Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟ ΔΕΠ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ"
Αλλαγή επωνυμίας για να πετύχει η μετοχοποίηση

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης του κρατικού ομίλου πετρελαιοειδών (ΔΕΠ) για την είσοδό του στο Χρηματιστήριο σε ποσοστό 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠ, όπως ήδη έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά είναι ήδη έτοιμο το σχέδιο του νέου καταστατικού της εταιρίας το οποίο έχει διανεμηθεί στους αρμόδιους για παρατηρήσεις και πιθανές τροποποιήσεις.

Τα βασικά σημεία του καταστατικού - πέρα από την αλλαγή της επωνυμίας της ΔΕΠ - αναφέρονται, μεταξύ άλλων στον τρόπο:

  • Συγχώνευσης ή και διάσπασης κατά περίπτωση των θυγατρικών της εταιριών(7 συνολικά εκ των οποίων μένουν εκτός νέου σχήματος η ΔΕΠΑ και η μελετητική ΑΣΠΡΟΦΟΣ).
  • Διοίκησης της εταιρίας.
  • Καθορισμού της τιμής της μετοχής με την οποία και θα διατεθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Από τα προβλεπόμενα στο καταστατικό προκύπτει επίσης ότι το μάξιμουμ του μετοχικού κεφαλαίου προς μετοχοποίηση προσδιορίζεται στο 25% καθώς ορίζεται ρητά ότι σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή του δημοσίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75%.

Αναλυτικότερα, η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου η οποία ιδρύθηκε με τον νόμο 87/1975 και δραστηριοποιείται στην αγορά πετρελαιοειδών κατέχοντας υψηλά μερίδια καθώς και υψηλή κερδοφορία, θα εισέλθει στο χρηματιστήριο με την επωνυμία "Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρία" και με διακριτικό τίτλο "Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ". Προβλέπεται επίσης ότι στο εξής θα διέπεται από τον κωδικοποιημένο νόμο 2190/1920 περί ανωνύμων εταιριών. Η διάρκεια της εταιρίας ορίζεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2100, ενώ δύναται να παραταθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Στους σκοπούς της εταιρίας περιλαμβάνονται όλες οι μέχρι σήμερα δραστηριότητες της ΔΕΠ και των θυγατρικών της με εξαίρεση τις δραστηριότητες της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, για την οποία και δε γίνεται σαφές τι θα γίνει στο μέλλον.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 200,7 δισεκατομμυρίων δραχμών διαιρούμενο σε 401,4 εκατομμύρια κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 500 δραχμών η κάθε μια και είναι πλήρως καταβεβλημένο. Η τιμή της διάθεσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο που διατίθενται με δημόσια εγγραφή θα γίνεται κατ' εξαίρεση με τον ορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών βάσει συντελεστών επί των τιμών που οι ενδιαφερόμενοι προσφέρουν. Δηλαδή κάτι σαν μέσος όρος επί των προσφερόμενων τιμών, οι οποίες βέβαια κινούνται μέσα σε προκαθορισμένα όρια.

Προβλέπεται επίσης η συγχώνευση των εταιριών ΕΚΟ - Διυλιστήρια και Χημικά Μακεδονίας, ΕΛΔΑ, και ΔΕΠ - Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων (ΔΕΠ - ΕΚΥ) από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ το εμπορικό κομμάτι των ΕΛΔΑ συγχωνεύεται από την ΕΚΟ Υγραερίων, Λιπαντικών και Συμβούλων Επιχειρήσεων. Η ΕΚΟ - ΑΒΕΕ (εμπορίας) διασπάται και απορροφάται από τις εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΚΟ Υγραερίων, Λιπαντικών και Συμβούλων Επιχειρήσεων σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

  • Ανησυχίες έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους της ΑΣΠΡΟΦΟΣ (θυγατρική των ΕΛΔΑ με δραστηριότητα στις μελέτες) η κυβερνητική απόφαση να μην συμπεριληφθεί η εταιρία στο νέο σχήμα, αλλά και η μη ύπαρξη σχεδιασμού για την εταιρία και το μέλλον της από το οποίο εξαρτάται και το μέλλον των εργαζομένων. Οι ίδιοι προτείνουν την άμεση προσάρτηση της εταιρίας στο νέο σχήμα, ζητώντας παράλληλα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ