Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΓΕΝΑΡΗΣ - ΙΟΥΛΗΣ 1997
Σε ελεύθερη πτώση οι ελληνικές εξαγωγές

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 597 εκατομ. δολάρια ή 5,6% λόγω μείωσης των εξαγωγών (κατά 19% ή 501,7 εκατομ. δολάρια) και αύξησης των εισαγωγών (κατά 0,7% ή 95,1 εκατομ. δολάρια)

Σε νέα ύψη - ρεκόρ, διαμορφώθηκαν τα ελλείμματα του ισοζυγίου (εμπορικό και τρεχουσών συναλλαγών) στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 1997, στέλνοντας έτσι για μια ακόμη φορά στους αρμοδίους σήμα κινδύνου για την αναποτελεσματικότητα και τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδας, προκύπτει ότι στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 1997:

  • Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 5,6% ή 596,8 εκατομ. δολάρια και έτσι διαμορφώθηκε στο ποσό των 11.211 εκατομ. δολαρίων, από 10.614,2 εκατομ. δολάρια που ήταν το αντίστοιχο περσινό εφτάμηνο. Η επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος είναι συνέπεια της συνεχιζόμενης παραγωγικής υποβάθμισης της χώρας, που εκφράζεται τόσο με την εκτόπιση ελληνικών προϊόντων από την εγχώρια και τις ξένες αγορές. Συγκεκριμένα, στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 1997 αυξήθηκαν οι εισαγωγές ξένων προϊόντων κατά 0,7% ή κατά 95 εκατομ. δολάρια (από 14.034,9 εκατομ. δολάρια πέρσι σε 14.130 εκατομ. δολάρια φέτος) και παράλληλα μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων κατά 14,7% ή 501,7 εκατομ. δολάρια (από 3.420,7 εκατομ. δολάρια πέρσι σε 2.919 εκατομ. δολάρια φέτος). Η δραματική επιδείνωση του ισοζυγίου φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ πέρσι με τα χρήματα που εισπράτταμε από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων καλύπταμε το 24,4% της δαπάνης των εισαγωγών, φέτος καλύπτουμε μόλις το 20,7%!
  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που περιλαμβάνει εκτός από τις εμπορικές και όλες τις άλλες συναλλαγές της Ελλάδας με το εξωτερικό, αυξήθηκε κατά 6,4% ή κατά 234,9 εκατομ. δολάρια. Από 3.656,1 εκατομ. δολάρια που ήταν πέρσι το έλλειμμα στο φετινό εφτάμηνο διαμορφώθηκε στο ποσό των 3.891 εκατομ. δολαρίων. Η διαφορά ανάμεσα στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, οφείλεται στη βελτίωση που σημείωσε το πλεόνασμα του ισοζυγίου αδήλων.
  • Η καθαρή εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων (για αγορές μετοχών, επιχειρήσεων, ακινήτων, κρατικών τίτλων κλπ.), μειώθηκε κατά 76% ή κατά 3.405,5 εκατομ. δολάρια) και διαμορφώθηκε στο ποσό των 1.074 εκατομ. δολαρίων, αντί 4.479,5 εκατομ. δολάρια πέρσι. Η Τράπεζα της Ελλάδας αποδίδει την κατακόρυφη μείωση των ξένων κεφαλαίων που εισρέουν στην Ελλάδα, σε παιχνίδια των κερδοσκόπων, κάνοντας λόγο για "σημαντική εκροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων βραχυχρόνιου χαρακτήρα"!
  • Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας - μετά και τη φυγή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ύψους 3,4 δισ. δολαρίων στο πρώτο εφτάμηνο - διαμορφώθηκαν στις 31 Ιούλη 1997 στο ποσό των 14,5 εκατομ. δολαρίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα μειώθηκαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα στο δίμηνο Αύγουστος - Σεπτέμβρης "λόγω της σταδιακής απελευθέρωσης" των τραπεζικών συναλλαγών με συνάλλαγμα και είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Σεπτέμβρη 1997 στα 12,8 δισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση, με γραπτή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, επιχειρεί να εξωραϊσει παρατηρούμενη επιδείνωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου. Ετσι, επιχειρώντας να αποκρύψει το μέγεθος των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και την αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, η Τράπεζα της Ελλάδας με τη γραπτή ανακοίνωσή της: Πρώτον, προβάλλει τη βελτίωση που παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλη και θέτει σε δεύτερη μοίρα την παραπέρα επιδείνωση που προκύπτει για το εφτάμηνο. Δεύτερον, υποστηρίζει ότι η αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο εφτάμηνο, "οφείλεται αποκλειστικά στη σημαντική αύξηση των εισαγωγών καυσίμων", κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ