Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Αναβλήθηκε για σήμερα η ψήφισή του

Οι βουλευτές της ΝΔ πρότειναν τα ξημερώματα της Πέμπτης ονομαστική ψηφοφορία και η συνεδρίαση διακόπηκε

Για σήμερα το πρωί αναβλήθηκε η ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις των κοινοτήτων, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης (4.30 π.μ.) οι βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία και, ελλείψει απαρτίας, η συνεδρίαση διακόπηκε. Μετά την ψήφιση, σήμερα η συζήτηση θα συνεχιστεί για τα άρθρα και αναμένεται την Τετάρτη ή Πέμπτη να ολοκληρωθεί η ψήφισή του και κατ' άρθρον.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας κατήγγειλε το κατασκεύασμα "που παραπλανητικά ονόμασαν "Καποδίστριας", αντί να το πουν "Οθων ο Βαυαρός Μονάρχης", αφού με το τερατούργημα αυτό, καθαρά βαυαρικής έμπνευσης, καμία σχέση δεν έχει ο Ιωάννης Καποδίστριας".

Ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση το εμφανίζει ως τετελεσμένο γεγονός, αποφασισμένο και υποχρεωτικό σε κάθε περίπτωση, ό,τι και αν γίνει και υπογράμμισε: "Τίθεται ένα σοβαρότατο θέμα ηθικής και κοινοβουλευτικής τάξης, πριν από όλα για το προεδρείο της Βουλής, αλλά και για όλους τους βουλευτές. Πώς είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καν κατατεθεί στη Βουλή, αλλά ούτε καν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, να εμφανίζεται ως υποχρεωτικό και τετελεσμένο; Νομίζω ότι πρώτη φορά με τέτοιο κραυγαλέο τρόπο έρχεται να επιβεβαιώσει την καταγγελία μας ότι η Βουλή έχει μετατραπεί σε πρωτοκολλητή αποφάσεων, που παίρνονται από εξωελληνικά κέντρα και που έρχονται εδώ για πρωτοκόλληση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις - υπηρέτες τους, αδιαφορώντας κυριολεκτικά για το αν αυτές οι αποφάσεις είναι αντίθετες με τα συμφέροντα του λαού και της χώρας μας".

Ο Στρ. Κόρακας, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις από ξένα κέντρα, είπε ότι θυμίζουν την παροιμία "βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα", για να προσθέσει, όμως, ότι ο λαός λέει "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά".

Από τη μεριά του, ο Ν. Γκατζής στην παρέμβασή του, αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι περιφρόνησε κάθε έννοια διαλόγου, αναφέρθηκε και στα κυβερνητικά πεπραγμένα στο θέμα της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας:

"Στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δε δόθηκαν αρμοδιότητες ούτε και πόροι. Ποτέ δε σεβαστήκατε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σήμερα ειπώθηκε από τον υπουργό ότι θα παίξει αναπτυξιακό ρόλο. Με τι λεφτά; Τα μόνα λεφτά που δίνονται σήμερα εκτός των άλλων που ήταν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι τα λεφτά που θα πάνε από τους τόκους των καταθέσεων.

Μιλάτε για αρμοδιότητες και πόρους. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ούτε αρμοδιότητες ούτε πόρους". Αποκαλύπτοντας το πραγματικό "ενδιαφέρον" της κυβέρνησης, ανέφερε το παράδειγμα των παιδικών σταθμών, η ευθύνη των οποίων μεταβιβάστηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά οι αντίστοιχοι πόροι δε μεταβιβάστηκαν".

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, στην παρέμβασή του, αφού επανέλαβε όσα και ο Α. Παπαδόπουλος είπε για το νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχουν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και στην περιφέρεια. Σχολιάζοντας την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για αυθαιρεσίες στη χωροθέτηση, είπε ότι εάν διαπιστωθεί ότι έγιναν λάθη τότε θα υπάρξει τρόπος αυτά να διορθωθούν.

Από τα αξιοσημείωτα της προχτεσινής συζήτησης, που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, ήταν και η διαφοροποίηση του Γ. Σουφλιά από την επίσημη κομματική γραμμή. Ο Γ. Σουφλιάς, αν και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, επειδή, όπως είπε, πρυτάνευσαν οι κομματικές σκοπιμότητες, εντούτοις τάχθηκε υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων, αρκεί να έχει προηγηθεί μία επιστημονική μελέτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπόρευση επί της ουσίας(2010-01-12 00:00:00.0)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -(1999-08-25 00:00:00.0)
Μεταφέρονται τα βάρη στην Αυτοδιοίκηση(1998-09-23 00:00:00.0)
Ομόφωνο ΟΧΙ στη συνένωση(1997-05-02 00:00:00.0)
Οχι σε αρμοδιότητες χωρίς πόρους(1995-02-24 00:00:00.0)
Συνέντευξη για τους παιδικούς σταθμούς(1995-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ