Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Στον αστερισμό της ΝΑΤΟικής επιδιαιτησίας

Αποκαλυπτικός ως προς την αποδοχή της ΝΑΤΟικής επιδιαιτησίας στις ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, υπήρξε χτες ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να εμφανίσει τη συνάντηση της Κρήτης ως διαδικασία που αποκλείει τους "τρίτους", εντούτοις όταν αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό ήταν εύγλωττος λέγοντας ότι η όποια συμφωνία με τη γειτονική χώρα θα γίνει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Είπε συγκεκριμένα ο Κ. Σημίτης:

"Η συνάντηση με τον κ. Γιλμάζ υπήρξε ωφέλιμη γιατί συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη διακήρυξη της Μαδρίτης, ότι το σύμφωνο Παπούλια - Γιλμάζ θα πρέπει να εφαρμοστεί, ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να διερευνηθεί ποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι σκόπιμα και ότι θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει και συνέχεια στη διαδικασία των εμπειρογνωμόνων".

Αναφερόμενος στη διαδικασία της πρότασης για βήμα προς βήμα προσέγγιση, είπε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τρεις προϋποθέσεις δηλαδή τη δήλωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις ότι αποκλείει την απειλή πολέμου ή τη χρήση βίας, την αποδοχή των υπαρχουσών διεθνών συνθηκών και των αρχών του διεθνούς δικαίου για το Αιγαίο και την αποδοχή ότι θέματα που αφορούν την εφαρμογή ή την ερμηνεία των διεθνών συνθηκών θα επιλυθούν από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικής έμπνευσης κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης ανταποκρίνεται στις δύο από αυτές τις προϋποθέσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνάντησή του στην Κρήτη με τον Κ. Γκλιγκόροφ, είπε ότι συμφώνησε μαζί του στην ανάγκη τήρησης της ενδιάμεσης συμφωνίας με συνέπεια, προκειμένου να βρεθεί μία ονομασία κοινής αποδοχής.Δεν παρέλειψε ο Κ. Σημίτης να διαφημίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζοντάς την ως τη σωτηρία της χώρας φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι η συμφωνία του Αμστερνταμ (που αντικατέστησε τη συμφωνία του Μάαστριχτ) υπήρξε επιτυχία των μικρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Ισχυρίστηκε δε ότι υιοθετήθηκαν αρχές για τον σεβασμό των εξωτερικών συνόρων, για την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάτι που βέβαια κάθε άλλο παρά είναι πραγματικότητα. Οπως το συνηθίζει εμφάνισε τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ ως τη "νέα μεγάλη ιδέα του έθνους" λέγοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε" δίνοντας έτσι το σήμα για τη χωρίς ημερομηνία λήξης μονόπλευρη λιτότητα.

Εμμεσα προσπάθησε να απαντήσει στους εντός του ΠΑΣΟΚ "διαφωνούντες" για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι υπάρχει και η γραμμή της "ακινησίας, της αποστασιοποίησης και της υπερήφανης απομόνωσης".

Τέλος δεν παρέλειψε να διαφημίσει και την ελληνική συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή κάνοντας αναφορά στη συμμετοχή της χώρας μας στη Βοσνία και την Αλβανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ