Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΟΣΛΟ
Το σύγχρονο δουλεμπόριο παιδιών και ενηλίκων καλά κρατεί!

Παρά τις διεθνείς συμβάσεις και τις ειδικές νομοθεσίες, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας από δουλέμπορους κάθε εθνικότητας...

ΟΣΛΟ. -

Η μηχανή του κέρδους λαδώνει το σύστημα της σύγχρονης δουλεμπορίας, κατατρώγοντας τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών, αλλά και ανηλίκων απ' άκρη σ' άκρη του κόσμου.

Οι νόμοι φτιάχτηκαν, οι διεθνείς συμβάσεις είναι έτοιμες από καιρό όχι για να εφαρμοστούν, αλλά για να παραβιάζονται από τους επιτήδειους δουλέμπορους του Σουδάν, της Βραζιλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Τουρκίας, της Ινδίας, του Πακιστάν. Τα θύματά τους εξακολουθούν, άμα την αυγή του 21ου αιώνα, να υποβάλλονται σε εξαναγκαστική εργασία, κράτηση, ταπείνωση μέχρις εσχάτων.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της σύγχρονης δουλείας, αξιωματούχοι της"ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ", του "Διεθνούς Γραφείου για την Εργασία", μη - κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και υπουργών διαφόρων κυβερνήσεων συναντώνται αύριο (Δευτέρα) στο Οσλο της Νορβηγίας σε μια τριήμερη διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας.

Η παιδική δουλεία εξακολουθεί κατά το πλείστον να είναι καλυμμένη, αλλά συχνά πυκνά καταλαμβάνει τις σελίδες ελληνικών, αλλά και ξένων εφημερίδων με την αποκάλυψη σπείρας σύγχρονων δουλεμπόρων όπως στις περιπτώσεις "αγοράς" μικρών Αλβανών στην Ιταλία, που εξαναγκάζονταν να επαιτούν, του εγκλεισμού Μεξικανών λαθρομεταναστών σε διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, τη δουλεία γυναικών από την Ταϊλάνδη για την κατασκευή ρούχων σε βιοτεχνία - φρούριο στην Καλιφόρνια και τη σύλληψη Βραζιλιάνων δουλεμπόρων που πωλούσαν νεαρές γυναίκες προωθώντας τες στην πορνεία.

Οι εκθέσεις των ειδικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και των υπηρεσιών του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι οι σύγχρονες μορφές δουλείας είναι πάρα πολύ διαδεδομένες.

Εκατομμύρια παιδιά εξαναγκάζονται να δουλεύουν στην Ινδία και το Πακιστάν, εξαιτίας ενός οικογενειακού χρέους, ενώ οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδικάζουν την υποδούλωση προσφύγων από την Αϊτή στη Δομινικανή Δημοκρατία και τις μετατοπίσεις πληθυσμών για υποχρεωτική εργασία στη Βιρμανία.

Στις βιομηχανικές χώρες,τα παιδιά κοινοτήτων μεταναστών ή εθνικών μειονοτήτων αποτελούν επίσης μια καλή επιλογή φτηνού εργατικού δυναμικού, ενώ στις χώρες του Περσικού Κόλπου (Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα... ) καταφτάνουν φορτία χιλιάδων παιδιών από τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές ή τη Σιγκαπούρη για αναγκαστική δουλεία.

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη,έχουν αποκαλυφθεί περιπτώσεις δουλεμπορίας παιδιών που είναι μετανάστες. Στην Αφρική,οι "μικροί υπηρέτες" αποτελούν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ενώ η αμοιβή τους είναι πολύ χαμηλή, όταν αυτή δεν καταβάλλεται σε μεσάζοντες.

Από τη Νιγηρία προς την Γκαμπόν, το Καμερούν, την Ισημερινή Γουινέα και το Ζαϊρ λειτουργεί δίκτυο λαθρεμπορίου εφήβων για εξαναγκαστική εργασία.Τέλος, στο Νότιο Σουδάν,καλά κρατεί ακόμη η πρακτική των απαγωγών γυναικών και παιδιών, με σκοπό τη δουλεμπορία, ενώ οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδικάζουν επίσης τις μαζικές συλλήψεις παιδιών από τους δρόμους του Χαρτούμ και τη συνέχιση της δουλείας στη Μαυριτανία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org