Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την κατιούσα ξαναπήρε η βιομηχανική παραγωγή

Στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος η παραγωγή μειώθηκε 0,1% συγκριτικά με πέρσι και υπολείπεται 2,3 μονάδες από τα επίπεδα του 1980!

Την κατιούσα ξαναπήρε η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 1997 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος, προκύπτει επίσης αισθητή μείωση κατά 1,9% στο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής και κατά τον περασμένο Αύγουστο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 1997 συγκριτικά με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 1996:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως, παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσίασε αύξηση κατά 10%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσίασε μείωση κατά 0,1%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φωταερίου παρουσίασε αύξηση κατά 1,1%.

Συγκριτικά με το 1980, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής ήταν το φετινό οκτάμηνο μειωμένος κατά 2,3 μονάδες. Από 100 που ήταν ο δείκτης του όγκου της παραγωγής στα εργοστάσια το 1980 στο φετινό οκτάμηνο είχε πέσει στο 97,7!

Εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που αφορούν την εξέλιξη των παραπάνω δεικτών μόνο κατά τον περασμένο Αύγουστο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1996, δείχνουν τα εξής:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσίασε μείωση κατά 1,1%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσίασε αύξηση κατά 8,3%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσίασε μείωση κατά 1,9%.Η πορεία του δείκτη αυτού επηρεάστηκε κυρίως από τη μείωση των δεικτών των παρακάτω επιμέρους κλάδων: τροφίμων, ειδών υποδήσεως και ενδυμασίας, μεταφορικών μέσων και διαφόρων βιομηχανιών.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσίασε μείωση κατά 2,6%.Ειδικότερα, ο δείκτης ηλεκτρισμού παρουσίασε μείωση κατά 2,7%.

Τέλος, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο όγκος της παραγωγής στους 9 από τους 20 συνολικά κλάδους της βιομηχανίας βρισκόταν στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος του 1997 σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 1980.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ