχή του ΚΚΕ στις διακομματικές επιτροπές για τις προμήθειες αποτελεί άλλοθι των κυβερνητικών επιλογών τόνισε: "Το ΚΚΕ συμμετέχει σε αυτές τις επιτροπές γιατί πιστεύει - και έχει πρακτικά ακόμα παραδείγματα - ότι με τη συμμετοχή, την υπεύθυνη δουλιά του και τον υπεύθυνο έλεγχο εκεί μέσα μπορεί να αποτρέψει στον βαθμό των δυνατοτήτων του διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Και έχουμε πετύχει σε πολλές περιπτώσεις". Ανέφερε δε ότι πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν ότι ο βασικός λόγος αποχώρησης της ΝΔ από τις επιτροπές ήταν γιατί "δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία στη μοιρασιά των προμηθειών".Ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι οι προγραμματικές συμφωνίες όταν γίνονται με ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα στη χώρα μας είναι γενικά επιθυμητές αφού "είναι δυνατόν να ευνοηθεί η παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, να αυξηθεί η απασχόληση, να μειωθεί το έλλειμμα των εξωτερικών μας συναλλαγών".

Είπε όμως ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να είναι οι συμφωνίες θετικές για τη χώρα και τον λαό. Τέτοιες είναι: Να εξασφαλίζουν σημαντική προστιθέμενη αξία στη χώρα μας. Να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και να αναβαθμίζουν τις τεχνολογικές εφαρμογές. Οι τιμές των προϊόντων να μην είναι υπερβολικά υψηλές, να υπάρχει αυστηρός έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων και να υπάρχει επίσης σαφής προσδιορισμός της διάρκειας της συμφωνίας. Να προτιμώνται επιχειρήσεις που δεν αποτελούν απλά παραρτήματα πολυεθνικών και φυσικά να υπάρχει διαφάνεια και εγγύηση με ευθύνη της κυβέρνησης ώστε στην περίπτωση που υπάρχουν παρατράγουδα να μπορούν να ασκηθούν οι επιβαλλόμενες διώξεις.

Σχετικά με την προθεσμία που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την πραγματοποίηση των συμφωνιών (λήγει στις 31.12.1997) ο Στρ. Κόρακας κατηγόρησε όλες τις μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις γιατί αποδεχόμενες τις διαταγές της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να σταματήσει από τη νέα χρονιά η οποιαδήποτε διευκόλυνση και ανάθεση προμηθειών μέσα από προγραμματικές συμφωνίες σε ελληνικές επιχειρήσεις. Ανέφερε δε ότι η επερώτηση της ΝΔ εντάσσεται στην υπακοή στις διαταγές της ΕΕ άσχετα από τις επιπτώσεις που θα έχει στον ελληνικό λαό και ουσιαστικά ζητά να μην γίνονται αυτές οι προγραμματικές συμφωνίες. Και κατέληξε: "Η σωστή θέση είναι η κυβέρνηση με δική της ευθύνη να προχωρήσει άμεσα τις προγραμματικές συμφωνίες ώστε να μην χαθεί αυτή η προσωρινή έστω ευκαιρία και ταυτόχρονα να υπάρχει δήλωση ότι για όλες αυτές τις συμφωνίες θα ζητηθούν πλήρη στοιχεία από τη Βουλή ώστε στην περίπτωση σκανδαλωδών αναθέσεων να γίνουν οι ανάλογες διώξεις".

Οι βουλευτές της ΝΔ εστίασαν την κριτική τους στο αδιαφανές της διαδικασίας σύναψης των προγραμματικών συμφωνιών, έκαναν υπαινιγμούς για σκάνδαλα και όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής, η ΝΔ θα εξετάσει και ελέγξει εξονυχιστικά όλες τις συμβάσεις μία προς μία και όπου προκύψουν στοιχεία και αποδείξεις για κακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος θα ζητήσει και ως κυβέρνηση την αναθεώρηση και την ακύρωσή τους.

Ο παριστάμενος υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης στην τοποθέτησή του υπεραμύνθηκε των συμφωνιών, είπε ότι και μετά την 1.1.98 θα υπάρχει η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμφωνιών και κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ ότι εξαπολύουν κατηγορίες χωρίς κανένα στοιχείο. Ανακοίνωσε δε ότι ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Βύζας έστειλε επιστολές στην ΕΕ με τις οποίες κατηγορούσε την κυβέρνηση για σκάνδαλα προκαλώντας έτσι ζημιά στη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραδίνουν τις προμήθειες στις πολυεθνικές(2001-05-24 00:00:00.0)
Σταθεροί οι προμηθευτές(2000-10-25 00:00:00.0)
Η φασαρία για τη μοιρασιά(1997-11-11 00:00:00.0)
Καταλήχτηκε στο εξάμηνο με δανεικά του '98(1997-06-27 00:00:00.0)
Προγραμματικές συμφωνίες με ερωτηματικά(1996-10-03 00:00:00.0)
Ετοιμο το Προεδρικό Διάταγμα(1996-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ