Κυριακή 14 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα "αιτήματα" των ξενοδόχων

Η θεσμοθέτηση ενός μεσαιωνικού καθεστώτος στα ξενοδοχεία αποτελεί εν ολίγοις την κύρια επιδίωξη των μεγαλοξενοδόχων, όπως προκύπτει από υπόμνημα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων προς τον υφυπουργό Εργασίας. Στο υπόμνημά τους - που έχει τη μορφή παρατηρήσεων στο προϊόν του "κοινωνικού διαλόγου", στο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" -εκτός από επιπλέον κίνητρα και παροχές, οι μεγαλοξενοδόχοι ζητάνε:

α) "Καθιέρωση κυμαινόμενου ωραρίου ημερήσιας απασχόλησης,στα πλαίσια σταθερού αριθμού εβδομαδιαίων ωρών εργασίας. Η ημερήσια απασχόληση του εργαζόμενου θα πρέπει να κυμαίνεται ελεύθερα από 5 έως 10 ώρες, σε δύο το πολύ βάρδιες, χωρίς άλλους ειδικούς χρονικούς περιορισμούς ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης".

β) "Θέσπιση της από κοινού κατοχής θέσης εργασίας".Ακόμα, "να επιτραπεί η ταυτόχρονη απασχόληση ενός υπαλλήλου σε ομοειδείς επιχειρήσεις της ίδιας περιοχής".Το παράδειγμα που οι ίδιοι αναφέρουν "μιλάει" μόνο του: "Ενας συντηρητής να μπορεί να εργάζεται σε δύο και τρεις ξενοδοχειακές μονάδες ανάλογα με το μέγεθός τους και να τον ασφαλίζουν από κοινού"!

γ) "Να θεσμοθετηθεί η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου" (προτεινόμενο ποσοστό το 25%)!

δ) "Θεσμοθέτηση πολιτικής ασφαλιστικών κινήτρων",προκειμένου να προσφέρουν εργασία σε μετανάστες, μητέρες με ανήλικα παιδιά, νέους, φοιτητές κ. ά.

Οι ξενοδόχοι μεταφράζουν την "πολιτική ασφαλιστικών κινήτρων" σε: 1) "Απαλλαγή της επιχείρησης από το 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τα δύο πρώτα χρόνια από την πρόσληψη κάποιου μακροχρόνια ανέργου".2) "Να δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης νέων κάτω των 25 ετών να εργάζονται για 2 ή 3 χρόνια με χαμηλότερους μισθούς απ' αυτούς της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας".3) "Να επιτραπεί η σύναψη ειδικών συμβάσεων εργασίας περιορισμένου χρόνου, με αυξημένη ωριαία αμοιβή χωρίς να απαιτείται καταβολή ασφαλιστικών εισφορών"!

ε) "Για τους εποχιακά απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα, οι οποίοι παραμένουν στο επάγγελμα μετά το 55ο έτος της ηλικίας τους, να μειώνονται οι αποδοχές τους κατά το 1/3 και τα χρήματα αυτά να καλύπτονται από τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΕΚ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ