Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Από σήμερα στην αγορά με μειωμένο φόρο

Η μειωμένη τιμή (περίπου 97 δραχμές το λίτρο) διάθεσης στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης θα ισχύει μέχρι και 28 Φλεβάρη 1998. Στοιχεία για φοροδιαφυγή - λαθρεμπορία στη διακίνηση καυσίμων ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ, που προγραμματίζει εντατικοποίηση ελέγχων

Αρχίζει από σήμερα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές με τη μειωμένη τιμή, που θα ισχύσει για το διάστημα της χειμερινής περιόδου. Η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στις 96,70 δρχ. το λίτρο και θα ισχύει μέχρι τις 28 Φλεβάρη, διάστημα στο οποίο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ορίστηκε στις 28 δρχ. το λίτρο. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν προχτές από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η παραπάνω, ενδεικτική, τιμή θα διαφοροποιηθεί για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη με νεότερες αποφάσεις της καθ' ύλην αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας.

Με αφορμή την έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης από σήμερα, το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε χτες στη δημοσιότητα οδηγίες προς τους καταναλωτές για τη σωστή παραλαβή του πετρελαίου. Με βάση τις οδηγίες αυτές οι καταναλωτές πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

  • Να γνωρίζουν, έπειτα από ογκομέτρηση της δεξαμενής τους, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν επακριβώς σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.
  • Να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να διαθέτουν δικιά τους βαθμολογημένη βέργα ή κοινό μέτρο με τα οποία να μετρούν το ύψος της στάθμης πριν και μετά από την παραλαβή και να υπολογίζουν έτσι την ποσότητα πετρελαίου που έχουν παραλάβει.
  • Να απαιτούν από τον οδηγό του βυτιοφόρου την αναγραφή των παραπάνω μετρήσεων, όπως επίσης και της όποιας πιθανής διαφοράς, επί των παραστατικών στοιχείων (αποδείξεις, τιμολόγια κλπ.).
  • Να μη διστάζουν να καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες (τηλ. 3821.838, 3846.037) αλλά και στις ίδιες τις εταιρίες, τυχόν κρούσματα παραπλάνησης.
Ελεγχοι μέχρι τον Απρίλη

Στο μεταξύ, στα πλαίσια της έναρξης διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για την αποφυγή μετακύλησης ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης στην κίνηση, έχει προγραμματίσει σ' ολόκληρη την επικράτεια από αυτές τις μέρες μέχρι το τέλος Απρίλη του 1998, 10.000 ελέγχους σε εταιρίες εμπορίας, διακίνησης, διυλιστήρια,πρατήρια. Στόχοι των ελέγχων επίσης θα είναι όσοι έχουν υποχρέωση να καταναλώνουν πετρέλαιο κίνησης (όπως ξενοδοχεία, θερμοκήπια, φούρνοι, φορτηγά αυτοκίνητα, TAXI, λεωφορεία, λατομεία, γεωργικά μηχανήματα κλπ.) και αντί αυτού χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης αποτελεί λαθρεμπόριο και οι ποινές είναι μέχρι και δεκαπλάσιες από το φόρο που αναλογεί στο εμπόρευμα.

Οπως ανακοίνωσε χτες το ΣΔΟΕ, από την έναρξη λειτουργίας του Σώματος μέχρι σήμερα σ' αυτό τον τομέα πραγματοποιήθηκαν 1.600 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν σε 850 περιπτώσεις πάνω από 35.000 παραβάσεις φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίου. Είναι αξιοσημείωτο δηλαδή ότι ο ένας στους δύο επαγγελματίες που ελέγχτηκαν διαπιστώθηκε ότι είχε υποπέσει σε παράβαση. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, διαπιστώθηκε παράνομη διάθεση 25 εκατομ. λίτρων πετρελαίου θέρμανσης και ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τα 100 εκατομ. δρχ. σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων παραληπτών. Συνολικά 650 περιπτώσεις εμπόρων και επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν το αδίκημα της φοροδιαφυγής, ενώ σε άλλες 200 περιπτώσεις η κατηγορία αφορά λαθρεμπόριο.

Επίσης, το ΣΔΟΕ έδωσε χτες για πρώτη φορά στη δημοσιότητα κατάσταση, με τα ονόματα πρατηριούχων που διέθεταν πετρέλαιο θέρμανσης, δίχως να εκδίδουν λιανικές αποδείξεις πώλησης, καθώς επίσης κατάσταση με ονόματα χρηστών πετρελαίου, που ενώ είχαν υποχρέωση να καταναλώνουν πετρέλαιο κίνησης κατείχαν και χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο θέρμανσης. Στην πρώτη λίστα αναφέρονται τα ονόματα 65 πρατηριούχων που υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις για παράνομη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης συνολικής ποσότητας 5.302.056 λίτρων. Τα ονόματα των 10 πρατηριούχων που διέθεσαν παράνομα τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (και οι οποίες καλύπτουν το 45% της συνολικής ποσότητας) είναι κατά σειρά τα εξής: Αφοί Βλαχόπουλοι Π. Ο. Ε. ΚΑ Φεβρουαρίου 174 Ιωάννινα (440.000 λίτρα). Β. Μπατσίλας - Χ. Μπατσίλας ΟΕ 30χλμ. Σερβίων - Λάρισας (438.000 λίτρα). Π. Πάτρας - Γ. Γκόβζιας ΟΕ Σιάτιστα (400.000 λίτρα). Χάλιου Ελένη, Χαλκίδα (256.288 λίτρα). Κάλλος Αναστάσιος, Λαμία (205.918 λίτρα). Π. Μυρογιάννης Π. Ε Λέσβος (175.531 λίτρα). Αφοί Αν. Κοντίρη ΟΕ Διοικητηρίου 75 Πτολεμαϊδα (162.855 λίτρα). Α. Παπαδόπουλος - Π. Ασλάνογλου ΟΕ Ασφάκα Ιωαννίνων (153.570 λίτρα). Νικόλαος Συκιώτης & ΣΙΑ ΟΕ, Αγ. Κων/νος (150.750 λίτρα).

Στη δεύτερη λίστα αναφέρονται οι επωνυμίες 129 επιχειρήσεων, οι οποίες χρησιμοποιούσαν παράνομα πετρέλαιο θέρμανσης συνολικής ποσότητας 3.302.646 λίτρων. Τα ονόματα των 10 επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν παράνομα τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης είναι τα εξής: ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΕ, Φλώρινα, Ξενοδοχείο (346.338 λίτρα). Δ. ΣΠΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, Αμύνταιο, Χωματουργικά (344.799 λίτρα). LE CANDIN Κ. ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΑΕ, Στερεά Ελλάδα, Ξενοδοχείο (303.165 λίτρα). ΞΕΝ. ΕΠΙΧ. ΛΕΒΕΝΤΗ ΑΕ, Στερεά Ελλάδα, Ξενοδοχείο (250.332 λίτρα). ΧΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ, Ωραιόκαστρο Θεσ., Ξενοδοχείο (200.581 λίτρα). ΑΝΤ. Θ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΑΕ - ΜΥΛΟΙ, Αλεξάνδρεια, Μύλοι (161.158 λίτρα). ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΑΕ, Γρεβενά, Ξεν/κές - Οικοδομικές Επιχ/σεις (161.081 λίτρα). Ι. ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ - Χ. ΤΣΑΜΠΟΥΡΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ, Ωραιόκαστρο, Ξενοδοχείο (136.915 λίτρα). ΝΙΚΑΣ - ΣΠΑΡΤΗ ΑΕ, Σπάρτη, Βιομ/νία Αλλαντικών (127.900 λίτρα). ΘΡΑΚΗ ΑΕ, Θράκη, Βιομηχανία Κρέατος (100.857 λίτρα).

Οι βυτιοφορείς

Kανονικά θα γίνεται ο εφοδιασμός της αγοράς με υγρά καύσιμα, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Σάββατο, ύστερα απο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων υγρών καυσίμων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών Π. Μπενετάτος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους χτες το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ