Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Φωτεινός σηματοδότης της πάλης για το σοσιαλισμό
  • Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις εκδηλώσεις για τα 80χρονα του Οχτώβρη στο Λένινγκραντ
  • Ανεκτίμητη η συνεισφορά της Οχτωβριανής Επανάστασης στον αγώνα για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για το σοσιαλισμό

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, των κομμουνιστών στην Ελλάδα, χαιρετίζουμε τις εκδηλώσεις που γίνονται εδώ στην "Πατρίδα" του Κόκκινου Οκτώβρη, στο Λένινγκραντ, με την ευκαιρία των 80χρονων της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Με τον Οκτώβρη του 1917 άνοιξε η εποχή της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης.Οι αντεπαναστατικές αλλαγές στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη το 1989-91 δεν αλλάζουν αυτήν την πραγματικότητα: Η εποχή μας εξακολουθεί να παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό προς το σοσιαλισμό.

Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που ήταν η πρώτη στην ιστορία νικηφόρα μάχη για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, διατηρεί άσβεστη την επενέργειά της και σήμερα. Ο σοσιαλισμός από ουτοπία κι όραμα αρχικά, επιστημονική - πολιτική πρόβλεψη στη συνέχεια, έγινε συγκεκριμένη πραγματικότητα στον αιώνα μας.

Η συνεισφορά της Οχτωβριανής Επανάστασης

Η ανάπτυξη του μαρξισμού από τον Λένιν την περίοδο του ιμπεριαλισμού κι η νίκη του Οκτώβρη έδωσαν ισχυρό χτύπημα στο ρεφορμισμό της Δεύτερης Διεθνούς, επέδρασαν ευεργετικά και αποφασιστικά στο διεθνές εργατικό κίνημα και επιτάχυναν τη διαδικασία συγκρότησης και εμφάνισης κομμουνιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες,μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Το Νοέμβρη του 1918 εκπρόσωποι των σοσιαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας δημιουργούν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που αργότερα θα μετονομαστεί σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Η νίκη της επανάστασης έδωσε τη δυνατότητα να συμπυκνωθούν τα διδάγματά της σε μια ολοκληρωμένη θεωρία για τη σοσιαλιστική επανάσταση, για το Κόμμα. Με τα διδάγματά της αυτά έδωσε την ιδεολογική και πολιτική βάση για τη συγκρότηση της Κομμουνιστικής Διεθνούς,για μια νέα ώθηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Η θεωρητική κληρονομιά της επανάστασης,εμπλουτισμένη και με την πείρα των λαϊκών, σοσιαλιστικών επαναστάσεων που ακολούθησαν στην πορεία, είναι πολύτιμη. Βέβαια, υπάρχουν εθνικές ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες, αλλά αυτές δεν ανατρέπουν γενικές, ενιαίες αρχές, σήμερα που ο καπιταλισμός κυριαρχεί παγκόσμια. Επιβεβαιώνει στην πράξη την ορθότητά της η μαρξιστική - λενινιστική θεωρία για τη σοσιαλιστική επανάσταση,που απορρέει από την ολόπλευρη συστηματική ανάλυση του ιμπεριαλισμού, ότι αυτή ωριμάζει στην πορεία της ιστορικής εξέλιξης και ξεσπά σε μια στιγμή που καθορίζεται από ένα σύμπλεγμα ολόκληρης σειράς εσωτερικών και εξωτερικών αιτιών.

Οι ιμπεριαλιστές και κάθε είδους "αποστάτες", διαστρεβλώνουν ή αποσιωπούν τη σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης γιατί καταλαβαίνουν πολύ καλά πως με τη Νίκη της Σοσιαλιστικής Επανάστασης οι επαναστατικές ιδέες και η θεωρία του μαρξισμού έγιναν υλική δύναμη,κινητοποίησαν εκατομμύρια εργαζόμενους ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου και την ιμπεριαλιστική αστική τάξη, νίκησαν κι οργάνωσαν το δικό τους κράτος, το κράτος της Δικτατορίας του Προλεταριάτου.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση, η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ο αγώνας κατά της αποικιοκρατίας, τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα που στηρίχτηκαν αποφασιστικά από τις σοσιαλιστικές χώρες και το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, άλλαξαν μέσα στον 20ό αιώνα την όψη της ανθρωπότητας.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η μηδενιστική στάση απέναντι στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, η υιοθέτηση απόψεων για συνολική αποτυχία - επειδή ανακόπηκε η πορεία οικοδόμησης στις ευρωπαϊκές χώρες - είναι στάση αντεπιστημονική και αντιιστορική.Σε τελευταία ανάλυση οδηγεί σε αδιέξοδους δρόμους. Το ΚΚΕ θεωρεί πως ο σοσιαλισμός οικοδομήθηκε, αναπτύχθηκε και έβαλε στο δρόμο της λύσης μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Δεν έγινε όμως δυνατό για μια σειρά λόγους, αντικειμενικούς και υποκειμενικούς, να αναδείξει και κυρίως να απελευθερώσει σε όλη την πορεία οικοδόμησης τις εγγενείς δυνατότητές του για συνεχή ανάπτυξη και τελειοποίηση, εδραίωσή του στην πάλη με το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά και το ρόλο του σοσιαλιστικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε στον 20ό αιώνα, ανεξάρτητα από την κριτική που το κάθε κόμμα κάνει για λάθη, ελλείψεις και αδυναμίες που εμφανίστηκαν στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Εχουμε βάσιμους φόβους, ότι ορισμένα κόμματα κρατούν μηδενιστική στάση κάτω από την πίεση της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, νομίζοντας έτσι ότι θα γίνουν ελκυστικά.

Διδάγματα από την ανατροπή του καθεστώτος που εγκαινίασε η Οκτωβριανή Επανάσταση

Αγαπητοί σύντροφοι,

Αν η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση έδειξε με τον πιο θετικό τρόπο τη δύναμη και τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος στη συνένωση της δύναμης εκατομμυρίων και την ικανότητά του να κατευθύνει την πάλη τους για την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης και στην εγκαθίδρυση του κράτους της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, οι αντεπαναστατικές αλλαγές, που οδήγησαν στη διάλυση της ΕΣΣΔ, έδειξαν το ίδιο πράγμα, αλλά από την αρνητική του πλευρά.

Το σοσιαλιστικό σύστημα στην ευρωπαϊκή ήπειρο ανατράπηκε μέσα από την αντεπαναστατική πολιτική της "περεστρόικα", την οποία υιοθέτησε το ΚΚΣΕ.

Ηδη βέβαια, από νωρίτερα, από τα μέσα της δεκαετίας του '80, στο πολιτικό σύστημα της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης δημιουργήθηκαν οι πολιτικές προϋποθέσεις,που άνοιξαν το δρόμο στη διαδικασία παλινόρθωσης των καπιταλιστικών σχέσεων στις χώρες αυτές.

Η πολιτική της "περεστρόικα" εκμεταλλεύτηκε υπαρκτά προβλήματα, ξεκίνησε με τα συνθήματα της "ανασυγκρότησης κι ανανέωσης" του σοσιαλισμού, για να αποδειχτεί όχημα ανατροπής του πολιτικού συστήματος, μέσο προώθησης της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Ετσι λοιπόν, ο πολιτικός παράγοντας που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη νίκη της Επανάστασης και στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, από ένα σημείο και μετά άνοιξε το δρόμο στην αντεπανάσταση.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ολοι μας μπορούμε να θυμηθούμε πως ο βασικός πυρήνας των ιδεών και των προτάσεων της "περεστρόικα" αποσκοπούσε να ανατρέψει το πολιτικό σύστημα, απέβλεπε στην "οικονομία της αγοράς" και στην εγκατάλειψη της ταξικής επιστημονικής προσέγγισης των εσωτερικών και διεθνών εξελίξεων. Η ίδια η αναφορά στην "οικονομία της αγοράς" αποσκοπούσε στη συγκάλυψη επιστροφής στο καπιταλιστικό σύστημα.Το γεγονός πως αυτές οι κατευθύνσεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος, μπορεί να οφείλεται και στο ότι στις κρίσιμες μεταπολεμικές δεκαετίες '60-'70 επικράτησαν απόψεις και πολιτικές για το "κέρδος" των επιχειρήσεων, για τις μεταξύ τους εμποροχρηματικές συναλλαγές, για την επέκταση των εμπορευματικών σχέσεων και σε μέσα παραγωγής, που αποδυνάμωναν τη σοσιαλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, τα σοσιαλιστικά κριτήρια στο σχεδιασμό. Αποδυναμώθηκε η λειτουργία της σοσιαλιστικής αρχής "στον καθένα ανάλογα με την ποιότητα και ποσότητα της εργασίας του", κι επομένως αδυνάτιζε η ανάπτυξη της σοσιαλιστικής συνείδησης και ανάλογης στάσης απέναντι στην εργασία.

Στη λογική του "κέρδους" και της "αποτελεσματικότητας" της επιχείρησης με καπιταλιστικά κριτήρια διευρύνθηκε η οικονομική βάση για κερδοσκοπία, πλουτισμό, η πίεση για θεωρητική και πολιτική έκφρασή τους μέσα στο Κόμμα, στον κρατικό μηχανισμό. Εκτράφηκε ο οπορτουνισμός και τα εκφυλιστικά φαινόμενα στο Κόμμα.

Τα διδάγματα είναι αναγκαία για το σήμερα. Οι θεωρίες για "σοσιαλισμό με αγορά", "για μεικτή οικονομία" είναι αναπαλαιωμένη θεωρία της μπερνσταϊνικής σοσιαλδημοκρατίας και της κεϊνσιανής αστικής πολιτικής οικονομίας, που πουθενά στον κόσμο η εφαρμογή τους δεν οδήγησε σε αποδυνάμωση της κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσης και εξουσίας.

Οσες όμως κι αν είναι οι θεωρίες που θέλουν να εγκλωβίσουν τους λαούς μέσα στα όρια της προσπάθειας για την "καλυτέρευση" του καπιταλιστικού συστήματος, καθημερινά αποκαλύπτεται πως ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος και διαφαίνεται η αναγκαιότητα κι επικαιρότητα του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ