Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Αρνητική στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ο διάλογος και οι συζητήσεις ως προς το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ και τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος, διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες σε ιδιαίτερα έντονο τόνο.

Τελευταίο επεισόδιο στο διάλογο ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της αυστριακής ομοσπονδιακής Βουλής και αντιπροέδρου του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Χάιντς Φίσερ. Ο Φίσερ παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του για την εξωτερική πολιτική υπεραμύνθηκε του επιτυχημένου"αυστριακού δρόμου" του καθεστώτος της ουδετερότητας και τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της ένταξης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, και επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Βίκτορ Κλίμα πως, πριν από μια ενδεχόμενη απόφαση για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, θα διενεργηθεί δημοψήφισμα.

Υπενθυμίζοντας στον κυβερνητικό του εταίρο, το "Λαϊκό Κόμμα", τη συμφωνία του συνασπισμού των δύο κυβερνητικών κομμάτων για παρουσίαση κοινής πρότασής τους στη Βουλή αρχές του 1998, ως προς τη μελλοντική αυστριακή πολιτική ασφάλειας, άσκησε κριτική για την τακτική του να υποστηρίζει κατηγορηματικά την άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, με την οποία δημιουργείται η εντύπωση ότι η ένταξη είναι δεδομένη. Η πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων των δύο κομμάτων και ο Φίσερ θεωρεί πιθανότατο ότι δε θα περιέχεται σε αυτή η εκδοχή ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως, εκτός των άλλων, μια συμμετοχή της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε επιπλέον επιβάρυνση των ετήσιων αμυντικών δαπανών της κατά εφτά δισεκατομμύρια σελίνια, περίπου 160 δισεκατομμύρια δραχμές.

Στην Αυστρία πάντως, όλες οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης διαπιστώνουν την αρνητική στάση του αυστριακού πληθυσμού στην ένταξη και τη μεγάλη προσήλωσή του στο καθεστώς ουδετερότητας. Σύμφωνα με την τελευταία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα, το 37% τάσσεται κατά της ένταξης και μόλις το 18% υπέρ. Κατηγορηματικά υπέρ της διατήρησης της ουδετερότητας της Αυστρίας τοποθετείται ποσοστό 61%, ενώ ένα 53% θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ με την ουδετερότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ