Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Το κλείσιμο των φαρμακείων φέρνει... ρυθμίσεις

Θα ισχύσουν νέες, μειωμένες λιανικές τιμές στα φάρμακα, λέει τώρα η κυβέρνηση μπροστά στην αποφασιστικότητα της κινητοποίησης των φαρμακοποιών

Αρχισε από τα μεσάνυχτα το πανελλαδικό κλείσιμο των φαρμακείων, ενώ σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να εκτιμηθούν οι χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, για μερικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της λιανικής τιμής των φαρμάκων. Οι φαρμακοποιοί έφτασαν στο σημερινό πανελλαδικό κλείσιμο μετά από την πλήρη αδιαλλαξία που επέδειξαν οι κυβερνώντες στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που δημιούργησε στον κλάδο η ανακοστολόγηση.

Η κινητοποίηση των φαρμακοποιών και οι επιπτώσεις που αυτή θα έχει, απασχόλησε την κυβέρνηση σε πρωθυπουργικό επίπεδο και μετά από συνεργασία του Κ. Σημίτη με τον υπουργό Υγείας, ο τελευταίος ανακοίνωσε χτες ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει νέο τιμοκατάλογο με... φτηνότερες λιανικές τιμές. Είναι φανερό πως αν η σχετική επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες απηχεί τις αληθινές προθέσεις της κυβέρνησης, αποκαλύπτεται περίτρανα το μέγεθος της ανευθυνότητας των αρμόδιων παραγόντων, που επί τόσες βδομάδες διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της συγκεκριμένης ανακοστολόγησης των φαρμάκων που αποφασίστηκε πριν από ένα τετράμηνο και πυροδότησε όλη αυτή την περίοδο τη γνωστή αναστάτωση στο χώρο.

Στα πλαίσια της αναδίπλωσης που επιχείρησε η κυβέρνηση μπροστά στην αποφασιστική στάση των φαρμακοποιών να μην κάνουν πίσω, ούτε κάτω από το βάρος των απειλών που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι καταργούνται οι επίμαχες επιβαρύνσεις επί της τιμής των φαρμάκων που ανέρχονται συνολικά σε ποσοστό 16% επί της καθαρής τιμής. Ετσι, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση προκύπτει μείωση στη λιανική τιμή κατά 10% περίπου, που αντιστοιχεί σε 55 δισ. ετησίως στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι οι απώλειες που θα προκύψουν για τον ΕΟΦ, το ΤΣΑΥ και το ΤΕΑΥΦΕ θα καλυφτούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, επίσης, ότι οι καταναλωτές φαρμάκων, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι ωφελούνται από τη μείωση των τιμών και κατά την προμήθεια φαρμάκων εκτός ασφαλιστικών οργανισμών και με τη δραχμική μείωση της συμμετοχής τους και με τη μείωση της δαπάνης των ταμείων τους.

Ο Κ. Γείτονας, έκανε χτες έκκληση στους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και επιχείρησε να εμφανιστεί διαλλακτικός, καλώντας τους σε διάλογο για τα θεσμικά αιτήματα του κλάδου. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επικαλεστεί σχετική νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία - όπως είπε - τα φαρμακεία δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστά πάνω από τρεις ημέρες χωρίς άδεια, προειδοποιώντας ότι θα υπάρχουν κυρώσεις για όποιους παραβούν τη σχετική διάταξη. Παράλληλα, σύμφωνα με αποφάσεις των νομαρχών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, για τις ημέρες που θα διαρκέσει η κινητοποίηση των φαρμακοποιών ορίζονται ως διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα τα φαρμακεία που ούτως ή άλλως λειτουργούσαν υπό κανονικές συνθήκες, και προειδοποιούν για επιβολή κυρώσεων για τους παρεκκλίνοντες από αυτή την απόφαση.

Η Νομαρχία Δ. Αττικής

Ακολουθώντας πιστά το πνεύμα του υφυπουργού και συνολικά της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της κινητοποίησης των φαρμακοποιών, ο νομάρχης Δυτικής Αττικής με επιστολή του προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής ζητάει να αυξηθεί ο αριθμός των διημερευόντων και διανυκτερευόντων φαρμακείων στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλεί ότι θα ισχύουν οι εφημερίες των φαρμακείων όπως αυτές είχαν καθοριστεί μέχρι της 29 του Οκτώβρη.

Ο Αντ. Χοροζάνης μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής τόνισε: "Επρεπε να είχε συγκληθεί έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο και να συζητήσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα καταδικάζοντας τα τραστ των φαρμακοβιομηχάνων και την κυβερνητική πολιτική. Αντί γι' αυτό, ο νομάρχης άλλη μια φορά στηρίζει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, από τη στιγμή που πάρθηκε αυτή η απόφαση πίσω από τις πλάτες του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", συνέχισε ο Αντ. Χοροζάνης, συμπαραστέκεται στον αγώνα των φαρμακοποιών και καλούμε το λαό να ανατρέψει αυτήν την πολιτική που είναι σε βάρος του. Η παρέμβαση αυτή του νομάρχη αποσκοπεί στο να δημιουργήσει πίεση στους φαρμακοποιούς, στην απόφαση που πήραν προκειμένου να αντισταθούν στις πιέσεις φαρμακοβιομηχάνων και κυβέρνησης, όπου οι μεν φαρμακοβιομήχανοι λειτουργούν ασύδοτα σε βάρος της κοινωνίας και απ' την άλλη η κυβέρνηση μέσα απ' την πολιτική της χτύπησε τον ΕΟΦ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ