Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Αιγαίο έχει διανεμηθεί

Το Αιγαίο έχει, ήδη, διανεμηθεί. Και στο ζήτημα αυτό αναζητείται η φόρμουλα και οι λεπτομέρειες της κατανομής.

Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο παρακάτω ζήτημα, αν ισχύει ή όχι. Με την απάντησή του, έτσι και αλλιώς, αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη.

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η διανομή του Αιγαίου, η αλλαγή του καθεστώτος του έχει προχωρήσει. Εχει γίνει πια ανοιχτά μια αμερικανοκρατούμενη θάλασσα. Ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα είναι ή θα είναι οι νικητές, από τη στιγμή που και οι δύο χώρες είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι στη νέα τάξη πραγμάτων του σύγχρονου ιμπεριαλισμού.

Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσημα πάρει τη μερίδα του λέοντος στο Αιγαίο, και έχουν σχεδιάσει κάποια ποσοστά για τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία.Δεν είναι δυνατό, βεβαίως, να ξέρουμε εμείς τι ποσοστά παίρνει η μία και η άλλη χώρα. Εχουμε, όμως, βάσιμες υποψίες να πιστεύουμε ότι οι τελευταίες εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, με τις παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας και τις παρενοχλήσεις, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου, όπως και οι διάφοροι λεονταρισμοί, που συνήθως διακόπτουν τις υποτελείς τοποθετήσεις, έχουν στόχο να αλλάξουν τα ποσοστά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.Εδώ πραγματικά πρόκειται για μάχη γοήτρου. Γι' αυτό και ανησυχούμε, μήπως ένα θερμό επεισόδιο εξελιχθεί χάριν γοήτρου σε μία επικίνδυνη αναμέτρηση, με θύματα και τους δύο λαούς, κερδισμένες τις ΗΠΑ, τις πολυεθνικές όπλων και του πετρελαίου.

Η θέση του ΚΚΕ

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χειρισμών και ελιγμών, περιθώρια θετικών λύσεων, στα πλαίσια της συμμόρφωσης στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της συμμόρφωσης στην πολιτική των ΗΠΑ. Εξίσου φανερό είναι ότι για την Ελλάδα δεν αποτελεί χαρτί πίεσης και διαπραγμάτευσης ότι είναι δύναμη - μέλος της ΕΕ.

Αυτά τα χαρτιά έχουν δοκιμαστεί. Είναι ολοφάνερο ότι σε κρίσιμα ζητήματα η ΕΕ δε συγκρούεται με τις επιλογές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Είναι και κάπως παρανοϊκό, άλλωστε, να πιστεύει κανείς ότι οι ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις που μετέχουν στην ΕΕ θα συγκρουστούν με έναν άλλο οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που οι ίδιες μετέχουν και σ' αυτόν και μάλιστα ασκούν ένα σημαντικό ρόλο με την πρωτοκαθεδρία πάντα των ΗΠΑ.

Εδώ πρόκειται για το "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει".

Αποδείχθηκε, επίσης, πόσο σαθρά είναι τα επιχειρήματα και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που θεωρούν ότι το χαρτί ΕΕ είναι η σωτηρία και στα θέματα ασφάλειας και άμυνας. Ποιος δε γνωρίζει ότι η ΕΕ εξακολουθεί να αναγνωρίζει τις ΗΠΑ ως ευρωπαϊκή δύναμη, όπως δηλαδή είχε αναγνωριστεί μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου; Ποιος δε γνωρίζει ότι η ΕΕ έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ σε φύλακα της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης;

Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι είναι αδύνατο να εγγυηθούν τα ελληνικά σύνορα αυτοί που πρωτοστάτησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στη μετατροπή της σε 5, λιγότερο ή περισσότερο, ανίσχυρα και ευάλωτα κράτη; Δεν είναι δυνατόν να εγγυηθούν τα ελληνικά σύνορα αυτοί που σήμερα συμφωνούν με τη διχοτόμηση της Κύπρου και σκόπιμα παραλείπουν να θυμίζουν ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, γεννημένο από εισβολή και κατοχή.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πάντα υπάρχουν λύσεις, όταν μάλιστα πρόκειται για πρόβλημα κυριαρχίας, συνόρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε μια εποχή που ο πόλεμος διεξάγεται ταυτόχρονα και με οικονομικά και πολεμικά μέσα.

Το ΚΚΕ έχει μια συνολικά διαφορετική άποψη και σε θέματα στρατηγικής και τακτικής.

Βεβαίως, δεν περιμένουμε ούτε καν να ασχοληθεί η κυβέρνηση με αυτές τις προτάσεις. Αλλωστε, μέχρι τώρα αυτό έχει κάνει.

Ωστόσο, έχουμε προβάλει ορισμένες θέσεις και προτάσεις στο επίπεδο της τακτικής, που, αν και αυτές δε γίνονται δεκτές, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το λαό και τον τόπο, και όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής της πολιτικής.

Αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις εμείς τις αναφέρουμε μέσα στη Βουλή, ώστε και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν. Βεβαίως, δεν αρκούν οι κινήσεις τακτικής. Εμείς τις εννοούμε ως κινήσεις τακτικής, που αποσκοπούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για συνολική αντίσταση στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Ενδεικτικά αναφέρουμε θέσεις που προ πολλού έχουμε προβάλει:

α.Η Ελλάδα να μη συνδράμει στην υλοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, στο σχηματισμό των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης.

Εχει και τυπικό δικαίωμα να το κάνει, από τη στιγμή που οι δυνάμεις αυτές απαρτίζονται από την Ιταλία και την Τουρκία. Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι με τις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, γιατί αυτές αποτελούν δυνάμεις επέμβασης στο εσωτερικό των χωρών, με στόχο τη ματαίωση λαϊκών αντιδράσεων και την πρόληψη κοινωνικών ανατροπών και αλλαγών. Ας πάρει τα μέτρα της η ελληνική κυβέρνηση, με μοναδικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να μετέχει σε κοινό στρατιωτικό σχεδιασμό με μια χώρα που αμφισβητεί τα κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα, στο όνομα των ζωτικών της δήθεν συμφερόντων.

β.Η Ελλάδα να ασκήσει κριτική σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, κατά πρώτο λόγο, αλλά και στην ΕΕ για την κατάσταση στην περιοχή, γιατί με τις ανοιχτές και συγκαλυμμένες επεμβάσεις, στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές, το Διεθνές Δίκαιο έχει γίνει κυριολεκτικά κουρέλι.

Βεβαίως, θα ισχυριστεί η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα στη Βουλή, ότι δεν είναι φρόνιμο να καταγγέλλεις δυνάμεις ισχυρές, κυρίαρχες παγκόσμια. Εμείς λέμε ότι δεν είναι φρόνιμο να κρύβεις τις ευθύνες τους, όταν μάλιστα αυτές οι δυνάμεις απαιτούν να υπηρετείς τα δικά τους συμφέροντα.

Και ακόμα περισσότερο, δεν είναι φρόνιμο να γίνεσαι υπηρέτης τους.

Μια άλλη κίνηση, που θα χρειαζόταν να γίνει σήμερα, είναι το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, που φιλοξενούν, όπως είναι γνωστό, λιγότερα σε ποσότητα όπλα, αλλά μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, καθώς έχουν εκσυγχρονιστεί οι πυρηνικές κεφαλές. Οι λιγότερες είναι ικανές να καταστρέψουν, όχι μια, αλλά πολλές Ελλάδες.

γ.Ο διάλογος με την Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το θέμα δεν είναι αν συνδιαλέγεσαι, αλλά αν διαπραγματεύεσαι και απεμπολείς εθνικά, λαϊκά συμφέροντα.Είμαστε ριζικά αντίθετοι με αυτούς που ταυτίζουν και "το καλημέρα" με προδοσία, αλλά και με εκείνους που θεωρούν ότι το να γίνεται διάλογος, το να αναπτύσσονται προσωπικές φιλικές σχέσεις με σουτζουκάκια και ξεροτήγανα, τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά.

Για να έχει νόημα ο διάλογος, πρέπει να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών. Αυτό δεν είναι γενικό, είναι πολύ συγκεκριμένο, έχει περιεχόμενο.

Δε συμφωνούμε με την παραπομπή του θέματος των Ιμίων στη Χάγη.Το επιχείρημα, ότι αφού δεν αρέσει αυτή η πρόταση στην Τουρκία, άρα συμφέρει την Ελλάδα, δεν έχει λογική βάση. Το πρόβλημα δεν είναι αν αυτό το μέτρο αρέσει ή όχι στην Τουρκία. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να δεχτούμε να δικάζονται τα σύνορα που έχουν κατοχυρωθεί διεθνώς και πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτα.

Το θέμα του καθεστώτος στο Αιγαίο, το θέμα των συνόρων, είναι πολιτικό και όχι νομικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ