Κυριακή 14 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η πιο δύσκολη σεζόν για τους εργαζόμενους

Ανασφάλιστοι στην πλειοψηφία τους οι εποχιακά απασχολούμενοι. "Μαύρη" εργασία για αλλοδαπούς και Ελληνες. Οργιο αυταρχισμού και τρομοκρατίας

Η εποχιακή βάση, πάνω στην οποία δομήθηκε ο τουρισμός, έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο εποχιακό είδος. Η αποτίμηση και της σεζόν που πέρασε είναι σκληρή. Η ανεργία αυξήθηκε, ενώ στο σύνολό τους τα εργασιακά, αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα κακοποιήθηκαν βάναυσα. Από την άλλη πλευρά τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων ανέβηκαν σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη και όχι μόνο, οι πληρότητες από τον Απρίλη έως και το Σεπτέμβρη ανήλθαν στο 86,95%, έναντι 76,24% το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Η κατάσταση που επικράτησε σε τρεις άκρως τουριστικές περιοχές της χώρας τη Ζάκυνθο,τα Δωδεκάνησα και τη Χαλκιδική αντικατοπτρίζει αυτή στο σύνολο της χώρας. Στη Ζάκυνθο και φέτος οι συλλογικές συμβάσεις δεν εφαρμόστηκαν, σε αντίθεση με τα "πακέτα ενσήμων", δηλαδή προσφορά 100 ενσήμων ανεξάρτητα από το σύνολο των ημερών εργασίας, ως όρο πρόσληψης! Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων λειτούργησε κατ' αυτό τον τρόπο, με "πρωτοπόρα" τα "Ζάντε Ρουαγιάλ Παλλάς","Ζάντε Παρκ","Κάπτεν".

Αν μπορούσαν να ιεραρχηθούν κατά σπουδαιότητα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι της Ζακύνθου, η πρώτη θέση δικαιωματικά ανήκει στον εντεινόμενο αυταρχισμό της εργοδοσίας. Σε πολλά ξενοδοχεία το προσωπικό ελεγχόταν με κρυφές κάμερες, όπως στα "Αυστράλια","Παραντάις","Ντιάνα Παλλάς" και "Ζάντε Παρκ".Μάλιστα, εκπρόσωποι επιχειρήσεων παραδέχτηκαν στο σωματείο ότι το έκαναν για να ελέγχουν κυρίως το προσωπικό στις ταμειακές μηχανές και τη ρεσεψιόν! Στις επιχειρήσεις "Βίλατζ Χοτέλ","Κάμελοτ" και "Αυστράλια" οι εργοδότες έφτασαν στο σημείο να χειροδικήσουν,επειδή οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μη τήρηση των συμβάσεων και τις πολυειδικότητες!

Στα Δωδεκάνησα παρά την αύξηση που παρουσίασε η τουριστική κίνηση, η περίοδος απασχόλησης μίκρυνε και πολλοί εργαζόμενοι μετά βίας κατάφεραν να συμπληρώσουν τα ένσημα για το ταμείο ανεργίας. Στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν καταβάλλονταν εγκαίρως οι μισθοί, τα επιδόματα, οι συμβάσεις έγιναν κουρελόχαρτο και δεν επικολλήθηκαν όλα τα ένσημα. Πρώτα βέβαια σε αντεργατικές επιδόσεις ήρθαν και φέτος οι μεγάλες μονάδες όπως το "Κλαμπ Μεντιτερανέ",το "Ρόμπινσον Κλαμπ" και το "Νέπτουμ",στα οποία μεγάλη έκταση πήρε η μερική απασχόληση.

Το κλαδικό σωματείο καταγγέλλει ότι η τετράωρη απασχόληση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ενώ η "μαύρη" εργασία είναι γεγονός όχι μόνο για τους αλλοδαπούς, αλλά και τους ντόπιους.Καταγγέλλει ακόμα ότι παρά τις συνεχείς του ενοχλήσεις στον έπαρχο και το υπουργείο Εργασίας δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να αντιμετωπιστεί η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, ακόμα και μία θέση στην Επιθεώρηση που υποτίθεται ότι θα καλυπτόταν το Νοέμβρη, τελικά δεν καλύφτηκε.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη των εργοδοτών εκτινάχτηκαν φέτος στα ύψη και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού η μαγική συνταγή της "κατάμαυρης" εργασίας απέδωσε καρπούς και τους άνοιξε παραπέρα την όρεξη για την ωμή παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη συμπίεση ακόμα περισσότερο του ήδη χαμηλού κόστους εργασίας.

Ετσι, λοιπόν, από το Σεπτέμβρη έως και σήμερα τα κέρδη αυξήθηκαν 100% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 1996, ενώ από την αρχή του χρόνου ως και το Σεπτέμβρη κατά 30%! Στα ύψη όμως και η "μαύρη" εργασία των αλλοδαπών, το μεροκάματο των οποίων δεν ξεπερνά τις 2.500-3.000 δραχμές,ενώ γι' αυτούς λέξεις όπως ένσημα, ωράριο, ειδικότητα είναι παντελώς άγνωστες. Το ξενοδοχείο "Σάνι Μπιτς" στη Χαλκιδική, στο οποίο η Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ βρήκαν 70 ανασφάλιστους αλλοδαπούς,δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα!

Το 85% των 4.500 εργαζομένων στη Χαλκιδική είναι εποχιακοί, απ' αυτούς οι 3.000 περίπου ανασφάλιστοι! Η εντατικοποίηση βασιλεύει, αφού - σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών - στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να εργάζονται πάνω από 2.000 αντί 1.300 που είναι τώρα, ενώ και στη Χαλκιδική οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είναι περισσότεροι, αν οι ξενοδόχοι τηρούσαν τη σύνθεση του προσωπικού και τον καταμερισμό εργασιών.

Το τοπικό σωματείο καταγγέλλει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου πετάγονται στο δρόμο. Φέτος μάλιστα πολλοί ίσα που κατάφεραν να συμπληρώσουν 3 μήνες απασχόλησης και 75 ένσημα, αρκετά μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν έχει άδικο λοιπόν, όταν χαρακτηρίζει τη σεζόν την πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους και την καλύτερη για τους ξενοδόχους, από "γεννησιμιού του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη"!

Κείμενα:

Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ