Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Απ' τα ψηλά στα χαμηλά

ΛΟΝΔΙΝΟ .-

Οι τιμές των μετοχών στις διεθνείς χρηματαγορές επλήγησαν από μια νέα "καταιγίδα" πωλήσεων χτες, από την Ασία ως την Ευρώπη, αναιρώντας κατ' ουσίαν την άνοδο που είχε επιτευχθεί προχτές και επηρεάζοντας αρνητικά το βιομηχανικό δείκτη του αμερικανικού Dow Jones. Η επανάκαμψη του "κίτρινου πυρετού" συνέβη, καθώς η Γουόλ Στριτ φαινόταν να τρεκλίζει χτες το πρωί, και τα πράγματα χειροτέρευσαν μετά την πτώση του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ (από όπου και ξεκίνησε η κρίση).

Ο δείκτης των "μπλου τσιπ", Χανγκ Σενγκ, έκλεισε χθες με πτώση 402,44 μονάδων, ή κατά ποσοστό 3,7%, αφού δύο φορές έπεσε κάτω από το "ψυχολογικό όριο" των 10 χιλιάδων μονάδων, για να σταθεροποιηθεί τελικά στις 10.362,86.Οι αγορές στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι αντέδρασαν με μια σχεδόν "αντανακλαστική" πτώση. Προηγήθηκαν το Τόκιο και αρκετές χρηματαγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Νιλ Μακίνον, υψηλόβαθμο στέλεχος της Σίτιμπανκ, σχολίασε στο Associated Press ότι "φαίνεται να αρχίζει ο δεύτερος γύρος, για να χρησιμοποιήσουμε μια αναλογία του μποξ".

Οι πωλήσεις πανικού της αρχής της εβδομάδας δεν επαναλήφθηκαν χθες, αλλά οι επενδυτές παρέμεναν "φοβισμένοι", παρατηρούσαν οικονομικοί αναλυτές.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με πτώση, με τον βιομηχανικό δείκτη να πέφτει εντυπωσιακά γρήγορα, κατά 90 μονάδες, τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (το Σίτι, μεγαλύτερη χρηματαγορά της Ευρώπης), ο δείκτης FTSE έπεσε 95,3 μονάδες, σχεδόν 2%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ